DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Değerli konutlar vergisiyle lüks segment evlerin fiyatları düşecek

    Değerli konutlar vergisiyle lüks segment evlerin fiyatları düşecek
    17.12.2019
    A+
    A-

    Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, tebligatların yollandığı değerli konutlar vergisini değerlendirerek, Lüks segment sayılan bu evlerin fiyatları vergiden etkilendiği miktarda düşecek. Mesela 5 milyon TL  değerindeki bir ev, geri ödemesi, yüksek konut vergisi ödemeleri sonunda 375 bin TL’lik bir kayba uğrayacak. O nedenle vergi üzerinde tekrar düşünülmeli” dedi.

    Değeri 5 milyon TL ve üstü olan konutlar için getirilen ‘değerli konut vergisi’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü vergi için lüks konut sahiplerine tebligat göndermeye başladı. Mülk sahiplerine iletilen tebligatlarda yapılan değerleme rakamı paylaşılıyor ve ‘değerli konut vergisine tabisin’ deniyor. Bununla birlikte vatandaşa 15 gün içinde itiraz edebilecekleri belirtiliyor.

    Gelir vergisi kapsamında olan, ilk taksiti şubat, ikinci taksiti ağustos ayında ödenecek söz konusu vergiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “ilk olarak, zenginden alınacak gibi duran bu verginin yaratacağı sorunlara bakmak gerekir. Öncelikle, lüks segment sayılan bu evlerin fiyatları vergiden etkilendiği miktarda düşecek. Çünkü bir mülkün vergi yükü, net geliri ile kendini geri ödeme süresini etkileyecek.  Geri ödeme süreleri zaten uzun. Bu artamaz.  Bu ekonomik gelişmelerle olsa olsa azalır. Ya da aynı kaldı diye düşünelim. Bu durumda, net gelirle çarpılarak hesaplanan mülkün değeri, etkilendiği vergi miktarı kadar düşecektir” şeklinde konuştu.

    anselturg

    VERGİDE EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

    “Değerli konut vergisinin,  aslında konutun kendisine getirilen bir vergi olduğu için  büyük sıkıntı yaratan bir vergi türü” olduğunun altını çizen Yazıcı, önemli bir detaya dikkat çekti: “Kişi 2 milyon TL’den 10 konut sahibiyken bu vergiyi vermeyecek. Ancak 5 milyon TL’lik bir tane mülkü varsa bu vergiyi verecek. Vergide eşitlik ilkesi konusunda büyük tartışmalara gebe olacağını düşündüğümüz bu verginin sektörde düşünülenden daha büyük sorunlara yol açacaktır. Hatta vergisini ödeyemeyeceği için mülkünü kaybedenler olabileceğine inanıyoruz. O nedenle üzerinde tekrar çalışılarak düşünülmesi ve şekillendirilmesi gereken bir vergi olduğunu düşünüyoruz.“

     

    İTİRAZ SÜRECİNDEKİ RAPORLAMA DA ÖNEMLİ

    Değeri 5 milyon lirayı aşan konut sahiplerine yapılan tebligatlara yönelik, konut sahiplerinin de tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne itiraz etme hakkının bulunduğunu belirten Yazıcı, itiraz sürecinde taşınmazın gerçek değerini ortaya koyacak raporlamanın önemine dikkat çekti. Yazıcı bu konuda şu uyarıyı yaptı: “Taşınmazının değerinin beyan edilen değerden daha az olduğunu düşünen ve itiraz etmek isteyen mülk sahibi vatandaşlar, itiraz aşamasında SPK tarafından lisanslandırılmış, taşınmaz değerleme firmalarından uluslararası değerleme standartları formatında piyasa değerini gösteren değerleme raporu hazırlatıp ilgili rapor ve itiraz dilekçesi ile birlikte 15’inci günün sonuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne itiraz etmeliler. Özellikle yakın zamanda yapılmış kredi için değerleme raporları varsa ilk itirazda bunlar da kullanılabilir. Süre kısıtlı olduğu ve yılsonuna denk geldiği için itiraz süresinde rapor temin edilmesi sıkıntı yaratabileceğini düşünüyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.