DOLAR 34,5489
EURO 36,0495
ALTIN 2991,714
BIST 9505,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bu bayram otizmli çocukların güneşi olmak ister misiniz?

    Bu bayram otizmli çocukların güneşi olmak ister misiniz?
    01.06.2019
    A+
    A-

    Otizmli çocuklara verebileceğiniz en büyük destek onların eğitim alabilmelerine fırsat vermektir. Ramazan Bayramı’nda otizmli çocuklara verilecek en güzel hediye, çocuklarının geleceği…

    Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine otizm tanısı konulurken, 2000’li yılların başında otizm tanısı konan çocuk sayısı 150’ye yükselmiştir. 2013 yılında ise 88 çocuktan birinde otizm görülürken, 2014’te %30 artış göstermiştir. Bugün doğan her 59 çocuktan 1’ii otizm riski ile dünyaya gelmekte, dünyada her 20 dakikada 1 çocuğa otizm tanısı konulmaktadır.Ülkemizde 0-19 yaş grubu arasında yaklaşık 434.010 otizmli çocuk ve gencimizden, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30.050’dir. Eğitim her çocuğun anayasal hakkıdır ama otizmli çocuklar için eğitim haktan da öte tek çaredir.

    Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim!

    Otizmin nedeni günümüzde hala bilinmemekle beraber genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği düşünülmektedir. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi, tek ilacı erken tanı ve sürekli, yoğun, özel eğitimdir. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

    Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, vakfın kuruluş amacının da erken tanı ve eğitimle otizmli çocukları topluma, eğitim hayatına, sosyal hayata kazandırmak ve ekonomiye yük olmaktan çıkıp toplumsal yaşama katkıda bulunacak bağımsız bireyler haline getirebilmek olduğunu söylüyor.Betül Selcen Özer “Ne kadar çok çocuğumuza ulaşırsak onların geleceği için o kadar umutlu olabiliriz. Çünkü otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi, tek çaresi, tek ilacı eğitim. Otizmli çocuklara verebileceğiniz en büyük destek onların eğitim alabilmelerine fırsat vermektir. Otizmli çocukların ve ailelerinin kurduğu hayallerin, erken tanı ve eğitimle çok da uzakta olmadığını 16 yıldır deneyimliyoruz. Tüm bu süreçte yanımızda olarak bu kıymetli deneyimi beraber yaşadığımız destekçilerimize yeri gelmişken çok teşekkür ediyor, yine onların katkıları ve desteklerini arkamıza alarak daha fazla otizmli çocuğa ulaşmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.