DOLAR 34,5363
EURO 36,0184
ALTIN 3008,555
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Binalarda cam kullanımının artıları neler?

    Binalarda cam kullanımının artıları neler?
    14.06.2017
    A+
    A-

    Günümüz mimari yapılarında sıkça karşımıza çıkan cam kullanımı, şeffaflık ve doğal ışığın kullanımı başta olmak üzere ısı yalıtımı, güneş kontrolü, yapının daha az enerji tüketmesi gibi mimari kaygılara çözüm getirmesiyle öne çıkıyor. Fonksiyonel, verimli ve estetik bir malzeme olması sebebiyle de mimarlar tarafından sıklıkla tercih edilen cam, mimariye yeni boyutlar kazandırmasının yanı sıra iddialı ve yenilikçi binalar tasarlanmasına da yardımcı oluyor.

    Enerji kaynaklarının verimli kullanılması açısından ve insan psikolojine olumlu etkileri olması sebebiyle gün ışığından üst düzeyde fayda sağlamak, en önemli mimari kaygılardan biri. Bu farkındalıkla doğal ışık kullanımı başta olmak üzere ısı yalıtımı, güneş kontrolü, yapının daha az enerji tüketmesi gibi mimari kaygılara çözüm getiren bir yapı malzemesi olan cam, günümüz mimari yapılarında sıklıkla karşımıza çıkıyor.

    Arslan: Günümüz mimari yapılarda cam etkin bir şekilde kullanılıyor
    ‘Cam’ın yüzyıllar boyunca kullanılan çok eski bir malzeme olduğunu belirten Lejant Proje mimarlarından Cansu Arslan, “Firmalar tarafından cam üretimi sürekli geliştirilerek, mimar ve mühendislere enerji etkin binalar ve iç hacimler tasarlayabilmeleri için geniş çaplı seçenekler sunmaktadır. Gelişmiş cam teknolojileri; ısıya duyarlı, ışığa duyarlı, günışığını yönlendiren, elektrokromik ve sıvı kristalli camlar olarak sıralanabilir. Akıllı cam teknolojisi olarak da bilinen bu teknoloji sayesinde binanın içine ne kadar ışık gireceğini, ne kadar ısıyı, soğuğu ve gürültüyü keseceğini önceden kontrol etmek mümkün. Dolayısıyla son dönem yapılarda cam kullanımı sıklıkla karşımıza çıkıyor. Öte yandan ince cam üretimi ve enerji verimliliğindeki son gelişmeler, mimari yapıları şekillendirmekte. Özellikle günışığını yönlendiren camlar gerek bina enerji tüketimlerini dengelemeleri gerekse görsel konfor, aydınlık düzeyinin artması koşullarını iyileştirmesi açısından olumlu karşılanmaktadır” dedi.

    Tutar: Cam kullanımı sayesinde Cam Ofis’te yüzde 40 enerji tasarrufu sağladık
    Cam kullanımının tasarımın ihtiyaçlarına göre şekillendiğini belirten Lejant Proje mimarlarından Anıl Tutar ise, “Örneğin; bir showroom tasarlanırken, camlarda minimum yansımayla yüksek ışık geçirgenliği tercih edilerek nötr görüntüye ulaşılırken, konut yapılarında güneş kontrol camları, ısı geçirgenlik kat sayısı düşük camlar tercih edilerek daha az enerji tüketimi sağlanmaktadır. Özellikle ofis yapılarında konforlu çalışma ortamları oluşturabilmek amacıyla cephe yönlerine göre ışık geçirgenlik kat sayısı farklılık göstermektedir. İşte bu farkındalıkla tasarladığımız, bahçesindeki 40 yıllık ağaçların güzelliğini cam cepheleri sayesinde çalışma ortamına yansıtan ve bulunduğu doğaya saygılı ve dost tasarımıyla öne çıkan Cam Ofis’te güneş kontrol camları tercih edildi. Öncelikle aydınlık bir çalışma ortamı elde etmek hedeflendiğinden ışık geçirgenliğinin yüksek olmasına dikkat edildi. Ve maksimum doğal ışık kullanımı sayesinde aydınlatma tüketimi azaltıldı. Bunun yanında ısı konforu bizim için bir diğer önemli kriterdi. Isı geçirgenlik katsayısı düşük cam tercihi ile güneş ısısı azaltılarak içeri alınırken iç mekandaki ısıyı tekrar içeriye yansıtarak bina içerisinden dışarıya ısı kaçışını engellemeyi amaçladık. Bu sayede ısıtma ve soğutma için harcanan enerjinin verimli tüketimi sağlanmış oldu. Aynı zamanda güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlamak amacıyla da dış katmanda lamine cam kullandık. İşte tüm bu bileşenler sayesinde aydınlatma, ısıtma ve soğutmada yüzde 40 enerji tasarrufu sağladık.“

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.