Bonfilet’ten sağlıklı et döner yemenin ipuçları

Türk halkının vazgeçilmez lezzeti döner, doğru koşullarda üretip sunulduğunda zengin içeriğiyle sağlığımıza katkı sunuyor. Peki, dönerin sağlıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kırmızı et sektörünün öncü şirketi Bonfilet’in COO’su ve Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, doğru döner seçiminin önemi ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Ayaküstü atıştırılmak istendiğinde tombik ya da dürüm; uzun uzun keyfi çıkarılacaksa porsiyon, İskender ve hatta pizza! Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde dahi kendine yer bulan, ünü başta Avrupa olmak üzere dünyaya yayılan döner, pek çok lezzet tutkununun da ortak noktası. Ancak Türk mutfağının bu vazgeçilmez lezzeti, son dönemde sağlık tartışmalarıyla sık sık gündeme geliyor. Özellikle dönerde kullanılan et ve yağ, bu tartışmaların odak noktasını oluşturuyor.
“Kaliteli dönerde yalnızca kuyruk yağı kullanılır!”
Bir asrı aşkın tecrübesiyle kırmızı et sektörünün öncü şirketi Bonfilet’in COO’su ve Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, et seçiminde olduğu gibi döner seçiminde de dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu ifade ediyor. Bonfilet olarak hem pişmiş hem de baton döner ürettiklerini belirten Bozkuş, dönerde kullandıkları et ve yağ hakkında bilgi verdi. Yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan dönerin insan sağlığına son derece faydalı olduğunu söyleyen Bozkuş, “‘İyi Döner’ için ‘İyi Et’ işin olmazsa olmazı. Biz de Bonfilet olarak dönerimizi, özenle seçilen yerli besi danaların kol ve but kısımları ile kuyruk yağından hazırlıyoruz. Baharat, yoğurt, tuz ve soğan ekliyoruz. Katı yağ, sıvı yağ veya farklı bir yağ kesinlikle kullanmıyoruz. Ürettiğimiz döneri; rengiyle içeriğiyle kalitesiyle ve lezzetiyle çok önemsiyoruz. Tüketiciler de bu şekilde hazırlanan döneri gönül rahatlığıyla tüketebilir çünkü döner vücudun ihtiyacı olan proteinin yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de tek başına karşılar” dedi.
Dönerin rengine ve kokusuna dikkat!
Kemal Bozkuş, sağlıklı bir döner tüketmek için tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:
- Dönerde kullanılan etin kesim, parçalama ve paketleme işlemlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı tesislerde yapılması bir zorunluluktur. Tüketiciler döner satın aldıkları yerin belgelerine mutlaka dikkat etmelidir.
- Satılmayan dönerlerin bir sonraki gün yeniden sunulması başta zehirlenme olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tüketiciler güvendikleri yerleri tercih etmelidir. Bununla birlikte dönerin kokusu ağırlaşmış, rengi kararmış ise o ürün kesinlikle yenmemelidir.
- Dönerin ateşe çok yakın olması etin fazla pişmesine, uzakta olması ise çiğ kalmasına neden olur. Bu ikisi de dönerin kalitesini düşürür ve sağlığa etki eder. Etin doğru pişirildiğinden emin olunmalıdır.
Günde bin ton döner tüketiyoruz!
Türkiye’de günde yaklaşık bin ton döner tüketiliyor. Sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilen döner, farklı sunum çeşitleriyle her öğünü ziyafete çevirebiliyor. Dönerin fiyatı ise ürün, kalite, lokasyon ve sunuma göre 3 TL’den 45 TL’ye kadar farklılık gösterebiliyor.