Büyükdere35 Kültür Sanat Platformu’ndan Tohum Otizm Vakfı’na anlamlı destek
Büyükdere35 Kültür Sanat Platformu, Tohum Otizm Vakfı ve Pour La Bonte İş Birliği İle Step İstanbul’da Otizmli Çocuklara Destek Olacak!
Otizme farkındalık yaratabilmek ve otizmli çocukların eğitimlerine destek olabilmek adına Büyükdere35 Kültür Sanat Platformu, Tohum Otizm Vakfı ve Pour La Bonte iş birliği ile 25 – 28 Nisan 2019 tarihleri arasında Tomtom Mahallesi’nde gerçekleşecek Step İstanbul etkinliğinde yer alacak. “Herkes için ulaşılabilir sanat” fikriyle yola çıkan ve birçok disiplinden çağdaş sanatçının yer alacağı Step İstanbul’da, satışa sunulacak eserlerden elde edilen gelirin bir bölümü Büyükdere35 Kültür Sanat Platformu tarafından Tohum Otizm Vakfı’na eğitim burs fonuna aktarılacak.
Bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor.
Doğuştan gelen ve yaşamın ilk 3 yılında fark edilen gelişimsel farklılık olan otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine otizm tanısı konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelmektedir. Dünyada her 20 dakikada 1 çocuğa otizm tanısı konulmaktadır.Ülkemizde 0-19 yaş grubu arasında yaklaşık 434.010 otizmli çocuk ve gencimizden, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30.050’dir. Eğitim her çocuğun anayasal hakkıdır ama otizmli çocuklar için eğitim haktan da öte tek çaredir.
Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.