Bayraktar, kentsel dönüşüm ve ‘TOKİ Modeli’ni anlattı
Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar resmi bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu’yla bir araya geldi. Görüşmede Türkiye gayrimenkul sektörü, kentsel dönüşüm ve konut üretimi konularında bilgi alışverişinde bulunuldu, özellikle TOKİ modeli üzerinde duruldu.
Resmi bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bir araya geldi.
Daha önce de birkaç kez Erdoğan Bayraktar’ın ziyarette bulunduğu Cumhurbaşkanı Wirtu ile gerçekleşen görüşmede; Türkiye gayrimenkul sektörü, kentsel dönüşüm ve konut üretimi konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu. Özellikle TOKİ modeli konusunun masaya yatırıldığı ikili görüşmede Cumhurbaşkanı Wirtu, eski bakan Bayraktar’dan bilgi aldı.
Dünyada en hızlı ekonomik büyüme kaydeden ülkelerden biri olan Etiyopya, 1990’lı yılların başından itibaren serbest pazar ekonomisine dayalı stratejiler izlenmeye başlanmış ve yapısal reformların uygulanmasına öncelik verilmiştir. Bu çerçevede, iç fiyatların yeniden düzenlenmesi, dış ticaretin liberalizasyonu, devlet işletmelerinin özelleştirilmesi ve iç ve dış özel yatırımların desteklenmesi hükümetlerin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
Büyük ölçüde tarıma dayalı olan Etiyopya’da; sanayi sektörü yıllık ortalama % 9 büyüyor. İhracatta en önemli piyasa olan Avrupa’da ekonomik iyileşmeyle birlikte Etiyopya’nın uluslararası ticaretinde artış bekleniyor.
Ekonomik ve ticari ilişkilerin en hızlı geliştiği ülkelerin başında Çin, Hindistan, Ortadoğu ile birlikte Türkiye de yer alıyor. Etiyopya’nın dış ticareti, özellikle ithalatı hızlı bir gelişme gösteriyor ve ülke ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin çoğunu ithal ediyor.
Kahve, yağlı tohumlar, altın, deri ve deri ürünleri, bakliyat, meyve ve sebzeler, et ve et ürünleri, çat bitkisi ve çiçek temel ihraç mallarını; çeşitli makineler, elektrikli ve elektronik ekipmanlar ve parçaları, akaryakıt ürünleri, kimyasal ürünler, metal ürünler, araçlar ve yedek parçaları, bitkisel ve hayvansal yağlar, hazır gıdalar, plastik ve plastik mamuller, tekstil ürünleri, kâğıt ve kâğıt ürünleri temel ithalat mallarını oluşturuyor.