DOLAR 34,4877
EURO 36,2397
ALTIN 2962,21
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ankara, sosyal ve kültürel hayatı zengin bir kent olacak

    Ankara, sosyal ve kültürel hayatı zengin bir kent olacak
    27.01.2017
    A+
    A-

    Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, iş dünyasının nabzını tutan MAG Business için özel açıklamalarda bulundu. 2017 hizmet kalemlerine dair detayları paylaşan Taşdelen, “Beş ayrı açıkhava spor tesisinin yanı sıra Çankaya’nın ilk yüzme havuzunun da temelini atmış bulunmaktayız” dedi. Taşdelen, en önemli amaçlarından bir tanesinin yaşayan canlı bir kent yaratmak olduğunu söyleyerek; “Bu amaca ulaşmanın yollarından birisi, sosyal ve kültürel hayatı zengin bir kent olabilmektir” dedi.

    Göreve geldiğiniz günden bu zamana kadar Çankaya Belediyesi’nde neler değişti?
    Geçen bir buçuk yıl içinde Çankaya’da önemli işlere imza attık. Önümüzdeki hizmet dönemini de planladık, projelendirdik. Biz 2016 yılına kadar asfalt, kaldırım vb. alanlardaki temel belediyecilik hizmetlerini, Çankaya’da hiçbir sorun kalmaması hedefiyle yerine getirdik. 2016 yıl sonu itibariyle de büyük ölçüde bu amacımıza ulaştık. Ayrıca, temel hizmet anlayışlarımızdan biri de; hayat nerede ise, vatandaşlarımız nerede ise, belediye olarak oraya hizmet götürmek oldu. Okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na, Karakollar İçişleri Bakanlığı’na, taksi durakları ya da camiler şu ya da bu bakanlık ve başkanlığa bağlıdır demeden, vatandaşlarımızın hizmet aldığı tüm kurum ve alanlara belediye olarak bizim görevimiz olup olmadığına bakmaksızın en iyi biçimde hizmet götürdük; kapsamlı tadilatlarını yaptık, boya badana, tesisat, bakım-onarım gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşıladık.
    Bu tarihe kadar yaptıklarımız içinde önemli gördüğüm bazı hizmetleri şu şekilde sıralayabilirim…

    Belediyeye ait her türlü evrak işi (imar, ruhsat denetim, dilekçe ve şikâyet, harita, çap bilgilendirme) için başvurabilen, 40 kişilik uzman personel ile günde en az 1000 kişiye hızlı, etkili ve güler yüzlü hizmet sağlayan, vatandaşların işlerini ortalama 4 dakikada sonuca ulaştıran, Hoş Geldiniz Masası ile Belediye ve vatandaş arasındaki duvarları kaldırdık.
    Başkentlilerin sağlığa erişimini ücretsiz sağlamak amacıyla hizmete açılan Çankaya Halk Sağlığı Merkezimiz, her ay yaklaşık 1.500 vatandaşa hizmet vermektedir. Merkezde Evde Sağlık, Evde Temizlik, Ağız ve Diş Sağlığı, Hasta Nakil, Aile ve Çocuk Psikolojik Danışmanlığı, Eğitim Seminerleri, Cenaze Hizmetleri verilmekte olup, 38’i sağlık personeli olmak üzere 55 personel görev yapmaktadır.
    TED ile birlikte Ankara’nın en donanımlı ve modern öğrenci yurtlarından birinin yapımını tamamladık ve hizmete açtık. Yurttan 420 öğrenci yararlanıyor. ÇAYED Yarım Elma aracılığı ile 2.100 üniversite öğrencisine eşya desteği verdik.
    Yılın son üç ayında Çankaya’ya kazandırdığımız eserler arasında 2 kreş temeli de var. Yaptığımız yatırımlar her açıdan önemli; kreşlerimiz çocukların okul öncesi eğitimi ve kadınların ekonomik hayatın içine girmesi açısından çok önemli. Bu dönem 3 yeni kreş açtık, 2 kreş temeli attık. 2017’nin ilk aylarında bir kreş temeli daha atacağız. Martı Kreşi ile birlikte dönem sonuna kadar 15 kreşimiz ve 4 etüt merkezimizle Çankaya’da toplamda 2000 çocuğa hizmet veriyor olacağız.
    Çabuk eskiyen, su sıçratan, kırık dökük kaldırımları, asfalttan yapılan renkli, desenli, ömürlük “Çankaya Kaldırımları” ile yenilendik; Çankaya sokaklarına 472 bin metrekare renkli asfalt kaldırım döşedik.
    Avrupa kentlerinde uygulanan çöp konteyneri sistemini Çankaya‘ya taşıdık. Galvanizli çelik sacdan yapılmış olan, yer üstü konteynerler, soğuğa ve güneş ışınlarına karşı dayanıklı olmasının yanı sıra alt kısmında atık çöp sularının dışarı sızmasını önlemek için tasarlanmış konteynerlerin uzaktan kumandalı tam elektronik sistemli vinç tarafından boşaltılma ve yıkanarak temizlenme özelliği de bulunuyor.
    Her Ramazan ayında 4-5 bölgede iftar çadırı kurarak günde 5 binden fazla kişiye iftar yemeği verdik. Her Ramazan döneminde yaklaşık 160 bin vatandaşa hizmet ulaştırdık.

