BDDK’nın kredi bariyeri gerçek barınma ihtiyacı olanların konutlara ulaşmasını sağlayacak
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerine ilişkin yeni karar aldı. Karara göre, 1. ve 2. el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı farklılaştı. Değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak. Kararı değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt; kararın çok yerinde olduğunu ve gerçekten barınma ihtiyacı olan kişilerin konutlara ulaşabileceğini belirtti.
BDDK konut kredilerine ilişkin yeni kararına göre, birinci ve ikinci el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı farklılaştı. Değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak. 2 ile 5 milyon TL arası konutlarda yüzde 70, 2 milyon TL’nin altındaki konutlar için ise yüzde 90′a kadar kredi kullanılacak.
Barınma ihtiyacı olan gerçek tüketici konutlara ulaşabilecek
BDDK kararını değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt; “BDDK’nın 10 milyonun üzerindeki gayrimenkul yatırımlarına kredi vermeme kararı, yatırım amacı ile gayrimenkul alanlardan ziyade barınma ihtiyacı için gayrimenkul almak isteyenleri desteklemeyi hedefliyor, bu açıdan çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. 10 milyonun üzerindeki yapı ya lüks tüketimdir ya da gerçekten de yatırım amaçlıdır. Bu nedenle alınan fiyat bariyer kararı çok yerinde bir karar.” dedi.
Konut Kredi Düzenlemesi (Kaynak BDDK)
İstanbul’da ortalama konut fiyatı 1 milyon 892 bin TL
Konut fiyatları hakkında da bilgiler veren Öğüt; “Şu an İstanbul’da, Esenyurt’tan, Ataşehir’e kadar İstanbul’un tüm ilçelerini baz alırsak ortalama konut fiyatı 1 milyon 892 bin TL. Türkiye genelinde bu rakam 1 milyon 264 bin TL. Alınan kararlarla birlikte, ilan sitelerinde ilanların fiyatlarının indirildiğini ya da silindiğini yani bir anlamda fiyatı yükselten kesimin elendiğini gördük. Bu elenmeyle ekstrem artışların yavaş yavaş ortadan kalktığını fiyat artışının biraz yavaşladığını gözlemliyoruz.” dedi.
İstanbul’da bazı semtlerdeki sıfır konutların ortalamasıyla ilgili de bilgi veren Öğüt: “Beykoz’da sıfır konutların ortalaması 10 milyon 680 bin TL, Kadıköy’de 5 milyon 505 bin TL, Bakırköy’de 5 milyon 873 bin TL, Sarıyer’de ise 7 milyon 108 bin TL. İstanbul’da sıfır konut fiyat ortalaması 2 milyon TL seviyelerinde seyrediyor. Çatalca, Silivri gibi dış çeperlere gittikçe fiyatlar 1 milyon TL’lere düşüyor. Bu durum çeperlere doğru göçe sebep oldu.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.