DOLAR 33,9916
EURO 37,8197
ALTIN 2820,906
BIST 9577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Danfoss Türkiye’den sürdürülebilirlik vurgusu

    Danfoss Türkiye’den sürdürülebilirlik vurgusu

    Danfoss, 2024 yılının ilk yarısına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Grup satışları 5 milyar euroya ulaşırken, yarıyıl FAVÖK’ü 533 milyon euro olarak gerçekleşti. İklimlendirme Çözümleri, Güç Elektroniği ve Sürücüler iş kollarında güçlü bir performans sergileyen Danfoss, zorlu piyasa koşullarına rağmen kararlılığını koruyarak inovasyona ve operasyonel mükemmeliyete odaklandı.

    Danfoss, son üç yıl boyunca organik büyüme ve şirket satın alımları yoluyla önemli bir gelişim kaydettikten sonra, 2024 yılının ilk yarısına ait finansal sonuçlarını açıkladı. İklimlendirme Çözümleri, Güç Elektroniği ve Sürücüler iş kollarında güçlü performans sergilenirken, endüstriyel sektörlerde karbondan arındırma, dijitalleşme/veri merkezleri ve elektrifikasyon gibi faktörler büyümenin temel etkenleri oldu.

    Avrupa ve Çin pazarlarındaki durgunluk ile küresel piyasa koşulları, tarım, inşaat ve altyapı sektörlerinde talep düşüşüne yol açtı ve bu durum şirketin satış performansında gerilemeye neden oldu. Ayrıca, otomotiv ve elektrikli araç pazarında hem Avrupa’da hem de ABD’de, 2024 ve 2025 yılları için OEM üretim programlarında önemli azalmalar yaşandı. Orta Avrupa’daki inşaat pazarındaki yavaşlama, konut tipi ısı pompaları ve bölgesel ısıtma iş alanlarını da etkiledi. Buna rağmen, şirket inovasyon ve operasyonel mükemmeliyete odaklanarak güçlü mali yapısını ve uzun vadeli büyüme stratejisine olan bağlılığını sürdürme kararlılığını gösterdi.

    Danfoss’un 30 Haziran 2024 itibarıyla toplam varlıkları 11,99 milyar euro, özsermayesi ise 5,5 milyar euro olarak kaydedildi. İnovasyon alanındaki taahhütler doğrultusunda, satışlarının yaklaşık %4,9’una denk gelen 247 milyon euro tutarında Ar-Ge yatırımı yapıldı. Grup satışları 5 milyar euroya ulaşırken, yarıyıl FAVÖK’ü 533 milyon euro oldu ve 2023’ün aynı döneminde elde edilen yüzde 12,4 FAVÖK marjına karşılık 2024 ilk yarısındaki FAVÖK marjı yüzde 10,6 olarak gerçekleşti. Birleşmeler ve satın almalar hariç yatırımlar (CapEx) 220 milyon euro olarak açıklanırken, net kar 291 milyon euro olarak bildirildi.

    “Geleceğe Yönelik Kararlılık: Yenilik ve Büyüme Vurgusu”

    Danfoss Başkanı ve CEO’su Kim Fausing, “Dünya çapında İklimlendirme Çözümleri, Güç Elektroniği, Sürücüler ve Güç Çözümleri iş kollarında çalışan tüm Danfoss çalışanlarını, zorlu piyasa koşullarına rağmen müşterilerimizi ve paydaşlarımızı odaklarına alarak gösterdikleri kararlılık için tebrik etmek isterim. Müşterilerimize ve paydaşlarımıza yenilikçi teknolojiler ve çözümler sunmaya devam ederken, küresel ölçekteki varlığımızı güçlendirmeye ve sektörler arası inovasyona yatırım yapmayı sürdürdük. Çalışma arkadaşlarımızın gerekli adımları atarak, var güçleriyle çalıştıklarını ve müşterilerimize olan taahhütlerimize odaklandıklarını görmek mutluluk verici. Daha önce çeşitli ekonomik döngülerden ve zorlu aşamalardan başarıyla geçtik ve gelecekte de bunu yapmaya devam edeceğiz. Mevcut durum zorlu olabilir, ancak uzun vadeli büyüme stratejimizi sürdürme konusunda kararlıyız. Gelecek için Danfoss’un hazır olmasını istiyoruz. Uzun vadeli büyüme stratejimizi desteklemek, inovasyonu güçlendirmek ve performansı artırmak için kapsamlı bir dönüşüm süreci başlatıyoruz. Bu süreçte, pazarlara ve müşterilerimize daha yakın olacak, birlikte hareket edeceğiz. Ticaretimizi daha ölçeklenebilir hale getirip işimizi daha sade bir model üzerinden yürüteceğiz. Her kademede ve her iş kolunda daha güçlü bir sorumluluk ve daha fazla inisiyatifin oluşmasına yönelik bir anlayış oluşturacağız. Böylece, daha rekabetçi olmayı hedefleyecek ve farklı pazarlarda manevra kabiliyetimizi güçlendireceğiz” dedi.

