DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bağdat Caddesi’nde dönüşmeyi bekleyen 15 bin bina daha var

    Bağdat Caddesi’nde dönüşmeyi bekleyen 15 bin bina daha var
    24.02.2018
    A+
    A-

    Bağdat Caddesi, satış ve fiyatta hız kesse de bölgede dönüşmeyi bekleyen 15 bin bina daha var. AYİDER Başkanı Tavukçuoğlu, caddede fiyatların yüzde 30-40 gerilediğini söyledi.

    Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, şu anda Bağdat Caddesi’nde 5 bin binanın yenilenme çalışmasının devam ettiğini, bölgede kentsel dönüşümün yoğun olarak sürdüğünü söyledi. Tavukçuoğlu, kentsel dönüşüm başladığından bu yana dönüşümün lokomotifi olan Bağdat Caddesi ve çevresinde binaların sadece yüzde 10’unun yenilenebildiğini, 15 bin binanın daha yıkılmayı beklediğini söyledi.

    Yüzde 40 düşüş var

    Bölgede her yıl ortalama 1.000 binanın kentsel dönüşüme girdiğini bildiren Tavukçuoğlu, “Çok fazla konut üretmenin, bölge dışından oyuncuların bölgeye hücum etmesinin, kat sahiplerinin inşaat firmalarının rakibi haline dönüşmesinin yanı sıra banka kredilerinin yaşattığı sıkıntılar konut satışını olumsuz etkiliyor. Bu, az da olsa bölgede konut stokunun oluşmasına neden oluyor. Eskiye oranla dairelerin satış hızı daha uzun bir döneme yayılmaya başladı. Önceden topraktan satılan projeler, şimdilerde proje tamamlandıktan sonra satılabiliyor” diye konuştu. Melih Tavukçuoğlu, İstanbul’da özellikle son 2 yıla kadar gayrimenkul fiyatlarının çok hızlı arttığını, 2 yıldır da artışların sınırlı kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

    “Bağdat Caddesi gerçekten çok önemli. Türkiye’nin en önemli lokasyonlarından… Cadde, 2018’de yeniden İstanbul’un gözbebeği konumuna gelecek. Mevcutta deniz gören büyük daireler, kolayca satılıyor. Ancak yüzde 85’lere varan arsa maliyetleri nedeniyle çok hızlı artan fiyatlar 2 yıldır düşüşte. Son 2 yılda Erenköy, Göztepe, Caddebostan ve Suadiye gibi popüler lokasyonlarda konutların metrekaresi 15-20 bin liradan 10-15 bin liraya kadar düştü. Bölgedeki konutların, cadde ve sahildeki konumlarına göre fiyatları değişebiliyor. Caddenin üst paraleli, tren hattındaki konutların metrekaresi ise 10-12 bin liradan 6-8 bin liraya kadar geriledi. Ortalama yüzde 30 olan düşüşler, bazı yerlerde yüzde 40’ları aştı.”

    Deniz gören ve büyük daireler çabuk satıyor

    Bağdat Caddesi ve çevresinde mevcut konut stokunun sadece yüzde 10’unun satılmayı beklediğini kaydeden Melih Tavukçuoğlu, satılmayan konutların genelde küçük metrekareli olduğunu, deniz gören ve büyük metrekareli konutların satışında sıkıntı yaşanmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “İnşaat firmaları arasında yoğun rekabet yaşanması nedeniyle arsa payı yüzde 85’lere kadar çıktı, bu rakama hak sahiplerine ödenen taşınma bedeli ve kira yardımı eklenince fiyatlar daha da yükseldi. Bölgenin eski müteahhitleri satış konusunda sıkıntı yaşamıyor. Bölgeyi bilmeyen, geçmişinde müteahhitlik olmayan, mali yapısında sıkıntı olan firmalar problem yaşıyor. Daha önce bölgede 100 müteahhit varken, bu sayı 500’e çıktı. Bu firmaların işi almak için hak sahibine olması gerekenden fazlasını taahhüt etmesi konut fiyatlarının çok hızlı artmasına neden oldu.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.