Aydınlatmada Enerji Verimliliği, İstanbulLight Fuarı’nda masaya yatırıldı
12. Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi İstanbulLight, Ticaret Sahnesi’nde düzenlenen ‘Aydınlatmada Enerji Verimliliği’ başlıklı oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Sanayii Bakanlığı tarafından ‘Aydınlatma Sektörüne’ destek mesajı verildi. Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, öncelikli olarak bir yol boyunca emin adımlarla yürümesi için sektörün kalite, standart ve sertifikasyon konularında bir oto kontrol oluşturmasının önemli olduğunun altını çizdi. Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Bozdemir ise “2020 denetim ve gözetim planını sektöre göre şekillendirmek istiyoruz. dedi.
İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 Eylül’e kadar devam eden 12. Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı İstanbulLight, Ticaret Sahnesi’nde düzenlenen ‘Aydınlatmada Enerji Verimliliği başlıklı oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can ve Sanayi Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Bozdemir, bağlı bulundukları bakanlıkların aydınlatma sektörüne yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. Oturumun ev sahipliğini ise Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Başkanı Fahir Gök yaptı.
Gök, “Enerji dendiği zaman kaynak, üretim maliyetinin yanı sıra bir de çevre maliyeti var.” diyerek enerji verimliliğinin çevreye de dolaylı katkı sağladığının vurguladı.Gök ayrıca Türkiye’nin aydınlatma sektörü olarak üretim ve ihracat üssü olma gibi bir şansı bulunduğunu dile getirerek, “Aydınlatma sektöründe 4-5 yıl önce 1 milyar dolar olan ithalat bugün neredeyse 500 milyon dolar. Bir Aydınlatma Merkezi projemiz var. Bu projenin çatısı altında uluslararası belgelendirme hizmeti veren bir laboratuvar, ürün ve proje tasarımını destekleyen AR-GE Merkezi, tüm paydaşların farklı konu başlıklarında bir araya gelebileceği toplantı ve eğitim platformu yanında, aydınlatma sektörüne atık yönetimi hizmeti verebilen merkezi kuracağız.” dedi.
Türkiye’de tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 25.9’u aydınlatma kaynaklı
Türkiye’de tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 25.9’unun aydınlatma kaynaklı olduğunu söyleyen Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, öncelikli olarak yol boyunca emin adımlarla yürümesi için sektörün kalite, standart ve sertifikasyon konularında bir oto kontrol oluşturmasının önemli olduğunun altını çizdi.
Türkiye’de 2017 yılı sonunda net elektrik tüketim miktarının 247.9 milyar kw/saat olduğunu belirten Can, “Bir konutta tüketilen elektriğin yüzde 20’si sanayide tüketilen elektriğin de yüzde 10’u aydınlatmaya ait. Türkiye gelişmekte ve sanayileşmekte olan bir ülke olduğu için bu tüketim her yıl yüzde 5-6 oranında artıyor. Sokak, park-bahçe, genel aydınlatmalarında da 2017 yılı sonu verilerine göre tüketim miktarı 4 milyar kw/saat bu nedenle elektrik tüketiminde aydınlatma göz ardı edilemez.” dedi.
Yerli üretim ve yeni nesil aydınlatmaların desteklenmesi Kalkınma Planı’nda yer alıyor
Türkiye Cumhuriyeti 11. Kalkınma Planı’nın hedefinde verimlilik ve rekabetçilik olduğunu sözlerine ekleyen Can, “Kalkınma planımıza göre yerli üretimin ve yeni nesil aydınlatmaların desteklenmesi, daha verimli, kendi enerjisini üreten binaların yaygınlaştırılması, karayollarında akıllı ulaşım sistemlerinin desteklenmesi, kamu binalarında enerji verimliliği projesinin uygulanması gibi başlıklarımız bulunmakta. Ayrıca genel aydınlatmada kullanılan armatürlerin verimli armatürler ile değiştirilmesi de Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı içerisinde yer almakta. 1 milyon 150 bin adet olan sokak aydınlatmalarının ledli olmak üzere yenileri ile değiştirilmesi çalışmamız bulunuyor. Bu arada sanayide verimlilik artış projelerine destek veriyoruz. Bugüne kadar 47,5 milyon T.L. destekte bulunduk. Destekte bulunduğumuz işletmelerden 35’i led uygulaması yapıyor. Bunların proje sayısı 46.” diye konuştu.
Yerli üretici bilinçlendirilmeli
“Merdiven altı ile gerçek üreticiyi” ayırmak lazım diyen Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Bozdemir, “2020 denetim ve gözetim planını sektöre göre şekillendirmek istiyoruz. dedi. Piyasa denetimlerini dijitalleştirdiklerini söyleyen Bozdemir, “ LED esaslı ürünlerde tkin bir denetim yapmaktayız. Bu yıl 22 milyon led ampul üzerinde denetimimiz oldu. Amacımız ürünlerin zamanında güvenli olarak piyasaya sürülmesi. İthalatçımızı ve yerli üreticimizi bilinçlendirmemiz lazım. Bizim veri paylaşımına ihtiyacımız var.Bu nedenle sektörle işbirliği içinde olmamız gerekmekte.” şeklinde konuştu.
Sektöre yön verecek uzmanlar yetiştiriyoruz
Sanayi Bakanlığı olarak 2018’e kadar genel denetim mekanizması yürüttüklerini ancak gözetim mekanizması üzerine çalışmadıklarını söyleyen Bozdemir, özellikle sektöre yön verecek uzmanların yetiştirilmesinde önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Sektöre yön verecek uzmanların ve denetçilerin yetiştirilmesinde bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bozdemir, aydınlatma sektöründe test ve sertifikasyon alt yapısında yetersizlik olduğunun altını çizerek sadece TSE laboratuvarlarının değil STK’ların, üniversitelerin laboratuvar alanlarının kullanılarak alanın genişletilmesi gerektiği konusunda görüş bildirdi. “İnsan kaynağınız ne kadar etkinse hizmet kalitenizde o kadar etkin olacaktır.” diyerek sözlerine devam eden Mehmet Bozdemir, “Sektörle sorunlar ve çözümler için çok sık bir araya gelmemiz gerektiği gibi bakanlıklar arasında da diyalogların da çok iyi olması gerek. Son olarak AGİD’e sektördeki çalışmalarından ve desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.