Blok zinciri, tapunun tahtını sarsıyor
GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘PROPTECH-Gayrimenkulün Teknolojik İnovasyonu’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, yeni teknolojilerin ve blok zinciri (blockchain) sisteminin tapu sistemine getireceği yenilikler ve bu yeniliklerin sektörü nasıl değiştireceği tartışıldı.
Mustafa El ALIWAT (ULAK TEKNOLOJİ), Mustafa AKDOĞAN (TURKCELL GRUP) Kerim Alain BERTRAND’ın (REIDIN) sunumlarıyla ve Mete VARAS’ın (EURASIA PROPTECH) yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, iletişim sistemleri ve blok zinciri sistemindeki yeni gelişmelerin gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyeceği ve neleri değiştireceği her yönüyle ele alındı. Mustafa AKDOĞAN, ‘Gayrimenkul sektörünün blok zinciri sistemine entegre edilmesi ve akıllı kontratların kullanımı ile birlikte, sektördeki hantal bürokrasi ortadan kalkacak. Alım, satım ve mülk yönetimi gibi zaman alan ve maliyet yaratan işlemler, çok hızlı, ucuz ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Çünkü bu sistemle, datalar eş zamanlı bir şekilde her kişi ve kurum için aynı ve işlem sonrasında değiştirilemez olacak.’ dedi. Konu ile ilgili söz alan Mustafa El ALIWAT ‘Blok zinciri sistemi birden fazla sunucunun hizmet verdiği, aslında sisteme bağlanan her kişinin sunucu görevi gördüğü devasa bir ağ sistemi olarak tanımlanabilir. Bu sistemde herhangi bir sunucuda gerçekleşen işlem, tüm sunuculara aynı şekilde aktarıldığı için, işlemin daha sonra 3. kişiler tarafından değiştirilmesi veya yok edilmesi mümkün değil. Gayrimenkul sektörü gibi, güvenin son derece önemli olduğu bir sektörde, aslında kimseye güvenmek zorunda kalmadan bu işlemleri yapabilmek, sektörü yeni bir noktaya taşıyacak.’ dedi. Kerim Alain BERTRAND ise, ‘Blok zinciri sistemi şu anda, sektördeki gayrimenkul danışmanlığı, değerleme uzmanlığı, bankacılık, sigortacılık gibi alanlarda çalışan kişileri tedirgin ediyor olabilir oysa ki bu sistemin sektöre entegrasyonu ile işlemler çok daha hızlı, hatasız ve düşük maliyetli olacağı için, işlem hacimlerini arttıracağı ve yeni iş alanları yaratacağı göz ardı ediliyor.’ diyerek sözlerini tamamladı.
Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan Mete VARAS ise; ‘Gayrimenkul sektörünü kökünden değiştirecek blok zinciri teknolojisine Türkiye’nin hızlıca adapte olması çok önemli. Akıllı kontratlar vasıtasıyla herhangi bir aracıya gerek kalmadan hızlı ve güvenli işlem yapılabilecek, bu arada kamu sistemlerinin bu teknolojiye uyumlu hale getirilmesi de büyük önem arz ediyor. Gayrimenkul sektörünün gerçek değerini ancak dijitalleşerek ortaya koyabiliriz.’ diyerek sözlerini noktaladı.