DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Burnumuzu iklimler şekillendirmiş

    24.08.2017
    A+
    A-

    Burnumuz, tartışmasız bir şekilde yüzümüzün en belirgin parçasıdır ve bazı insanların burunları diğerlerinden daha belirgin ya da büyük olmasına rağmen genel haliyle burun şekilleri ve biçimleri insanlara özgüdür.

    Burun şekliniz elbette ki anne-babanın burun şekline, yani onlardan aldığınız genlere bağlıdır. Peki dünyadaki burun şekillerinde görülen varyasyonu yönlendiren başka bir element var mı?

    Var. İklimler…

    İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, burnumuz ve iklim ilişkisi hakkında şu bilgileri verdi:

    SOĞUK VE KURAK BÖLGELERDEKİLER UZUN, İNCE BURUNLU

    “İngiliz anatomist ve antropolog Arthur Thomson, 1800’lü yıllara gelindiğinde daha soğuk, kurak bölgelerde uzun, ince burunların oluşma eğilimi gösterdiğini, buna karşın daha kısa, daha geniş burunların daha sıcak, daha nemli bölgelerde daha sık göründüğünü belirtti. Bu kural şimdi Thomson’un burun kuralı olarak anılmaktadır.

    Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nde ilk kez canlı insan ve üç boyutlu yüz görüntüleme yöntemiyle bu teori test edildi. Araştırmacılar, burun büyüklüğünün iklim için bir adaptasyon olarak gelişip gelişmediğini ortaya çıkarmak için yola çıktılar.

    Batı Afrika, Doğu Asya, Güney Asya ve Kuzey Avrupa kökenli insanlar incelendi. Her birinin burun deliği genişliği, burun delikleri arasındaki mesafe, burun yüksekliği, burun sırtının uzunluğu, burun çıkıntısı, dış burun bölgesi ve burun delikleri ölçüldü.

    GENİŞ BURUN DELİKLİLERİN ATALARI…

    Üç boyutlu veriler analiz edildikten sonra, burun deliklerinin genişliği ve burun ölçütlerinin tek başına tesadüfen açıklanamayacağı sonucuna varıldı. Ayrıca, geniş burun deliklerinin, ataları daha sıcak, daha nemli bölgelerde gelişen popülasyonlarla ilişkili olduğu keşfedildi. Bu, iklimin burun şekli evriminde itici bir faktör olduğu fikrini doğurdu.

    Teori, burun deliklerinin daralması hava akışını, mukusla örtülü nazal membranın içeri giren havayı daha verimli bir şekilde ısıtıp nemlendirebileceği şeklindedir. Bu, daha dar burunları olan kişilerin daha soğuk iklimlerde daha iyi ayakta kalmasına yardımcı olur ve bu nedenle üreme olasılığını artırır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.