    Ankara’nın ilk biyolojik göleti Ahlatlıbel Tesislerinde 518 metrekare alan üzerine inşa edildi. İkinci ve çok daha büyük olan biyolojik gölet ise, Çankaya Parkı’nda hizmete sunuldu. Ayrıca Yaşar Kemal Parkımızda da bir biyolojik gölet oluşturduk. Bu projemiz Sağlıklı Kentler Ödülü kazandı. Çankaya’da bir Pony Park, Vecihi Hürkuş Parkı gibi temalı parklar açtık.
    Belediyemiz bünyesinde bulunan 18 adet TODAM yenilenerek Çankaya Evlerine dönüştürüldü. Bu dönem içinde de 6 yeni Çankaya Evi hizmete açıldı. Buralarda mahalle halkı hobi kurslarının yanı sıra, meslek ve beceri kurslarına katılıyor. Ayrıca sanatsal ve kültürel hayatta izleyici olarak değil, doğrudan icracı olarak yer alabilme olanağına kavuşuyor.
    Çankaya Yardımlaşma ve Ekonomik Dayanışma Derneği’ne kayıtlı ihtiyaç sahibi 7.500 üye bulunmaktadır. ÇAYED Yarım Elma kayıtlı üyeler dışında da yılda yaklaşık 11 bin vatandaşa temel ihtiyaç, giysi ve eşya yardımında bulunmaktadır.
    Hizmete açtığımız 33 yeni parkın yanı sıra, yapım çalışmaları süren yeni park alanlarımızla birlikte 4 yıllık hizmet döneminde Çankaya’ya on binlerce metrekare yeşil alan daha kazandırmış olacağız. Şöyle ifade edeyim; yapımına başladığımız Lozanpark’ın 3. ve 4. etapları tamamlandığında yalnızca burada 112 bin m² daha yeşil alan kazanmış olacak

    Genç Başkan sloganı ile yola çıktınız… İnsanların size olan güveninin oluşmasında bu slogan sizce etkili olmuş mudur?
    Tabii bu da sempati ve güven oluşmasını kolaylaştıran bir faktör. Ama asıl; sizin ne yapıp yapmadığınız, halkın içinde halkla birlikte çalışarak önemli hizmetler üretip üretmediğiniz çok daha önemli… Temel ilkemiz; hiçbir ayrım yapmaksızın belediye olarak 940 bin vatandaşımızın hepsine eşit ve kaliteli hizmet göstermektir. Hoş Geldiniz Masası’na başvuran yaklaşık 300 bin vatandaşımız sorunlarına ilgi gösterildiğini ve hizmetlerden en hızlı ve en güzel biçimde yararlanabildiklerini gördüler. Aynı şekilde sosyal medya üzerinden belediyemize şikayet ve taleplerini ulaştıran vatandaşlarımızın taliplerini de hiçbir ayrım yapmadan en iyi biçimde yerine getirme gayretinde olduk. Bu perspektifle yürüttüğümüz hizmetlerin sonunda Çankayalıların güvenini hak edecek işler yaptığımızı düşünüyorum.

    2017 yılında hizmet kalemleriniz arasında neler yer alıyor? Çankaya’da bunu da bitirmeliyim dediğiniz neler var?
    Biraz önce belirttiğim gibi; 2016 yılına kadar asfalt, kaldırım vb. alanlardaki temel belediyecilik hizmetleri alanında Çankaya’da hiçbir sorun kalmaması hedefiyle çalıştık. 2017 yılından sonraki hedefimiz; Çankaya’ya artık büyük, önemli, simge eserler bırakmak olacak. Önümüzdeki dönem son derece önemli prestij projelerini hayata geçireceğiz.
    Dünya örneklerinde iyi olan, kaliteli olan, vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, renklendirecek ne varsa, tüm bunları Çankaya’ya taşıyoruz. Örneğin; katılımcı belediyecilik alanında İsveç modelini uyguluyoruz, çöp sisteminde Barcelona, kaldırımlarımızda New York modellerini Çankaya’ya taşıdık. Bütün bu alanlarda yaptıklarımız da vatandaşta çok olumlu bir karşılık buldu. Projelendirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz hizmet ve projelerin önemli bazılarını sayacak olursam; Mustafa Kemal Mahallesi’nde tiyatro ve sinema salonları başta olmak üzere, sanata dair pek çok etkinliğin bir arada sunulacağı 1500 seyirci kapasiteli Atatürk Kültür Merkezi Projesi’ni bu dönem içinde hayata geçireceğiz. Ayrıca Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nin temelini attık. Yılmaz Güney Sahnesi’ni yeniledik. Bunlar da yakın dönem içinde hizmete açılacak.
    Beş ayrı açıkhava spor tesisinin yanı sıra Çankaya’nın ilk yüzme havuzunun de temelini atmış durumdayız. Bunlar en kısa sürede hizmete geçecektir.
    Dayanıklı ve renkli asfalt uygulamasını yaygınlaştıracağız ve marka haline getireceğiz. Kreşlerimizin sayısını çoğaltacağız ve yaşlılarımız için de, yeni sosyal mekanlar ve etkinlikler yaratacağız. Yeni parkları, yaya öncelikli sokakları, engelli, kadın, çocuk ve yaşlı dostu hizmetleri ile örnek gösterilen bir belediye olacağız.

