CityAir Projesi formatör eğitimi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen CityAir Projesi kapsamında 10 ilden katılımcılar hava kalitesine ilişkin farkındalık eğitiminde bir araya geldi.
Türkiye’de 31 ilde hava kalitesine ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen CityAir projesinde formatör eğitimleri devam ediyor.
Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde illerinde görevli bulunan Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı personeline yönelik Formatör Eğitimi 2 Aralık 2020 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi’nde etkinliklere ara vermeden devam ediliyor. Toplam 31 ilin dahil olduğu projenin farkındalık eğitimleri serisinin devamında; Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde’den oluşan 10 ilin formatör eğitimleri tamamlandı. Çevrimiçi gerçekleştirilen eğitimde 10 ilden Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı personeline hava kalitesinin önemine ve konunun meslek alanları arasındaki bağlantısına ilişkin bilgi verdi.
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) projesi, Türkiye’nin; Avrupa Birliği Çevre Müktesebatı çerçevesinde ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda, vatandaşların soluduğu havanın kalitesini, yaşam kalitesini yükseltmeyi ve kamuoyunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Proje kapsamında, yerel yönetimlerin ve konuyla ilgili paydaşların, hava kalitesi yönetiminde emisyon envanteri oluşturma, modelleme başlıklarıyla birlikte kamuoyu farkındalığı ve iletişim başlıklarında uygulamaya ilişkin teknik ve idari kapasite geliştirmeleri hedefleniyor. , Artan farkındalık ve etkin bilgi aktarımı sayesinde uzun vadede hava kalitesine ilişkin bilgi sahibi olma ve bilgiyi kullanabilme oranının önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor.
Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması Projesi-CityAir, öncelikle 31 ilde hava kalitesinin korunmasına esas deneyimin sürdürülmesini böylece hava kirliliğinin sağlık ve ekonomiye olumsuz etkisini minimuma indirmeyi hedefliyor.
Bu doğrultuda Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde illerinden; Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatından 50’yi geçen sayıda personelin katıldığı çevrimiçi farkındalık eğitiminde, hava kalitesinin sağlık üzerindeki etkileri konuşuldu. Eğitimde ayrıca, katılımcı illerde kamuoyu farkındalığı yaratabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirebilecek uygulamalar istişare edildi.
Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi hakkında
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CityAir Projesi, Türkiye’de 31 ilin hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla yürütülüyor. Proje kapsamında, hava kalitesi yönetimine ilişkin konuların; karar vericiler, belediyeler, çocuklar, kadınlar ve toplumun farklı seviyelerinde anlaşılması ve bu konuda farkındalığın artırılması için çalışmalar yapılıyor. Projede yer alan iller; Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde.
Projenin hedefleri
Hava kalitesinin anlaşılması, korunması ve gerekli yerlerde iyileştirilmesi için kapasitenin artırılması amacıyla yola çıkılan projede belirtilen 31 ilde temiz hava eylem planlarının güncellenmesi, ulaşım, sanayi, evsel ısınma ve tarım başta olmak üzere sektörel bazda hava kirliliğiyle mücadelede alınacak önlemlerin belirlenmesi ve emisyon yönetimi yol haritasının hazırlanması hedefleniyor. Hava kalitesinin belirli eğitim ve iş birliği faaliyetleriyle korunması amacıyla 31 şehirdeki nihai faydalanıcı personelin kapasitesini artırmak üzere düzenlenen hava kalitesi çalıştayları ve saha ziyaretleri yerel personelin eğitiminde büyük önem taşıyor.