Andrew Olejnik: S.O.S ile Hürriyet Emlak Projeland olarak, sıfır konut satışlarını hızlandırmayı hedefliyoruz
2018 yılını inşaat sektörü nasıl geçirdi bir değerlendirme alabilir miyiz?
2018 yılında Türkiye genelinde gerçekleşen konut satış rakamlarına baktığımızda bir önceki yıla göre yüzde 2,4 oranında azalış göstererek 1 milyon 375 bin 398 konutun satışının gerçekleştiğini görüyoruz. Yıl içerisinde döviz kurundaki dalgalanmalar ve ekonomideki belirsizlikler nedeniyle konut alıcıları uzun zaman beklemeye geçti. Ayrıca konut kredi faiz oranlarının yükselişi konut talebinin ertelenmesine neden oldu.
Hükümet tarafından sağlanan tapu harcı ve KDV indirimi, inşaat firmalarının karlarından fedakarlık ederek maliyetlerdeki artışı fiyatlara yansıtmak yerine çeşitli kampanyalar geliştirerek sunmuş oldukları indirim ile sektörde yıl boyunca hareketlilik sağlandı. Zor geçirilmiş bir yıl olarak düşündüğümüzde yakalanan satış rakamlarına baktığımızda bence başarılı bir yıl geçirdik demek yanlış olmayacaktır.
Projeland’ı değerlendirmem gerekirse,
Teknolojinin hızlı gelişimiyle dijital pazarlama ön plana çıkarken, Türkiye’de sıfır konut projelerini tek bir çatı altında birleştiren Hürriyet Emlak Projeland hızla büyümeye devam ediyor. Doğan Grubu bünyesindeki Hürriyet Emlak ve uluslararası gayrimenkul teknoloji şirketi Homsters işbirliğiyle 2018 yılı başında kurulan Hürriyet Emlak Projeland, bünyesindeki proje sayısı bir yıl içerisinde 5 bini geçti.
2019 yılına dair hedefleriniz nelerdir? Yeni yatırım planlarınız var mı? Gelecek dönemde portföyünüze yeni sektörler eklenecek mi?
Hürriyet Emlak Projeland olarak 2019 yılına dair birçok hedefimiz bulunuyor bu hedeflerimizi yıl içerisinde hayatta geçirdikçe sizlerle paylaşacağız.
2019 yılının ilk projesini olan S.O.S’i geçtiğimiz günlerde hayatta geçirdik. S.O.S (Satış Ortaklığı Sistemi) ile markalı sıfır konut pazarına yeni bir soluk getiriyoruz. S.O.S ile Hürriyet Emlak Projeland olarak, sıfır konut satışlarını hızlandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca dijital dünyadaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Projeland’de bizi rakiplerimizden ayıran en büyük özellik; konut projelerinin güncel ve objektif bilgilerinin yer alması ve konut alıcıları için karşılaştırma imkanının sunulmasıdır.
Projeland ile, inşaat firmalarına ürünlerini daha hızlı ve daha fazla kişiye satabilecekleri bir platform sağlarken, ev alıcılarının da kendilerine en uygun evi bulmasını sağlıyoruz. YouTube kanalımızda bugüne kadar 120’nin üzerinde konut projesi inceleme videosu yayınladık.
Ayrıca inşaat şirketi profesyonelleri ve pazarlamacılarına yönelik ücretsiz eğitim seminerleri de düzenliyoruz.
Sektörünüzün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Firmaların ve sektörün gelişimi bu açıdan sizce hangi noktada?
Teknoloji artık hayatımızın her alanında olmak zorunda ve biz teknolojiyi kullanmak zorundayız. Gayrimenkul pazarlama alanında teknolojinin olmazsa olmaz bir yeri var. Günümüzde zamanımız çok değerli ve bunu hayatımızı kolaylaştırmak için kullanmak zorundayız. Geleneksek gayrimenkul danışmanlığının yanı sıra teknoloji ile beslenmiş bir sektör herkesin yararına olacaktır. İnsanlar artık kiralı ya da satılık ev için sokak sokak gezmiyor. İnsanların artık ne böyle bir zamanı ne de enerjisi var. Elimizdeki cihazlarımızla belirlediğimiz kriterlilerinize göre belki de aylarca sürecek bir süreci sadece birkaç dakikada gerçekleştirebiliyorsunuz. Türkiye’de sektör oldukça hızlı gelişiyor ve birçok ülkeden ileride bulunuyor. İlerleyen yıllarda da sektörde birçok yerli ve yabancı oyuncu olacağına inanıyoruz. Emlak sektörü ve bizim sektörümüz birbirine paralel gelişen bir sektör ve birbirini destekleyen bir sektör. Ülkemizde de gayrimenkul pazarı büyüdükçe doğrudan bizim sektörümüze etkisi olacaktır.
