DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ‘Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük’ Sergisi Nazlı Gürlek’in “BİR” Performansına ev sahipliği yapıyor

    ‘Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük’ Sergisi Nazlı Gürlek’in “BİR” Performansına ev sahipliği yapıyor
    14.09.2017
    A+
    A-

    Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Performistanbul işbirliğiyle, Nazlı Gürlek imzalı “BİR” isimli performans projesi, 23 Eylül Cumartesi günü 17.00-20.00 saatleri arasında ANAMED’de gerçekleşecek. Çatalhöyük’teki Bina 80’de ortaya çıkarılan, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resminden ilham alıyor.

    Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) 23 Eylül Cumartesi günü 17.00 – 20.00 saatleri arasında Nazlı Gürlek imzalı “BİR” isimli performans projesine ev sahipliği yapacak. Performistanbul işbirliğiyle ANAMED’de düzenlenecek performans, Çatalhöyük’teki Bina 80’de ortaya çıkarılmış, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resmini canlandırıyor.

    Gürlek, duvar resminden yola çıkarak yaptığı her biri 9 metrelik iki rulo, resmin ortaya çıktığı kazı sürecini gösteren arkeolojik görsel dokümantasyon ve bir performansçının canlı hareketi dahil olmak üzere resim, belge ve hareketten oluşan üç farklı ifade diliyle yeni bir ritüel ortaya çıkarıyor. Güneşin batışını çevreleyen 3 saat boyunca sürecek olan performans, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin 3. kattaki terasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

    Performans, Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen, 9 bin yıllık tarihe sahip yerleşmede sürdürülen arkeolojik çalışmaların bilinmeyen yanlarını sunan “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” Sergi isimli sergi kapsamında gerçekleştirilecek. Çatalhöyük duvar resmini 9000 yıl öncesinden günümüze getirerek araştıran Gürlek, arkeolojik bir buluntuyu, sanatçı gözüyle farklı bir açıdan izleyiciye sunuyor.

    Proje, aynı zamanda, “düşünümsellik, interaktivite, çokseslilik ve bağlamsallık” esasları üzerine kurulu olan Çatalhöyük arkeolojik araştırma projesinin sanatsal bir adaptasyonu niteliğinde. Nazlı Gürlek, performansa konu olan resimle ilgili şunları söylüyor:

    “Arkeolojik bulgulardan, Çatalhöyük’te tüm yapıların konut işlevi taşıyan mekânlar olduğu ve toplumun, bu yapıların içinde gerçekleşen çeşitli ritüellerle organize edildiği anlaşılıyor. Duvar resimleri yapmak da bu ritüellerden biri. Çatalhöyük resimlerinde genellikle birkaç geometrik formun tekrarından oluşan, oldukça kontrollü ve neredeyse matematiksel kesinlikte yapıldığı gözlenen soyut motifler görüyoruz. Bu performansa konu olan resim ise, diğerlerinden farklı. Görsel anlamda dağınık, uçucu, akıcı ve boşluklu. Bu resim bana duraksız akan nehirleri, hem doğaya hem insan bedenine hayat veren yaşam enerjisini, yaratım gücünü, yaşamın sınır tanımaz gücünü hatırlatıyor.” Sanatçı, performansta bu resmin anlamını ve bugüne dair bize neler söyleyebileceğini araştırıyor ve izleyiciyi de kendi anlamını bulmaya davet ediyor.

     

    BİR

    Performans

    İstanbul Bienali Paralel Etkinliği

    ANAMED ve Performistanbul işbirliğiyle

    Süre: 3 saat

    Performansçı: Aslı Bostancı

    Küratör: Simge Burhanoğlu

    Tarih: 23.09.2017

    Saat: 17:00 – 20:00

    Yer: ANAMED, 3. Kat Teras

    ————————————————————————–

    “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük”
    Neolitik döneme tarihlenen Konya’daki Çatalhöyük yerleşmesinin 25. kazı sezonunu kutlayan ve Ian Hodder danışmanlığında geliştirilen serginin içeriği Duygu Tarkan küratörlüğünde Çatalhöyük araştırmacılarının katkılarıyla hazırlandı. Deneyime dayalı sergileme yöntemlerine başvurulan serginin tasarımını ise PATTU Mimarlık yaptı. 1997 yılından beri Çatalhöyük kazılarının ana sponsoru olan Yapı Kredi’nin katkılarının yanı sıra Arçelik’in teknoloji sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi, dünyanın en eski topluluklarından birinin avcı toplayıcılıktan tarım toplumuna geçiş sürecine ve sosyoekonomik organizasyonuna ışık tutmak için yürütülen araştırmaları inceleme fırsatı sunuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Çatalhöyük’te yürütülen bilimsel çalışmaların üç boyutlu modellemeyle buluntuları yeniden canlandırma, kazı alanlarının lazer taraması ve VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle Çatalhöyük binalarının deneyimlenmesi gibi interaktif sergileme yöntemleriyle aktaran sergi 25 Ekim tarihine kadar Beyoğlu, ANAMED’de görülebilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.