DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    CEPHEDER’den ‘Yangından Korunma Haftası’nda hayati uyarı

    CEPHEDER’den ‘Yangından Korunma Haftası’nda hayati uyarı
    25.09.2019
    A+
    A-

    CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, “Kullanılacak cephe elemanlarında ve sisteminde yangın tehlikesini yok etmek için önceden projesinde düşünerek tasarlamak, yapım sırasında proje uygunluğunu kontrol etmek, yapımdan sonra da kontrol ederek sistemi ihlal edici unsurlardan korunmak gerekir. Standartlardan uzak ürün ve uygulamalardan kaçınılması gerekiyor” dedi.

    Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER) tarafından ‘25 Eylül – 1 Ekim Yangından Korunma Haftası’ nedeniyle yapılan açıklamada, her yıl meydana gelen yangınların zaman zaman önemli kayıplara yol açabildiği belirtilerek, alınması gereken önlemler paylaşıldı.

    Projenin tüm aşamaları titizlikle denetlenmeli

    CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, kullanılacak cephe elemanlarında ve sisteminde yangın tehlikesini yok etmek için proje aşamasında düşünerek tasarlamak, yapım sırasında proje uygunluğunu kontrol etmek, yapımdan sonra kontrol ederek sistemi ihlal edici unsurlardan korumak gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

    • Cephe kaplama sistemi içinde yanıcı  malzemelerin tutuşma riskini öngörmek ve yanan malzemeleri,  yanmaya sebep olabilecek malzemelerden veya tesisattan uzak tutmak gerekir. (Örneğin: elektrik kaçağı ile oluşabilecek arkın yakabileceği malzemeler.)
    • Cephede ateşin ulaşabileceği malzemelerde mesafe olarak tedbirli olmak önemlidir. (Örneğin sigara izmaritinin ulaşabileceği bir yerde yanıcı malzeme olması.)
    • Cephe sistemlerinde (genelde doğru olan) havalandırmalı sistemlerde hava boşluklarının bir çeşit baca etkisi yaptığını öngörerek, uygun tasarımlar geliştirmek gerekir. (Örneğin aşağıdan yakılan bir çöpün yukarıdan tutuşmaya sebep vermesi mümkündür.)
    • Cephede aşırı yanıcı olan (petrol türevi olan) izolasyon malzemelerinin kullanımında tedbirli olmak, kullanım teknik veya ekonomik sebeplerle yapılıyorsa cephede yangın bölgeleri yaparak, bir yangın bölgesinden diğerine sirayet edilmesinin engellenmesi sağlanmalıdır. (Örneğin; kat aralarına yangın atlamaması için duman ve ateş geçirmez yanmaz malzemeler konması ve bunların ebatlarının uygulamasının kontrolü gerekir.)
    • Binada ve cephede aşırı ısınan cephelerin ve duman, zehirli gaz çıkarıcı malzemelerle ilgili tedbirlerin tam alınması gerekir. (Örneğin cephede yangında aşırı ısınma, tahiye edilemiyen duman ve zehirli gazlar yangın kaçışlarında dışta bile olsa engelleyici bir unsur olmaktadır.)

    Cephelerdeki malzemelerin yangın dayanımlarına dikkat edilmeli

    Cephelerde seçilen doğrama, cam sistemi, duvar kaplaması, güneşlik, saçak, tente, çıkış kapıları  gibi unsurların malzemesinin yangın dayanımlarının incelenmesi gerekir. (Örneğin,yanıcı akışkan malzemelerden kaçınılması, patlama durumları)

    Yangın merdiveni,  kaçış kapıları gibi yangında önemli olan bina elemanlarının doğru yapılması ve işletiminde bir engelleyici olmaması, cephelerde gereken önlemlerin alınması önemlidir.  (Örneğin cephe de kaplamalarla hava almalarının engellenmemesi. Önlerinde tahliye engelleyici bir elemanın olmaması gerektir. Çıkışların rahat ve kaçışa müsait bırakılması şarttır.)

    Yangın alarm sistemi, yangın boru hattı, yangın dolabı, yangın söndürme sistemlerinin sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol etmeli ve belirli zaman aralığıyla yangın tatbikatı yapılmalı. Bu önlemler sadece cephe için değil, bina için de önemlidir.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.