Alarko Carrier, klimanın icadını kutluyor
İklimlendirme sektörünün yenilikçi şirketi Alarko Carrier, hayatlarımıza büyük konfor sağlayan klimanın icadını her yıl Temmuz ayında, buluşun mucidi Willis Carrier’ı anarak kutluyor.
Günümüzde özellikle yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında bize kolaylık ve konfor sağlayan klima, tam 120 yıl önce New Yorklu elektrik mühendisi Willis Carrier tarafından icat edildi. Bugün evlerimizde kullandığımız modern klimaların işleyişinin temeli, Carrier’ın 1902 yılında tasarladığı sistem üzerinden çalışmaya devam ediyor. Sıcaklık kontrolü, nem kontrolü, hava sirkülasyonunun kontrolü, havalandırma işlemi ve havayı temizleme işlemini kapsayan sistem, bir matbaa şirketinin nem problemine çözüm olmak adına geliştirilmişti. Bunun yanı sıra tren istasyonlarında oluşan sisi dağıtmak adına soğutma sistemi olarak da kullanıldı. Böylece modern klima sisteminin temeli atılmış oldu.
Mühendislikten iklimlendirme şirketi kadar uzayan başarı öyküsü
1902 yılında modern klima sistemini tasarlayan Willis Carrier, 1913 yılında büyük alanları soğutmak adına klima sistemi geliştirdi. Modern klimanın mucidi olarak bilinen Willis Carrier; geliştirdiği sistemin patentini 1906 yılında aldı.
1915 yılında Carrier Mühendislik şirketini kuran Willis Carier, günümüzde evlerimizde soğutma ihtiyacında can simidi olarak sarıldığımız ev tipi klimaları ise 1926 yılında geliştirdi. Ürünün kullanım alanının artması ile daha da büyüyen Carrier Mühendislik, Brunswick- Kroeschell ve York Isıtma & Havalandırma şirketi ile birleşerek kapsamını genişletti.
Klimanın buluşu, birçok farklı alanın gelişmesine de ön ayak oldu. Tiyatro ve sinema alanlarının daha soğutulması yaz aylarında da seyircilerin gelmesine sebep olurken, sıcaklık ve nem kontrolü sayesinde alışveriş merkezlerini gezilebilir kıldı. Carrier’ın ilk büyük müşterileri arasında Beyaz Saray ve New York’taki Madison Square Garden vardı.
Bugün, birçok evin vazgeçilmezi olan klimanın doğuşu Willis Carrier’ın iklimlendirme tasarımını yarattığı gün olan 17 Temmuz günü olarak kabul ediliyor.