Ankara’da Aidat Rakamları 10 bin TL Sınırına Ulaştı
EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, Ankara’da aidat artışlarının genel olarak İstanbul ile benzer seviyelerde, yaklaşık %50 oranlarında olduğunu belirterek, Çankaya’da aylık aidat tutarının 1.750 Gölbaşı’nda 1.100, Yenimahalle’de 750 ve Etimesgut’ta ise 700 TL civarında olduğunu açıkladı.
EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, Ankara’da aidat rakamlarının hızla yükseldiğini belirterek, “Ankara’da da aidat artışlarının genel olarak İstanbul ile benzer seviyelerde, yaklaşık %50 oranlarında olduğunu gözlemliyoruz. Çankaya ilçesinde, 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarının 1.750 lira olurken, lüks konut markalarında bu rakam 10 bin liraya kadar çıkıyor. Gölbaşı’nda ortalama aidat tutarı 1.100 lira, Yenimahalle’de 750 lira, Etimesgut’ta ise 700 lira civarındadır. Ankara genelinde, tekil konut binalarında ve eski apartmanlarda aidat ortalaması 200 TL bandında seyrederken, markalı konut projelerinde aidatlar 5.000 lira ile 10.000 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Lüks sitelerde ise daire başına düşen aidat tutarları daha yüksek de olabiliyor.” dedi.
Apartman sakinleri mutlaka toplantılara katılmalı
Aidatlar belirlenirken, site ve apartman sakinlerinin katılımı, yönetim toplantıları ve genel kurullar için fazlasıyla önem taşıdığını da sözlerine ekleyen Bal. “Kat maliklerinin, aidat konusundaki endişelerini ve önerilerini açıkça ifade etmeleri, yönetimin daha etkin bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır. Birlikte alınacak kararlar, site veya apartmanın mali durumunu olumlu yönde etkileyecektir. Son araştırmalar, apartman ve site sakinlerinin toplantılara katılım oranlarında belirgin bir artış olduğunu göstermektedir. Bu artış, katılımcıların mali konulardaki farkındalığının arttığını ve topluluklarına daha fazla katkıda bulunma isteğini yansıtıyor. Ayrıca gider kalemlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi, maliklerin sorumlu bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olacaktır. Yüksek bulunan gider kalemleri, malikler tarafından yönetimle paylaşılmalı ve nedenleri sorgulanmalıdır. Bu sayede gereksiz veya lüks harcamalar belirlenerek buna yönelik düzenlemeler yapılabilir.” şeklinde konuştu.
Önerilerde de bulunan Bal, “Bizim önerdiğimiz aslında yasal bir düzenleme var, binalarda kullanılmayan çatı gibi ortak alanların dönüştürülerek kiraya verilmesi ve sitelere gelir olması gibi, bu durum aidat yüklerini de azaltacaktır. Ayrıca kira gelirinden devlet vergi alacağından devlet içinde bir gelir olacaktır. Ancak bu yapabilmek için yasal düzenleme gerekmektedir. Yönetimleri, apartman ve site sakinleri ile sürekli diyaloğu korumaya özen göstermeli ve belirli aralıklarla toplantılar düzenleyerek kararları net ve açık bir şekilde sakinlere sunmalıdırlar. Gelen görüş ve yorumları değerlendirerek iletişim dinamiğini güçlü tutmak, sakinlerin memnuniyetini artırmada önemli bir etkendir. Ancak 24 saat güvenlik, site sosyal alanlarından ücretsiz yaralanma gibi hizmetlerin tekrar değerlendirilmesi gerekli. Artan İşgücü maliyeti, elektrik ve diğer maliyetler aidatlara ister istemez yansıyor burada yönetimleri suçlamak en kolay yol. Aidatları düşürmek istiyorsa bina yönetimleri biraz standartları, yeni normale ayak uyduracak şekilde aşağı çekmeleri gerekecek gibi duruyor.” diyerek sözlerini bitirdi.