DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Deniz ticaretinde rota Türkiye’ye çevriliyor

    Deniz ticaretinde rota Türkiye’ye çevriliyor
    12.07.2018
    A+
    A-

    Dış ticaret hacminde büyük artış görülen Türkiye, coğrafi konum avantajına modern liman yatırımlarını da ekledi. Yapılan yatırımlarla özellikle Kuzey Batı Marmara Bölgesi transit iş hacmi 2011 yılından itibaren 2 kat artarak 2.2 milyon TEU seviyesine ulaşırken, aynı dönem bölgenin önemli limanlarından Kumport da transit iş hacmini 4 kattan fazla artırarak 600 bin TEU seviyesine yaklaştırdı. Türkiye’nin en büyük üç limanından biri olan Kumport, 2018 yılı içinde 50 milyon Dolarlık kapasite yatırımıyla, Türk limancılığının uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya devam ediyor.

    Uluslararası deniz ticaretinde son yıllarda gösterdiği pozitif gelişimle dikkatleri üzerine çeken Türk limancılık sektörü özellikle konteyner taşımacılığında bölgesel transit yük merkezi olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Deniz taşımacılığında faaliyet gösteren şirketlerin birleşme ve satın alma yoluyla yaptıkları işbirlikleri sonucunda tercih edilmeye başlanan dev gemiler, limancılık sektöründe de değişimi tetikliyor.

    Türk limancılığının geçmişten günümüze gelişimini değerlendiren Kumport CEO’su Özgür Soy; ‘’1970’li yıllarda ülkemize uğrayan en büyük gemi 2 bin TEU büyüklüğünde iken bugün dünyada gemilerin büyüklükleri 20 bin TEU’yu geçti. Gemi kapasitelerinin her geçen yıl büyüdüğü deniz taşımacılığında, liman işletmelerinin de bu gelişmelere uyum sağlaması gerekiyor. Liman işletmecilerinin yaptığı vinç, terminal alanı, rıhtım uzunluğu, derinlik artırma gibi yatırımlar uluslararası deniz ticaretinde Türkiye’nin yükselişini devam ettirecektir. Biz Kumport olarak bu konuda sektöre örnek olacak çalışmalara imza atıyoruz. Bölgenin en yüksek konteyner elleçleme kapasitesine sahip limanlarından biri olmamıza rağmen 2018 yılında 50 milyon Dolarlık yatırım gerçekleştireceğiz. Bu yatırımımızın temel nedeni ise, deniz ticaretinde dev gemilerin artan oranda faaliyet göstermesiyle birlikte bu gemilerin Kumport’u ve dolayısıyla Türkiye’yi tercih etmelerini sağlamak. Yatırımlarımızla bölgede 24 sıra ve 400 m uzunluğa sahip 20 bin TEU’ya kadar gemilere hizmet verebilen tek liman konumuna geleceğiz’’ dedi.

    Deniz ticaretinde önemli birleşmelerle iş potansiyelinin değiştiğine vurgu yapan Soy, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Dünyada son 3 senede hat birleşmeleri hız kazandı. Bu birleşmelerin sonucu olarak önemli maliyet avantajı sağlayan 14 bin TEU üstü dev gemiler deniz ticaretinde daha fazla tercih ediliyor ve kullanılıyor. Bu sebeple konteyner taşımacılığı sektöründe rekabet edebilmek için, dev gemilere daha iyi hizmet verebilecek altyapı ve teknik ekipmanlara yatırım yapmamız gerekiyor. Biz Kumport olarak elimizdeki tüm imkanları bu noktaya yoğunlaştırdık. Son 5 yılda limanımıza yaptığımız 200 milyon TL’lik yatırıma ek olarak bu yıl 50 milyon Dolarlık yatırımla hizmet veriyor ve hizmetlerimizi daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.