DOLAR 37,8606
EURO 40,9565
ALTIN 3776,272
BIST 9659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Şubat 2025 döneminde bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 26,5 arttı

    AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Şubat 2025 döneminde bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 26,5 arttı
    25.03.2025
    A+
    A-

    Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Şubat ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, Şubat 2025 döneminde, bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmamış olarak incelendiğinde yüzde 26,5 oranında artarak 3229 puana yükseldi. Şubat 2025 için açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 39,05 olduğu düşünüldüğünde, metrekare verimlilik endeksindeki artışın enflasyonun altında olduğu görülmektedir.

    Endeks rakamlarını yorumlayan Ekonomist Fatih Keresteci şu noktalara dikkat çekti: “AVM ciro endeksi 2025 yılı Şubat ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre nominal olarak %26,5 büyüdü. Ancak, TÜİK’in Şubat ayı yıllık TÜFE artışının %39,1 olduğu dikkate alınırsa reel anlamda çift haneli bir daralma söz konusu. Tüketici ile ilgili öncü göstergelerin de teyit ettiği üzere alışveriş ekonomisinde 2025 ile başlayan ivme kaybı Şubat’ta da sürmüş oldu. Üstelik, enflasyon etkisinden arındırılmış verilere göre Şubat endeksinin son 23 ayın en düşüğü olduğunu da not düşelim. Bu zayıf performansın arkasında düşük gün sayısı ve olumsuz hava koşullarının etkisi yadsınamaz. Ancak, yeni yılla birlikte her şeyin zamlanacağı endişesinden dolayı öne çekilen tüketim ile okul ödemeleri başta olmak üzere diğer kalemlerin cüzdandaki alışveriş payını azalttığını da belirtmekte yarar var. Kategori bazında baktığımızda hipermarket ve giyim kalemlerinde göreceli olarak daha güçlü bir seyir izlenirken önceki ayların aksine yiyecek-içecek gücünü koruyamamış. Bunda olumsuz hava koşullarının payı var diye düşünüyoruz. Teknoloji harcamaları ise son aylarda olduğu üzere göreceli olarak en zayıf kategoriyi oluşturmaya devam etmiş. Ziyaretçi sayılarında hem Ocak hem de geçen yılın Şubat ayına göre çift haneli oranda bir düşüş yaşanırken Şubat 2022’den bu yana en düşük aylık endeks rakamı da kaydedilmiş oldu.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.