    Danfoss Türkiye’den Sürdürülebilirlik Vurgusu

    Danfoss Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İklimlendirme Çözümleri Kıdemli Satış Direktörü ve Genel Müdürü Mert Kalafatoğlu, 2024 yılının ilk yarısını değerlendirirken şirketin küresel çapta kayda değer bir performans sergilediğini vurguladı. Kalafatoğlu, “Birleşmeler ve satın almalar sayesinde dünya genelinde büyümemizi sürdürürken, üç temel sürdürülebilirlik inisiyatifimiz olan Karbondan Arındırma, Döngüsellik ve Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DE&I) alanlarında kararlılıkla ilerledik.

    Çin’de imzalanan Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşması (PPA) ile 2025’ten itibaren Çin’deki emisyonlarımızın yüzde 33, küresel emisyonlarımızın ise yüzde 9 oranında azaltılmasını hedefliyoruz. Ayrıca, Kuzey Amerika’da yapılan PPA anlaşması sayesinde, 2025’ten itibaren bölgedeki tüm fabrikalarımıza yüzde 100 yenilenebilir elektrik sağlanacak. Bu, Kuzey Amerika’daki karbon ayak izimizi yaklaşık yüzde 75, küresel karbon ayak izimizi ise yüzde 17 oranında azaltacak. Beş Avrupa fabrikamız halihazırda karbon nötr konumda olup, bu tesisler küresel fabrika alanlarımızın yüzde 15’ini kapsıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında, tedarik zincirimizde karbon yoğunluğunu azaltmak için tedarikçilerimizle iş birliği yapıyor ve özellikle alüminyum ham madde tedarikinde emisyonları düşürmeye odaklanıyoruz.” dedi.

    Kalafatoğlu, “Dünya çapında 41.143 çalışma arkadaşımız, sürdürülebilir teknolojileri geliştirerek ve müşterilerimizin karbondan arındırma hedeflerine ulaşmalarına destek olarak yeşil büyüme stratejimizin başarısına katkıda bulunuyor. Türkiye, Danfoss’un sürdürülebilir bir gelecek için kararlılığını simgeleyen stratejik odak ülkelerimizden biridir. Elektrik sektörü, jeotermal enerji kapasitesi ve tarım üretiminde ülkemiz hem Avrupa’da hem de dünyada önemli bir konumda. Ayrıca, dinamik iş fırsatları sunan, ticareti ve pazar genişlemesini kolaylaştıran hızla büyüyen bir ekonomik güç. Danfoss olarak, Türkiye’de 2000’den fazla çalışanımızla ülkemize katma değer sağlıyoruz. Dört üretim tesisi ve iki satış ofisimizle, 2023 yılında yaklaşık 300 milyon Euro ciro elde ettik. Türkiye, Danfoss’un sürdürülebilirlik vizyonunu hayata geçirme konusunda kritik bir rol oynamaya devam edecek” dedi.

    DE&I Kapsamında Çeşitlilik Artışı Sağlanıyor

    Danfoss, Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DE&I) stratejisi doğrultusunda, küresel yönetim kademelerinde cinsiyet ve kültürel çeşitliliği artırmaya devam ediyor. 2030 yılı hedefi doğrultusunda yönetim ekiplerinde yüzde 80 çeşitliliğe ulaşmak amacıyla yürütülen çalışmalar, 2024’ün ilk yarısında olumlu sonuçlar verdi. Yönetim kademelerindeki çeşitlilik endeksi, bu dönemde yüzde 69,7 seviyesine yükselirken, kadın liderlerin oranı yüzde 22,9 olarak kaydedildi.

    Üst kademelerde kadın liderlerin yer alması için yüzde 30 hedefini gerçekleştirmek amacıyla Danfoss, eşit fırsatlar ve kapsayıcı bir çalışma deneyimi sağlama konusunda kararlılığını sürdürüyor. Şirket, tüm çalışanları için kapsamlı gelişim ve mentorluk programları sunarak, özellikle kadın liderler için hedeflenmiş süreçler inşa ediyor. Bu adımlar, Danfoss’un küresel yönetim ekiplerinde çeşitliliği artırma ve kapsayıcı bir iş ortamı oluşturma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.