Bakan Arslan: Kanal İstanbul’a karma finansman
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul’un finansmanı konusunda önce “Varlık Fonu” ardından, “BES fonları”nın kullanacağına ilişkin iddialara sert tepki göstererek, “Birileri kafalarına göre senaryo yazıyor. Karma ve başarılı bir yöntemi kullanmak istiyoruz” dedi.
Kanal için ayrı, Adalar için ayrı bir finansman düşünülmediğini, birlikte değerlendirileceğini dile getiren Arslan, ancak güzergâh kesinleşince üzerinden geçecek demiryolu, karayolu ve köprülerin birlikte yapılacağını kaydetti. Arslan, ilk adımın köprülerin yapılmasıyla atılacağını belirtti.
Uluslararası projelerde ÇED’e ihtiyaç olmadığını, ancak geçmişte birçok uluslararası projede ÇED çalışması yapıldığı dile getiren Arslan, Kanal İstanbul içinde ÇED yapılabileceğini vurguladı.
Bütünleşik proje…
Arslan TBMM’deki özel sohbetinde Kanal İstanbul’un finansman modellerine ilişkin soru üzerine, “Finansman yöntemleri çok, model çok var. Karma ve başarılı bir yöntemi kullanlmak istiyoruz. Yap işlet var, yap kirala, kar ortaklığı var, bir sürü yöntem var. Türkiye’de bir çok model var. Kar ortaklığını da veriyorsunuz, müteahhite vermek gibi, al yap diyorsunuz, bu kadarı senin bu kadarı benim. Tüm bunların hepsi var bu sistemlerde” değerlendirmesini yaptı.
Arslan, “Kanal için ayrı adalar için ayrı finnasman mı olur?” yönündeki soruyu da, “Hepsi birlikte değerlendirilir. Finansman modelinde hepsini çalışıp en başarılı sonuç hangisi olur ona karar vereceğiz” diye yanıtladı. Kanalın üzerine zorunlu olarak ilk köprülerin yapılacağını belirten Arslan, “kanalın üzerinden geçecek köprüler için ihale hazırlığı ne durumda” sorusuna da şu yanıtı verdi:
15 milyar dolar
“Kanal projesi kesinleşince üzerinden geçecek demiryolu, karayolu ve köprüler beraber yapılacak. Bütünleşik bir proje. Sadece köprülerin ilk yapılması gerekiyor. Birkaç alternatif çalışıyoruz, en doğru olana karar verip oradan yürüyeceğiz. Bir tanesini ihale ettiniz diyelim, karar verdiğiniz alternatif değilse ne yapacaksınız? Kanalın güzergâhı kesinleştirilince ihaleye çıkılacak. Üzerinden geçen dört, beş köprü var. Köprüler ilk yapılacak mecburen. Finansman sıkıntısı diye bir şey yok, herşeyi tüm detaylarıyla ortaya koyacağız. Başarılı olmayacak bir şeye de ne onay veririz ne gireriz.”
Kanal İstanbul projesinin maliyeti 15 milyar doları bulabilecek. Kanal etrafındaki şehirleşme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte planlama yapılacak. Orta ve alt gelir grubundakilerin kanal çevresinde ev sahibi olması için alternatif projeler geliştirilecek.