DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ara tatilde lastik bakım ve kontrollerinizi yapmadan uzun yola çıkmayın

    Ara tatilde lastik bakım ve kontrollerinizi yapmadan uzun yola çıkmayın
    14.11.2019
    A+
    A-

    Okullar ara tatile girerken seyahat planları yapanlara bir önemli hatırlatma Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD’den geldi. LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; aileleriyle birlikte uzun yola çıkacak sürücülere lastiklerinin hava basıncı, balans ayarları ve yedek lastik kontrollerini yaptırmalarını önerdi. Açıklamada, karayoluna çıkacak binek, toplu taşıma tüm sürücüler için lastik konusunda A’dan Z’ye yapılması gerekenler sıralandı

    Milli eğitim takviminde ilk kez bir ara tatil uygulanacak. Özellikle çocuklu ailelerin seyahat planları nedeniyle önümüzdeki hafta karayolları trafiğinde yoğunluk bekleniyor. Uzun yola çıkacak sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaların en başında ise lastikler geliyor.  Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) binek ve toplu taşıma olmak üzere ara tatilde karayollarına çıkacak tüm sürücülere bazı önemli hatırlatmalar yaptı.

    LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; seyahat öncesi lastik bakım ve kontrolünün önemine işaret ederek şunları söyledi: ‘’Güvenli sürüş ve güvenli bir trafik için gerekli şartlardan biri de doğru lastiktir. Lastik  sizi hem yola hem hayata bağlar. Aracınızın yol ile temasını sağlayan tek bağlantı noktası, lastiğin yola bastığı alandır; o da neredeyse el avucunuz kadardır. Bu alanı doğru kullanmazsanız hayatınızı, araçtaki sevdiklerinizin hayatını, trafikteki başka araçları ve onların hayatlarını da tehlikeye atmış olursunuz. Seyahat öncesi mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Hava basıncı ve balans ayarlarını kontrol ettirin. Lastiklerinizin diş derinliğini ölçtürün. Yedek lastiğinizin sağlam olduğundan emin olun. Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın, yıpranma varsa önlemini alın. Lastiğiniz araç üreticisinin önerdiği model, tip ve ebatta, mevsimine uygun lastik olmalıdır. Güvenli sürüş için aracınıza en uygun ve en doğru lastiği seçmeli, onu da doğru şekilde kullanmalısınız.’’

    Meteoroloji yetkililerine göre ara tatilde haftalık tahmini sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde, beklenen tahmini yağışın ise mevsim normallerinin altında seyredeceğine dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; kış lastiği takvimi için kısa bir zaman kaldığını da hatırlatarak ‘’İklim mevsim normallerinin üstünde seyretse de sürücülerimizin kış lastiği hazırlıklarını yapması ani değişikliklere hazır olması için önemli. Malum iklimsel değişikliklerden dolayı ani sıcaklık değişimlerine de tanık olabiliyoruz. Ortak trafikte kurallar ne gerektiriyorsa tüm sürücüler buna uymalı ve sorumluluklarını yerine getirmelidir’’ diye konuştu.

     

    A’dan Z’ye lastik bakım ve kontrolü nasıl olur?

    Trafiğin tüm sürücü ve yayaların ortak bir bilinçle ve birbirine saygı duymaları sayesinde sağlıklı yürüyeceğine dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; trafiğin sadece araçlardan değil yayalardan da oluştuğunu, yaya geçitlerinde yayalara öncelik verilmesi gerektiğini belirterek lastiğin bakım ve kontrolü için seyahat öncesi adım adım yapılacakları şöyle sıraladı:

     

    • Lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin yasal sınır olan 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir.
    • Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir.
    • Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Doğru jant ölçüsü lastik üreticisinin belirttiği ebatlarda olmalıdır.
    • Lastiklerinizin uygun basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmeli ve lastiğinize aracınızın kullanma kılavuzunda önerilen doğru ve uygun havayı basmalı / bastırmalısınız.
    • Lastiklerinizin balans ayarlarını yetkili servislerde yaptırmalısınız.
    • Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.
    • Aracınız için en uygun lastik ebadı, tip, model, özellik ve uygun lastik basıncı araç üreticiniz tarafından belirlenmiştir. Bu bilgiler, aracınızın kullanım kılavuzunda mevcuttur.

     

    Uyulması gereken diğer seyahat kuralları

    LASİD açıklamasında ayrıca uzun yolda güvenli bir sürüş için uyulması gereken diğer seyahat kuralları da şöyle belirtildi:

     

    • Yola dinlenmiş bir halde sabah erken saatte çıkın.
    • Mola yerlerini önceden belirleyin.
    • Uzun yolda 2 saatte bir veya her 150 km’de bir 15 dakika mola verin.
    • Takip mesafesini koruyun ve şehir içinden geçerken hızınızı düşürün.
    • Yaya geçitlerinde önceliğin yayada olduğunu asla unutmayın.
    • Kısa farlarınızı gece-gündüz açık tutun.
    • Hız limitlerine uyun.
    • Emniyet kemerini takın ve tüm araç içindekilere de taktırın.
    • Çocukları boy ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta asla taşımayın.
    • Araçtaki ilk yardım çantasını kontrol edin; çekme halatı, takoz, reflektör ve fosforlu yelek bulunduğundan emin olun.
    • Aracınızla ilgili bakım ve kontrolleri mutlaka yaptırın:
    • Ön düzen ayarları ve kontrollerinden emin olun.
    • Amortisörleri, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemlerini inceletin. Patlak amortisörler vuruntuya, savrulma ve kaymalara neden olacağı için yenisi ile değiştirilmelidir.
    • Fren düzeni gözden geçirilmeli, hidrolik sıvısı tamamlanmalıdır.
    • Vantilatör kayışı ve triger kayışı incelenmeli, gerekiyorsa yenisi ile değiştirilmelidir.
    • Motor ve şanzıman yağlarını kontrol edin, eksik ise tamamlanmalıdır. Hava ve yağ filtreleri gerekiyor ise değiştirilmeli veya hava filtresi basınçlı hava ile temizlenmelidir.
    • Aracın soğutma sıvıları ölçülmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır, cam suyu doldurulmalıdır, silecekler ve silecek süpürgeleri kontrol edilmelidir.
    • Klima ve havalandırma sistemi kontrol edilmeli ve gerekirse klima gazı bastırılmalıdır, polen filtresi kesinlikle yenisi ile değiştirilmelidir.
    • Aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanları gözden geçirilmeli, eksiksiz çalıştığından emin olunmalıdır.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.