    Çankaya Belediyesi olarak sanata önem veren çalışmalara imza atıyorsunuz… Bundan sonraki süreçte ne gibi sosyal aktiviteler söz konusu olacak?
    Bizim en temel amaçlarımızdan birisi, yaşayan-canlı bir kent ortamı yaratmaktır. Bu amaca ulaşmanın yollarından birisi; sosyal ve kültürel hayatı zengin bir kent olabilmektir. İkinci önemsediğimiz konu ise; sosyal ve kültürel faaliyetin belli merkezlere sıkışmış durumuna son vermek, Çankaya’nın tüm mahallelerine bu etkinlikleri yaygınlaştırmaktır.
    Paneller, kongreler, festivaller, konserler, sergiler, sportif turnuvalar gibi etkinlikleri çoğaltacak ve yaygınlık kazandıracağız. Mahallelerimizde bulunan Çankaya Evleri aracılığıyla bu etkinlikleri lokallerde de gerçekleştiriyoruz. Uluslararası niteliğe sahip film, tiyatro, müzik festivallerini destekliyoruz. Liselerarası bir futbol turnuvası düzenledik. Bu çizgi üzerinde çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Ankara, çok önemli bir kültür-sanat ve kongre merkezi olma potansiyeline sahip… Bu alanda yalnızca yerel ve ulusal değil, uluslararası önemde etkinliklerin organize edilmesi Ankara’yı kültür ve kongre turizmi açısından da canlandırabilecektir. Bu anlamda Ankara’ya bu etkinlikleri organize edebilecek kapasitede kültür, sanat ve kongre merkezleri kazandırmak büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki dönemde Çankaya Belediyesi olarak Ankara’ya bu ölçülerde bir merkezi projelendirdik ve hayata geçireceğiz.

    Çankaya’da yapılaşma bakımından sizi en rahatsız eden bölge neresi?
    Yarım yüzyıla yaklaşan gecekonduların bulunduğu altı mahallede kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdik. Gecekondu bölgelerinin sağlıklı, çağdaş ve yaşanabilir hale gelmesi için Seyrantepe, Zafertepe, Mimar Sınan, Boztepe, 50. Yıl Mahallesi ile Bademlidere’de planlama çalışmalarını sürdürüyoruz. Yıkımların tümünü halkın onayıyla yapıyoruz. Hiçbir hak sahibini mağdur etmemeye özel bir önem veriyoruz.
    Bunların içinde, heyelan bölgesi olduğu için 50.Yıl Mahallesi’ne öncelik verdik. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve Ankara’nın en eski gecekondu yapılaşmasının yer aldığı 50. Yıl ve Dilekler Mahalleleri’nde çağdaş ve modern kent dokularının oluşturulabilmesi için harekete geçtik. Çankaya’ya bağlı 50. Yıl Mahallesi sakinleri, şimdiye kadar tapusuz olarak oturdukları konutların kentsel dönüşüm projesine dahil edilmesiyle 40 yıl sonra tapularına kavuştu. 17 hektarlık bir alanı ve farklı yasal statülere sahip yaklaşık 1000 adet gecekonduyu kapsayan bölgeye yönelik bir kentsel dönüşüm projesi hazırladık. Belediyeye ait parsellerde kalan gecekonduların tahsis işlemlerine başlayarak tahsis işlemini sonuçlandırdık. Hak sahiplerini tapularına kavuşturduk.
    Hazırlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında bölgede konut alanları ve katlı teras evler öngörülüyor. Proje tamamlandığında Ankara’nın bu en eski ve en merkezi gecekondu bölgesinde sosyal donatı alanlarının ve geniş bir yeşil dokunun bulunduğu çağdaş bir kent parçası yaratılmış olacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.