Abdullah Kırkıncıoğlu: Mobilyada kalifiye eleman sıkıntısı var
SENA Mobilya Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Kırkıncıoğlu, sektörün kalifiye eleman bulmasının iyice zorlaştığını; sektörde yüksek vergi, düşük kar marjı ve rekabet sıkıntısı olduğunu bildirdi.
Türk mobilya sektörü; kalifiye eleman sıkıntısı çekerken, bir yandan da yüksek vergi, giderek düşen kar marjları ve yabancı markalarla rekabet sıkıntısı yaşıyor.
Kırkıncıoğlu Grup şirketlerinden SENA Mobilya’nın Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Kırkıncıoğlu, sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Mobilya sektörünün öncelikli sıkıntısının artık kalifiye iş gücü bulmanın çok zor hale gelmesi olduğunu söyleyen Kırkıncıoğlu, “Çünkü artık insanlar fabrika işçisi olmayı çok tercih etmiyorlar. Bunun sebebi de iş gücü maliyetlerinin yüksek olması. Artık iş gücü maliyetleri yüksek, çünkü kalifiye elemanlar çok yüksek paralara çalışıyorlar. Ama bunu karşıya yansıtmamız çok zor oluyor” dedi.
Kırkıncıoğlu, sektörün ikinci bir önemli sıkıntısı olarak da vergi konusunu dile getirirken, “Çünkü üretimde gösteremediğimiz üstü kapalı maliyetler var. Mesela montajda dışarıdan teknik destek aldığımız zaman bunun vergiler pozisyonlarında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu. Mobilya sektöründe verginin yeniden düzenlenmesini isteyen Kırkıncıoğlu, sektörde iyice zorlaşan rekabet koşullarının kar marjlarını iyiden düşürdüğünü kaydetti.
Kırkıncıoğlu, sektörde yaşanan çok yönlü sorunlarla başa çıkma yöntemlerini de anlatırken, şunları söyledi:
“Bizim en önemli özelliğimiz bizimle çalışan herkes hep bizimledir. Sadece mobilyada değil arsada da inşaatta da bu böyledir. Şu anda bizimle çalışan en yeni personel 7 yıldır çalışıyor. Yani personelimizi değiştirmeden, mevcut personelimizi eğiterek ve geliştirerek çalışıyoruz. Biz personelle aramızda sadakat ilişkisi kurarız; biz onu koruruz, o da bizi korur. SENA Mobilya bu yüzden başarılı, çalışma arkadaşlarımızla birlikte kazanıp paylaşmak önceliğimiz olduğu için.”
-SENA birçok ülkeye üretim yapıyor
SENA Mobilya hakkında da bilgi veren Kırkıncıoğlu,; 2014 yılında kurumsallaşmaya başladıklarını, sıradan bir mobilyacı olmaktan çıkarak, pazarda önemli bir oyuncu olmaya başladıklarını anlattı.
Kırkıncıoğlu, SENA Mobilya olarak otel, hastane, AVM, rezidans, ofis binaları ve benzeri projelerin iç ahşap kısımlarının A’dan Z’ye üretimini yaptıklarını söyledi. Bugüne kadar yaptıkları çok büyük projeler hakkında bilgi veren Kırkıncıoğlu; bunların başında Dedeman Grubu, Hakim evleri, West Gate Rezidans, Nissa AVM’yi saydı.
Kırkıncıoğlu’nun verdiği bilgilere göre SENA Mobilya, montaj ve üretim bandında 150 kişiyle çalışıyor. Yurt içi ve yurt dışı pazarlara üretim yapan SENA Mobilya; Tunus, Suudi Arabistan, ABD, Libya gibi birçok ülkeye iş üretiyor.
Kırkıncıoğlu, “Amacımız yurt içi pazarında yükselmenin yanı sıra yurt dışı pazarında da faaliyet göstermek. SENA Mobilya’nın en önemli özelliği de teslimat tarihinde çok özenli davranması, yerinde ve zamanında teslimat bizim için çok önemlidir” diyor.