Boeing ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 737 MAX uçakları irtifa dümeni üretimi için anlaşma imzaladı
Boeing ve TAI arasındaki anlaşma, bir yandan TAI tarafından üretilen Boeing Ticari Uçak ürünlerini artırırken, diğer yandan Boeing’in dünyada en çok rağbet gören uçağı olan 737 MAX’in hızlı üretim artışını da destekliyor. 737 programının performansını ve maliyet rekabetçiliğini destekleyen bu anlaşma, iki şirketin yakın endüstriyel iş birliğini daha da güçlendirmekte ve Boeing’in Türk havacılık sanayii ile uzun yıllara dayalı ilişkisine de katkıda bulunmaktadır. Söz konusu anlaşma, Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’nın Türkiye’yi kontrol yüzeyleri alanında bir mükemmeliyet merkezi olarak konumlandırma hedefine yönelik önemli bir adımdır.
TAI Genel Müdürü Temel Kotil anlaşmaya ilişkin, “Uluslararası havacılık projelerinde küresel olarak rekabetçi ve önemli bir ortağız. Bu anlaşmayla Boeing ile olan yakın iş birliğimizin yeni bir ivme kazanacağını ve daha da güçleneceğini ümit ediyorum. Havacılık alanında, dünyanın önde gelen uçak üreticileri için kritik sorumlulukları üstlenerek, ülke ekonomisine katkılarını devam ettiren TAI, son anlaşmayla birlikte başarılarına bir yenisini daha eklemiştir. Son 20 yıl içerisinde BOEING platformlarına yüzbinlerce parça ve komponent sağlayan Şirketimizin devam ettiği projeler arasında “Boeing 787 Elevator”, “Boeing 787 Cargo Barrier” ve “Boeing 787 Horizontal Leading Edge” üretimi yer almaktadır.” dedi.
Uçağın yatay stabilizatörü üzerinde bulunan irtifa dümeni, uçağın alçalış ve yükselişini kontrol etmektedir. TAI, aynı zamanda 787 programı için de programın başlangıcından bu yana irtifa dümeni üretmekte olup, 2013 yılında bu komponentin üretiminde Boeing’in doğrudan tedarikçisi oldu. Boeing ve TAI ayrıca, kısa bir süre önce TAI’nin 787 için ürettiği ilk yatay hücum kenarı teslimatını da kutlayarak önemli bir kilometre taşına imza attı.
Boeing International Başkanı Marc Allen anlaşmaya ilişkin, “Boeing olarak, TAI ile olan sanayi ortaklığımızı hem müşterilerimizi destekleyecek hem de Türkiye’deki havacılık sanayiinin kapasitesini ve kalitesini artıracak şekilde güçlendirmekten gurur duyuyoruz. Kaliteli ve zamanında teslimat ile maliyet rekabetçiliği hedeflerini karşılayan TAI,
Boeing ile birlikte çalışan yüksek performanslı bir 787 tedarikçisi konumundadır. TAI’nin dünyanın en yenilikçi uçağını üretmek üzere Boeing’e verdiği desteğe müteşekkiriz.” dedi.
İki şirketin temsilcileri geçtiğimiz günlerde ABD’nin Portland şehrinde düzenlenen Global Tedarikçi Konferansı sırasında yeni 737 anlaşmasını imzaladılar. Konferans sırasında TAI, Boeing’in stratejik hedeflerini destekleyen ve başarısında riskleri paylaşarak katkıda bulunan tedarikçilerine verilen “İttifak” kategorisinde Yılın Tedarikçisi Ödülü’nün de sahibi oldu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI), sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır. “ANKA” Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İnsansız Hava Aracı Sistemi, “HÜRKUŞ” Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı, “T129 ATAK” Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, E/O Keşif Gözetleme Uyduları ve Askeri ve Ticari hava platformları komponentleri, sistem entegrasyonları, tasarım ve üretimleri TAI’nin ürün ve faaliyet yelpazesi içerisinde yer almaktadır. JSF/F-35, A400M, A320, A330, A350 XWB, B737, B787 ve B777 gibi uluslararası havacılık projelerinde küresel anlamda rekabetçi ve önemli bir ortak olmasının yolunu açan dünya çapındaki başarısını; ürün ve çözümlerinin teknolojik mükemmeliyeti temellerine oturtmuştur.