Betonarme su deposu inşası, müteahhitlere zaman kaybı ve maddi külfet getirebiliyor
Önceden ne kadar planlama ve hazırlık yapılırsa yapılsın, inşaat projelerinde gecikmeler yaşanabiliyor. Şantiyelerde yaşanan gecikmeler, inşaatı giderek daha maliyetli bir hale getirebiliyor. Özellikledışarıdan tedarik edilmesi mümkün ürünlerin şantiyede üretilmesi veya inşa edilmesi projenin geç tamamlamasına neden olabiliyor.
Betonarme su depoları da şantiyelerde yaşanan gecikmelerin nedenleri arasında. Çünkü betonarme depo inşa etmek için; kalıp hazırlamak ve beton döküldükten sonra kalıpları sökmek gerekiyor. Beton döküldükten sonra herhangi bir düzeltme işlemi yapmak günlerce sürebiliyor. Ayrıca beton dökmek için hava şartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü soğuk havada dökülen beton donuyor.
Peki şantiyelerde betonarme su depolarından kaynaklı gecikmeleri önlemek için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar…
İnşaat projelerinin zamanında ve bütçe dahilinde teslim edilmesi bazen hayal olabiliyor. İster konut, ister ticari bir proje olsun son teslim tarihine uymak çok önemli. Çünkü projenin geç tamamlanması durumunda müteahhit, yatırımcıya gecikme cezası ödemek zorunda kalabiliyor. Bu nedenle şantiyede zaman müteahhitlerin aleyhine işliyor.
İnşaat projelerini hızını ve verimliliğini etkilen birçok faktör var. Planlama, tedarikçiler ve iş gücü bu faktörlerden bazıları. Özellikle tedarik süreçlerinden kaynaklanan gecikmeler, şantiyelerde yaşanan sorunların başında geliyor. Tedarikçilerin projenin ortasında herhangi bir tedarik sıkıntısı yaşanmayacağına dair güvence vermesi hatta stok kabiliyetinin olması oldukça önemli.
“Şantiyelerde zamandan ve bütçeden tasarruf etmek için modüler su deposu tercih etmek kritik önem taşıyor” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, inşaat projelerinde modüler GRP su deposu tercih etmenin avantajlarına dikkat çekti:
İnşaat projelerinde gecikme yaşanmasına neden oluyor
“İnşaat projelerinde dışarıdan tedarik edilmesi mümkün ürünlerin şantiyede üretilmesi veya inşa edilmesi, projenin geç tamamlamasına neden olabiliyor. Özellikle beton dökülerek yapılan su depoları. Çünkü betonarme depo inşa etmek için; kalıp hazırlamak ve beton döküldükten sonra kalıpları sökmek gerekiyor. Hatta herhangi bir düzeltme işlemi günlerce sürebiliyor. Bu durumlarda kaybedilen sadece zaman olmuyor, yeniden inşa süreçleri müteahhitlere ciddi bir maddi külfet de getiriyor. Örneğin yakın zaman önce Adıyaman konteyner kente 928 tonluk bir GRP modüler su deposunu bir hafta gibi kısa bir sürede kurup, devreye aldık. Ancak burada kurulan depo betonarme olsaydı, inşası 2 veya 3 ay sürebilirdi.
Soğuk havada dökülen beton donuyor
Ayrıca beton dökmek için hava şartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü soğuk havada dökülen beton donuyor veya beton dayanımı ile ilgili problemler oluşabiliyor. Bu nedenle çetin kış şartlarının yaşandığı şehirlerde beton dökmek için günlerce beklemek gerekebiliyor. Şantiyelerde betonarme depo inşasından kaynaklı bir gecikme yaşanmaması ve suyun uzun yıllar güvenle muhafaza edilmesi için müteahhit firmalara önerimiz GRP su depoları oluyor.
Kompozit panel üretiminde Avrupa’da ve Ortadoğu’da lider
Ekomaxi olarak, Orta Doğu, Orta Asya ile Doğu Avrupa’nın en büyük GRP Su Deposu üretim tesisine sahibiz. Fabrikamıza bulunan; SMC – kompozit hammadde üretim bandı, hidrolik baskı presleri ve robotik delme – paketleme istasyonu gibi güçlü makine parkuru ile SMC – kompozit panel üretiminde Avrupa’da ve Ortadoğu’da lider konuma ulaştık. Teknolojik altyapımızın yanı sıra; kompozit panellerdeki stok kabiliyetimiz, güçlü saha organizasyonumuz ve uzman teknik ekibimiz ile GRP Su Depolarında hızlı üretim ve montaj yani uygulama imkânı sunuyoruz. Böylece şantiyelerde geleneksel depo uygulamalarından kaynaklanan gecikmeleri ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca depolanan suyu, korozyon veya bakteri riski olmadan uzun yıllar güvenle muhafaza ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.