Akçansa’nın satış geliri 2024’te 21,6 milyar TL oldu
![Akçansa’nın satış geliri 2024’te 21,6 milyar TL oldu](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_700,h_420/https://www.emlaktafark.com/wp-content/uploads/vecihyilmaz-1-700x420.jpg)
Akçansa 2024 yılı için finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin söz konusu dönemde satışları 21,6 milyar TL’ye ulaştı.
Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortak kuruluşu Akçansa, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Enflasyon muhasebesine göre yeniden düzenlenen finansal sonuçlara göre 2024 yılında şirketin satışları 21,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK söz konusu dönemde 3,9 milyar TL oldu.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akçansa Genel Müdürü Vecih Yılmaz şunları kaydetti; “Entegre üretim sistemimiz, etkin operasyonel iş ağımız ve işletme optimizasyonu odağımızla ülkemizin sürdürülebilir geleceği için çalışmaya 2024 yılında da devam ettik. Toplam çimento ve türevleri satış hacmimiz geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 2 yükseliş gösterdi. 2024 son çeyrekte mevsimsellik etkilerinin ağırlığı artsa da, çimento ve türevlerinde yılın üçüncü çeyreği ile benzer bir satış hacmi yakalandı. Hazır beton satış hacmine baktığımızda ise son çeyrekte 2024 yılı çeyreksel hacim ortalamasının bir miktar altında kaldığını ve yıl toplamının 2023 yılına kıyasla yüzde 3 azalış gösterdiğini görüyoruz. 2024 yılı genelinde pazar dinamiklerinin etkisi, finansman maliyetlerinin yüksek seyrine rağmen çimento talebinde süregelen devamlılık ve enerji fiyatlarındaki stabilite finansal sonuçlarımız üzerinde enflasyonist ortamın etkilerini azaltmada katkı sağladı. 2024 yılı tamamında net satışlarımız 21,6 milyar TL, FAVÖK ise 3,9 milyar TL olarak gerçekleşti”.
“Sürdürülebilirlik performansımızı istikrarlı şekilde yükseltiyoruz”
Bulundukları tüm lokasyonlarda Türkiye’nin en yüksek paydaş değerine sahip sürdürülebilir yapı malzemeleri şirketi olma vizyonuyla faaliyetlerine güçlü şekilde devam ettiklerini belirten Yılmaz şöyle konuştu; “İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçlarına göre 84. sırada yer alarak ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasına adımızı yazdırmayı başardık. Diğer yandan sürdürülebilir yarınlarımız için değer yaratan çalışmalara imza atmayı da sürdürdük. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde ilk izleme raporunu yayımladık”.
2024 senesinde aynı zamanda önemli ilkleri ve önemli iş birliklerini hayata geçirdiklerini belirten Yılmaz; “2024 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) girişimlerinden ‘CEO Water Mandate’i imzalayan ilk Türk yapı malzemeleri şirketi olmanın gururunu yaşadık. Bursa Agrega tesisimiz agrega alanında Türkiye’nin ilk ve tek platin seviyesinde CSC sertifikasına sahip tesisi olurken, dünyada da 12 tesisten biri olarak öne çıktı. Benimsediğimiz döngüsel ekonomi yaklaşımımız kapsamında, ODAŞ ile şirketin Çan 2 Termik Santrali’nden çıkan uçucu küllerin döngüsel süreçlerle ekonomiye geri kazandırılması için iş birliğine imza attık. Bu dönemde ayrıca limancılık iş kolumuzda hizmet yelpazemizi küresel çapta genişletecek değerli bir iş birliği de gerçekleştirdik. Akçansa Port markamız, uluslararası Ro-Ro işinde dünya çapında lider firmalardan Grimaldi Group ile, gruba uluslararası Ro-Ro hizmeti sunulması konusunda anlaşma yaptı” dedi.