CEPHEDER Komite çalışmalarıyla sektöre güç katacak
Cephe sektöründe güç birliği amacıyla 2018’de kurulan Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER), önümüzdeki dönem çalışmalarını yön vermek, sektörel çalışmalara değer katmak ve kamunun bu alanlarda bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla ilk komite toplantısını gerçekleştirdi. Sektör temsilcileri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde biraraya gelerek, Teknik, İletişim, Araştırma, Dış Ticaret komiteleri ile alt komiteler oluşturdu.
Güvenli, kaliteli, estetik cephelerin, şehir silüetine uygun yapılanmasında yol haritasının belirlenmesinde söz sahibi olmak hedeflerine odaklanan CEPHEDER, sektör temsilcileriyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde biraraya gelerek, ilk komite toplantısını gerçekleştirdi.
Üye sayısını, marka değeri yüksek firmalarla her geçen gün artıran CEPHEDER, farklı disiplinlerden gelen görüşleri bir araya getirerek, kamunun bu konuda bilinçlendirilmesi adına çalışmaların nasıl yapılabileceğini belirlemeyi amaçlıyor.
Alt komiteler de faaliyete geçecek
Cephe malzeme üretimi ve uygulamalar konusunda referans kurum olma yolunda ilerlemeyi hedef edinen CEPHEDER, Teknik Komite çalışmalarında; Standart ve Norm Komisyonu, Eğitim Komisyonu gibi alt birimler oluşturdu.
Teknik Komite; ‘bina cephelerinde olan ortak teknik konuların etüdü, cephe sistemlerinde birleşik performansların artırılması için teknik konuların tüm cephe firmaları tarafından beraberce analiz edilerek çözülmesi’, ‘enerji verimliliği sağlayan cephelerin geliştirilmesinde alt yapı oluşturulması’, ‘cephe ile ilgili yayınlar hazırlamak’ gibi çalışmaları ön plana alacak.
Standart ve Norm Komisyonu ‘üretim ve uygulama standartlarının belirlenmesi ve eksik standartlar için öneri geliştirilmesi’, ‘ürün ve uygulama şartnameleri ile ilgili öneri geliştirilmesi’, ‘denetim mekanizmalarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılması’ üzerinde yoğunlaşacak.
Eğitim Komisyonu ise ‘sektörel eğitim/seminerlerine içerik hazırlanması’, ‘Yapı Okulu’nda ‘Cephe’ bölümü için gerekli bilgi hazırlıklarının yapılması’ , ‘Cephe Atlası’ formatında her bir cephenin tipik detay ve bilgi formlarını hazırlamak’, ‘doğru malzeme seçimini sağlayıcı veriler hazırlamak’ gibi ön plana çıkan konular üzerinde çalışmalara başlayacak.
İletişim, Araştırma ve Dış Ticaret komiteleri
İletişim Komitesi’nde dernek görüşlerinin oluşturulmasının yanı sıra dünyadaki benzer kuruluşlarla iletişime geçilmesi, öncelikli konuları arasında yer alıyor.
Araştırma Komitesi’nin öncelikleri; sektör mali büyüklüğünün araştırılması, yurt içi ve dışı yeniliklerin takibi, sektöre tanıtımı, cephe tiplerinin üretim, lojistik ve montaj kapasitelerinin tespiti, pazar araştırma raporlarının hazırlanması, cephe malzemelerinin paylarının tespiti, firma sayısı, çalışanların sayısı inşaat ana sektörü içinde cephenin büyüklüğünün araştırılması olarak belirendi.
Dış Ticaret Komitesi ihracatı geliştirecek çalışmalar yapmak, yurt dışı pazarların takibi, yurt dışı fuarların takibi, ihracat ve ithalat mevzuatlarının takibi ve eğitimle katkı verilmesi, serbest bölgeler ve ticaret gruplarının tanıtılması için uğraş verecek.
Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER)
Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER), Türkiye’de cephe malzemesi üreten, dağıtan, uygulayan firmalar ile cephe konusunda çalışan danışman ve bilim insanlarını bir araya getirerek, dünyadaki teknolojiyi yakalamak için güç birliği yapmak ve cephe hizmet sektörünün gelişmesi ve bütünleşik olarak yerleşim birimlerinde siluet çalışmalarının çağdaş seviyede tutulmasına yardımcı olma amacı 24 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul’da kuruldu.
Mevcut CEPHEDER üyeleri:
AGS Metal, Alcam Cam Cephe Sistemleri, Arimeks, Austrotherm, Dörken, Ejot Tezmak, FDF Danışmanlık, Fischer, Fixa Yapı Kimyasalları, FYT Mühendislik, GRC Fiberton, HSM Alü., Hüseyin Gürsoy Mimari Çözümler, Işıklar İnşaat, Knauf AŞ., Mavi Mekanik Cephe, NLSS Mühendislik, Novawood, Panelsan, Pulver, Rheinzink, Tosca Facade ile üniversite öğretim görevlisi üyelerimiz İTÜ Öğr. Gör. Prof Dr. Nil Türkeri, MSGS Öğr. Gör. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, İTÜ Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Cem Altun.