DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Balkonlu ve bahçeli evlere talep yüzde 233 arttı

    Balkonlu ve bahçeli evlere talep yüzde 233 arttı
    14.10.2020
    A+
    A-

    Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de değişiklere neden oldu. Tüketicilerin ev alırken beklentileri değişti. Bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler öne çıktı. Pandemi sonrası oldukça ilgi gören balkonlu ve bahçeli evlere olan talep, geçtiğimiz 6 ay içinde yüzde 233 arttı.

    Pandemi döneminde insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığına vurgu yapan ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, “Bu gayrimenkullerin satış fiyatları talebe bağlı olarak %30 ila %50 arasında artış gösterirken, kiralarda 3 kata varan artışlar yaşandı” dedi.

    Bahçeli ya da geniş teraslı evler yer bulmaya başladı

    Pandemi öncesinde yeni projelerde balkon ve teraslar bulunsa bile daha küçük m2’lerde inşa edildiğinin de altını çizen İdikut,  “Ancak pandemi sonrasında başlayan yeni projelerde sağlıklı binalar ön plana geçti. Bahçeli ya da geniş teraslı evler yer bulmaya başladı. Daire net m2’sinin % 15’i balkon ve teras kullanımı bulunması hem kullanım hem satılabilirlik açısından ideal kabul edilebilir.

    Geniş Teras veya bahçe kullanımı satış fiyatına %15 katkı sağlıyor

    Bunla ilgili bir zorunluluk bulunmamakla beraber yönetmelikte bu alanlar emsal dışı bırakılarak balkon ve teras alanlarına teşvik söz konusu. 2019 yılında imar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle beraber dairenin net alanının yüzde 15’i kadar balkon alanı emsal harici sayılacak. Daha önce %10 oranındaydı. Geniş Teras veya Bahçe kullanımı satış fiyatına %15 ila %25 arasında bir katkı sağlıyor. Balkon ise ortalama %10 oranında.

    Balkonsuz dairelerin apartmandakilerin 5’te 4 çoğunluğu ve gerekli mercilerden izinlerini alarak balkon yaptırdıklarını gördük bu süreçte” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.