DOLAR 33,989
EURO 38,0347
ALTIN 2833,051
BIST 9975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Akıllı mutfak ürünleri ZÜCHEX’in gözdesi oldu züccaciye ihracata sarıldı

    Akıllı mutfak ürünleri ZÜCHEX’in gözdesi oldu züccaciye ihracata sarıldı
    19.09.2024
    A+
    A-

    Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER)’nin desteğiyle düzenlenen sektörünün dünyadaki 3., Avrupa’nın 2. büyük fuarı ZÜCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, 19 Eylül Perşembe günü 34. kez İstanbul TÜYAP’ta kapılarını açtı. 1 milyar dolarlık iş hacminin beklendiği ve 22 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek fuarın açılışını TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, TOBB Meclis Başkanı Murat Kolbaşı, İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Öner Yüksel ve ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz yaptı. ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, dünya mutfaklarında Türk züccaciye ürünlerinin hakim olduğunu ve daralan iç pazar karşısında ihracatın ellerindeki en önemli reçete olduğunu belirtti.

    12 milyar dolar büyüklüğe ulaşan mutfak sektörünün kalbinin attığı ZÜCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, 19 Eylül Perşembe günü 34. kez İstanbul TÜYAP’ta kapılarını açtı. 22 Eylül Pazar gününe kadar sürecek fuar, dünyanın en büyük 3, Avrupa’nın ise en büyük 2. fuarı konumunda. Geçtiğimiz yıla göre vites büyüten ZÜCHEX’te, 1500 markanın 150 ülkeden yaklaşık 40 bin satın almacıyla bir araya gelmesi ve minimum 1 milyar doların üzerinde iş hacminin gerçekleşmesi hedefleniyor. 300 vip satın almacının davetliler arasında olduğu fuarda, yabancı katılımcı sayısında yüzde 10’luk, yerli katılımcı sayısında ise yüzde 50’lik bir artış söz konusu. Çin’in pavilyon olarak yer aldığı fuara bu yıl ilk defa Almanya, Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Suudi Arabistan katıldı. Fuarın açılışını TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, TOBB Meclis Başkanı Murat Kolbaşı, İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Öner Yüksel ve ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz yaptı. Fuarın açış konuşmasını yapan ZÜCDER Başkan Mesut Öksüz, “Züccaciye ve mutfak eşyaları sektörümüzde Türk üreticisi ürün kalitesi ve hizmet anlamında güzel bir noktaya ulaşmıştır. Bugün ‘Made in Türkiye’ birçok pazarda tercih edilen bir marka haline gelmiştir. 300 milyar dolarlık dünya züccaciye pazarında yüzde 2 pay alan Türkiye, dünyanın en büyük 10. ihracatçı ülkesinden biri. Son 15 yıldır her yıl yüzde 10 büyüyen ve pandemi döneminde yüzde 37 büyüyen züccaciye sektörü, 6,2 milyar dolarlık bir ihracat gücüne sahip. İlk aşamada 7 milyar dolarlık bir ihracat hedefliyoruz” derken, 200’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve züccaciye sektörünün kilogram başına 4,1 dolar ihracatla Türkiye’nin en çok dış ticaret fazlası veren sektörünün olduğunu ifade etti. İç piyasada enflasyon kontrol altına alınana kadar ticaretin iyi olmayacağını ve açıklamaların da ihracatın artırılması yönelik olduğunu hatırlatan Öksüz, “İİç piyasaya çalışan firmalarımızın zorlanacakları muhakkak. Dolayısıyla her ne kadar sektörümüz aktif ve şartlara en hızlı adapte olmakla mahir ise de bu yıl sektörümüzde iç piyasada küçülme yaşanması kaçınılmaz gözüküyor. İhracat elimizdeki en önemli reçete” dedi.

    Hayatın içinde bir sektör: Züccaciye

    Yine ilk insanların avlarını hazırlayıp yemek için kullandığı ilkel aletler, züccaciye sektörünün ataları olarak kabul ediliyor. Her gün 3 değil 2 öğün yemek yenip sadece su içildiğini düşünsek dahi uyanık kalınan sürenin en az 10’da 1’inde züccaciye ürünleri kullanılıyor. Özellikle ev hanımları için yemek hazırlama, misafir ağırlama hesaba katıldığında bir günün en az 1/5’i mutfak ürünleri kullanılarak geçiliyor. Lokanta, eğlence, turizm gibi sektörlerde bu süre daha da artıyor. “Hayatın içindeki bir sektörden bahsediyoruz. Türkiye de özellikle lojistik bakımından güçlü bir konumda. Çin endüstriyel mutfak hariç her alanda dünya ihracatının yarısını veya üzerini gerçekleştiriyor. Ancak unutmayalım ki covid pandemisi, ABD-Çin ticaret savaşları bize Çin’den tedarikin gelecekte azalacağının işaretlerini verdi” diyen Mesut Öksüz, fuar, B2B ve ticari heyetlerle ihracat ataklarında bulunduklarının altını çizdi.

    İnovatif ürünlere ilgi arttı

    Pandemiyle birlikte her geçen gün inovatif ürünlere ilginin arttığını sözlerine ekleyen Mesut Öksüz, camdan porselene kadar hem ev hem otel hem restoran her mekanın mutfağına göre ürünlerin bulunduğunu belirterek elektrikli küçük ev aletlerinde Türkiye’nin iddialı olduğunu söyledi. “Elektrikli küçük ev aletlerinin yüzde 80’i Türk malı ve çiğ sütten yoğurt yapmaya, artık evlerin demirbaşı haline airfryer gibi pek çok ürün grubu tüketicinin ilgisini çekiyor. Türk kahve makinesi, kişisel bakım malzemeleri, akıllı pişiriciler artık evlerin vazgeçilmezi. Özellikle vaktin çok değerli olduğu bugünlerde hafızasında tam 200 yemek tarifinin bulunduğu akıllı pişiriciler mutfaklardaki hayatı kolaylaştırıyor. Dışarıda yeme içme, kuaför hizmetlerinde fiyat artışı bizim ürün grubunun satışlarını doğrudan etkiliyor” diyen Mesut Öksüz, elektrikli küçük ev aletleri, cam, porselen gibi ürün gruplarında dünyada ciddi söz sahibi olduklarının da altını çizdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.