Aydın Erkoç: ‘’İkinci eldeki düzenlemeler sektörü daha da canlandıracak’’
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, yıl başından itibaren ikinci el araç piyasasında hareketlilik yaşandığını belirterek “Yılın tümünde el değiştiren araç sayısının 8 milyonu aşacağını düşünüyoruz’’ dedi.
Türkiye’de ikinci el araç pazarının her geçen yıl büyüdüğünü söyleyen Erkoç, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 yılında ikinci elde otomobil satışlarının önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 5,2 milyona, toplam araç devirlerinin ise yüzde 10,8 artışla 7,5 milyona ulaştığını hatırlattı.
2018 yılının ilk yarısında ise 2 milyon 738 bin 931 bini otomobil olmak üzere toplamda 3 milyon 884 bin 696 aracın el değiştirdiğini söyleyen Erkoç, geçen yılın aynı dönemine göre toplam devirlerde yüzde 8,5, otomobilde yüzde 9,8 artış olduğunu belirtti. Erkoç, yılın ikinci yarısında ikinci el piyasada ilk yarıdaki performansın devamı durumunda yılın tümünde otomobil satışlarının 6 milyona ulaşacağını, toplam araç devirlerinin ise 8 milyonu aşacağını kaydetti.
Aydın Erkoç, ‘’İkinci el pazar son 5 yılda yüzde 58 oranında bir büyüme gösterdi. Sadece otomobil bazında bakarsak büyüme yüzde 65’i buluyor. Ayrıca Türkiye’deki faiz oranlarının yüksek olması, Dolar ve Euro’nun yükselmesi, ÖTV oranlarının yüksek olması sıfır araç fiyatlarına ciddi bir artış getirdi. Bu da ikinci ele rağbeti artırdı’’ diye konuştu.
- ‘’İkinci eldeki düzenlemeler sektörü daha da canlandıracak’’
MASFED’in çabalarıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun da sektörü hızlandıracağını söyleyen Erkoç, bu belge sayesinde kayıt dışılığın ve tüketici mağduriyetinin de önüne geçileceğini kaydetti.
Erkoç, ikinci el araç sektörünün daha kolay ulaşılabilir olması sebebiyle tüketiciye önemli fırsatlar sunduğunu ifade ederek, alışverişlerde güven unsurunun ve tüketicinin korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’de ikinci el araç ticareti yapan 100 bin civarındaki kişiden 65-70 bininin kayıt dışı olduğunu vurgulayan Erkoç, şunları kaydetti:
‘’Kayıt dışılığın ortadan kalkmasıyla her sene Maliye Bakanlığı’nın kasasına 2-2,5 milyar para girecek, diğer bir taraftan tüketici korunacak. İnternetten, araba pazarlarından alınan araçların çoğunda tüketici mağdur oluyor. Vatandaşlara kilometresi düşürülmüş, pert kayıtlı arabalar satılıyor. Ama kayıtlı esnaftan, tüccardan alışveriş yapıldığında insanlar karşılarında muhatap bulabilecekler. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan vatandaş noterde otomobil satış işlemini yapamayacak, sektöre bir standart gelecek.’’