Yabancılar 250.000 USD karşılığı vatandaşlık verilmesi konusundaki düşünceleriniz nedir? Satışları artırır mı?
Gayrimenkul sektörü teşvikleri kapsamında hükümet tarafından yapılan düzenlemelerle, ülkemizden 1 milyon dolarlık gayrimenkul almak isteyen yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkının tanınmasıyla ilgili rakamı 250 bin dolara çekmesiyle birlikte yabancı satışlarında daha fazla artış yakalanmış oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarına baktığımızda da 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 78,4 oranında bir artış yakalandığını görüyoruz. Buradan da yapılan düzenlemenin etkilerini olduğunu söylememiz mümkün.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’den beklentileri nelerdir? Döviz kurlarındaki artış yabancılara Türkiye’de yatırımı cazip kılıyor mu?
Tahminimiz; gelecek dönemde de yabancı talebi sektör büyümesinde etkili olacaktır. 2019 yılında yabancılardan gelen talebin devam edeceğini öngörüyoruz. Ülkemiz gerek coğrafi açıdan yatırım yapılabilecek noktalar arasında. Özellikle dövizde yaşanan artış ile birlikte yabancı paranın satın alım gücünün artması ile daha da cazip hale geldi. Farklı ülkelerde 100 bin dolara gayrimenkul yatırımı yapmak oldukça zorken bu rakamlara ülkemizde ve özellikle büyük şehirlerin oldukça iyi lokasyonlarında yatırım yapmak mümkün oluyor. Bu da ülkemizin yabancı yatırımcısı çekmesi adına oldukça iyi bir potansiyeli var dememizi mümkün kılıyor.
Sektörde yaşanan en önemli sorunlar ve çözüm önerileriniz nedir? Beklentileriniz nelerdir?
Konut üretimi yaparken demografik değişimleri göz önüne alarak üretim yapmamak sektör olarak en büyük sorunumuz. Ülke olarak genç nüfusumuz her geçen gün artıyor. Doğum hızımızdaki yavaşlama, evlenmeler ve boşanmalarla 1 hanede yaşayan insan sayısında giderek azalma söz konusu. Bugünkü anlayışla ihtiyaç üstü net 110 metrekare ortalama büyüklükte konut üretilirse bu süreçte elimizde satılmayan ihtiyaç fazlası konut kalacak. Ancak biz ihtiyaca ve demografik yapıdaki gelişmelere uygun 60 ila 70 metrekare arası net konut üretmemiz satışların daha hızlı gerçekleşmesi ve sektörün eski günlerdeki gibi hareketli dönemlerine dönmesi için gereklidir.
Ayrıca sektördeki bir diğer sorun da konut kredi faizlerinin yüksek olması diyebiliriz. Yatırım ya da ihtiyaç amacıyla konut alacaklar kredilerin yüksek olmasından dolayı bu ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyorlar. Konut kredilerinin psikolojik sınır olan 1’in altına indirilmesi sektöre olumlu yansıyacağını ve alım için bekleyen yatırımcıların harekete geçeceğini düşünüyorum.
Bu pazarda şansı en yüksek projeler hangileri?
Özellikle bu dönemde demografik yapıya uygun yapılar satış açısından daha hızlı nakde çevrilebileceği için şanslı olarak düşünebiliriz. Maksimum 60 ila 70 göreceli olarak küçük metrekareli diyebileceğimiz 1+1 ve 2+1 daireler kolay satış açısından oldukça cazip bir yatırım oluyor.
Fuarlar Türk firmalarına satışı artırma yönünde fayda sağlar mı?
Fuarlar sektörümüzün etkileşimi ve müşteriye ulaşma açısından oldukça önemli bir yeri var. Gerek ulusal gerek uluslararası fuarlar sektörde olan gelişmelerin ve yeniliklerin takibi açısından önemli olduğu gibi yabancı yatırımcıların ülkemize çekilmesi açısından da oldukça etkili bir alan. Yurt dışı pazarına bireysel olarak açılmaktansa Türk gayrimenkul sektörü olarak o ülkeye gitmek emlak sektöründeki gücümüzü göstermek açısından da büyük bir mecra oluyor. Son olarak da fuarın asıl ve en büyük amacı satışların artırılmasına yönelik olduğu müşteriye birebir dokunarak satışı gerçekleştirmek oluyor. Ülkemizde de düzenlenen birçok fuar artık yabancı yatırımcıların yakından takip ettiği fuarlar organize ediliyor.
Mecra: Emlaktafark.com
Hürriyet Emlak Projeland CEO’su Andrew Olejnik
Röportaj:Gizem Yanmaz