DOLAR 34,1839
EURO 37,0711
ALTIN 2975,38
BIST 9002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Afet yönetiminin Türkiye’deki ve dünyadaki en yetkin isimleri, NADMEX’te tecrübelerini paylaştı

    Afet yönetiminin Türkiye’deki ve dünyadaki en yetkin isimleri, NADMEX’te tecrübelerini paylaştı
    03.10.2024
    A+
    A-

    Afetler öncesinde alınması gereken önlemlere, bilinçlendirme çalışmaları ve projelere dikkat çekmek amacıyla Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi, ilk iki gününde birçok oturum, etkinlik ve tatbikata ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin en yetkin afet uzmanlarının yanı sıra dünyaca ünlü Kaptan Raul Angulo, Prof. Dr. Shigeo Tatsuki, Prof. Dr. Hayato Yamanaka ve Dr. Kiyoko Ito’yu ağırlayan NADMEX’te Tatbikat Alanı’nda ise İstanbul İtfaiyesi’nin K9 Köpekli Arama Kurtarma Ekibi Tatbikatı ve Kaptan Raul Angulo’nun “Kitaplarda Bulamayacağınız Tatbikatlar” eğitimleri verildi. Fuar alanında gerçekleştirilen deprem simülasyonu ise depremin korkunç sonuçlarını bir kez daha ortaya koyarak dikkatleri üzerine çekti. 

    Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi organizatörlüğünde düzenlenen NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi, Türkiye’den ve dünyanın farklı bölgelerinden alanında uzman konuşmacıların katılımının yanı sıra Expert Talks programı ve Tatbikat Alanı etkinliklerini de katılımcılarla buluşturdu. Fuar alanında ziyaretçilere ücretsiz olarak verilen eğitimler ve deprem simülasyonu ise yoğun ilgi gördü.

    ABD ve Japonya’dan uzman isimler, tecrübeleriyle afetlere karşı farkındalık aşıladı

    Fuarın ilk gününde “Yapı Yangınları İçin Hızlı Bir Eylem Planı Geliştirmek” başlıklı keynote oturumunda konuşan Kaptan Raul Angulo, yapı yangınlarına müdahale etmenin yol haritasını paylaşırken risk-fayda analizi yapma, yapı türünün ve ne kadar suya ihtiyaç duyulacağının belirlemesi gibi konular üzerinde durdu. Tecrübelerini paylaşan deneyimli isim, ardından sorunların listelenip strateji ve taktiklerin geliştirilmesine yönelik rehber niteliğinde bilgiler paylaştı. İkinci gün 1995 Kobe depremi ve 1999 Gölcük depreminin karşılaştırmalı bir şekilde ele alındığı “Felaket Kurtulanlarının Anılarını Anlatmak ve Dinlemek: Türkiye ve Japonya’daki Depremler Hakkındaki Anlatıların Sosyo-Kültürel Etkileri” başlıklı oturumda ise Kwansei Gakuin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayato Yamanaka ve Dr. Kiyoko Ito söz aldı. Oturumda Türkiye ve Japonya’da gerçekleşen deprem felaketlerinden sonra kurtulanların anılarını dinleyicilerle paylaşan iki isim, bu anlatıların sosyo-kültürel etkilerini katılımcılara aktardı.

    K9 köpekleri performansıyla zirvenin yıldızı oldu

    Ziyaretçilerine “Öğren, Uygula, Kurtar” mottosuyla teorik olduğu kadar afet yönetimi alanında zengin içeriklerin de sunulduğu NADMEX’te Tatbikat Alanı, fuarın en çok ilgi çeken etkinliklerine sahne oldu. Fuarın ilk gününde İstanbul İtfaiyesi K9 Köpekli Arama Kurtarma Ekibi Tatbikatı gerçekleştirilirken ikinci gününde ise Kaptan Raul Angulo; itfaiye teşkilatları, emniyet ve jandarma arama kurtarma birimleri, sivil arama kurtarma ekipleri ve acil müdahale uzmanları ile gün boyunca “Kitaplarda Bulamayacağınız Tatbikatlar” isimli uygulamalı eğitimi düzenledi. Her iki gündeki tüm tatbikat ve etkinlikler, halka açık ve ücretsiz olarak yapıldı.

    NADMEX oturumlarında afetler tüm boyutlarıyla ele alındı 

    Akademi, kamu, özel sektör ve STK’lardan afet yönetimi konusunda uzman isimleri bir araya getiren NADMEX’in ilk gününde “Deprem Risk Yönetiminde Stratejiler ve Değerlendirmeler” ile “Güvenli Yapılaşma ve Kentsel Dönüşüm Stratejileri ve Uygulamaları” başlıklı oturumlar da düzenlendi. Fuarın ikinci gününde deneyimli isimleri bir araya getiren oturumlar arasında ise “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yaklaşımlar ve Stratejiler”“Afette Kırılgan Gruplar İçin Risk Azaltma Yaklaşımları” ve “Afetlerde Haberleşme ve Kriz İletişimi” yer aldı. Ayrıca zirve programında afet yönetimi ve koordinasyonu konusunda gönüllülük esasıyla faaliyet gösteren, toplumun direncini artıran, zorluklar karşısında umut ve dayanışmanın simgesi olan sivil toplum kuruluşlardan Ahbap’ın Genel Başkanı Haluk Levent ve ANDA Derneği Genel Başkanı Okan Tosun da “Hazırlıklı ve Dirençli ‘Afetle Mücadele Takımları’ Oluşturmak” başlıklı oturumda konuştu.

    “Afet sonrası yardımlar organize bir şekilde yapılmalı”

    Zirve oturumundaki konuşmasında afet sonrası yardımların organize bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan  Ahbap’ın Genel Başkanı Haluk Levent, “6 Şubat’ta yaşadığımız depremin ardından iyi niyetle yardım etmek isteyen kamyonlar, planlamanın iyi yapılmaması nedeniyle yolları tıkadı ve bu da kurtarma çalışmalarını engelledi” dedi. Oturumdaki bir diğer konuşmacı olan AFAD Gönüllülük ve Sivil Toplumla İlişkiler Daire Başkanı Hüseyin Ceven ise “Gönüllülük ve Sivil Toplum Çalışmaları” başlıklı sunumundan hareketle şunları söyledi: “Türkiye Afet Yönetim Sistemi (TAYS) kapsamında afetlere etkin müdahale ve risk azaltma faaliyetlerinde gönüllüler ve sivil toplum kuruluşları kritik bir rol oynuyor. Ayrıca 2020 yılında yürürlüğe giren, ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Akreditasyon Sistemi’ ile de sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör, üniversiteler ve gönüllülerin afet müdahalesine katılımını sağlayan bir akreditasyon sistemi oluşturuldu. Bu sistem sayesinde standartların belirlenmesi, koordinasyonun sağlanması ve kalitenin artırılmasını hedefliyoruz.”

    Afet yönetiminde en kritik unsur “risk azaltma”

    Oturumda konuşan İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, afet yönetiminde en kritik unsurun “risk azaltma” olduğuna dikkat çekerken, “Risk azaltmayı gündemimize almamız gerekiyor. Bunun somut bir adıma dönüşmesi noktasında da binaların iyileştirilmesi ve zemin etütlerinin yapılmasına önem vermeliyiz. Ayrıca hazırlık süreci afet yönetiminin en kilit aşamalarından biri. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ve gönüllülerin iş birliğinden doğan ortak hareket etme çabası büyük önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.