7. İnşaat ve Konut Konferansında geleceğin trendleri belirlendi
İnşaat sektörünün en gözde buluşmalarından sayılan Eventuum’un düzenlendiği her yıl geniş katılıma sahne olan 7. İnşaat ve Konut Konferansı, 15 Ocak 2019 Salı günü Sheraton Grand Hotel Ataşehir İstanbul’dadüzenlendi. Düzenlendiği ilk yıl 2012’den beri toplam 1500’ü aşkın şirketi ağırlayan konferans, bu yıl da yüzlerce şirketin katılımıyla gerçekleşti.
Konferansın inşaat sektöründe çok önemli bir buluşma noktası olduğunu vurgulayan Eventuum Genel Müdürü Pınar Kopuz, Eventuum Genel Müdürü Pınar Kopuz, “Bu yıl yedincisini düzenlediğimiz konferansta ekonomimize yöne veren kurumlardan yine çok değerli katılımcıları ağırladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da konferansımızın özellikle sektörün ve ekonomimizin içinden geçtiği bu sıkıntılı süreçte yatırımcı, uygulamacı ve tüm karar vericileri bir araya getirerek bilgi paylaşımı ve bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan işbirliği fırsatlarına zemin oluşturduğuna inanıyoruz” dedi.
FIRATPEN Ana Sponsorluğunda gerçekleşen konferansta, sektöre orta ve uzun vadeli çözüme dönük perspektif çizen vizyoner konuşmacılar yer aldı.
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaptığı açılış konuşmasında sektöre yeni bir açılım getirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. 2018’in ikinci yarısında yaşanan ekonomik olumsuzlukların sonucunda tüm risklerin yapı müteahhitleri tarafından üstlendiğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, “İNDER olarak son iki yıldan bu yana proje risklerin sadece müteahhitler tarafından taşınmasının istenmeyen mağduriyetlere yol açabileceğini ifade ettik. Geçtiğimiz 6 aylık sürede maalesef bunun gerçekleştiğini izlerken, uyarılarımızda haklı olduğumuzu da gördük. Bu nedenle önümüzdeki dönemlerde tüketici mağduriyeti yaşanmaması için yeni bir sistemin şart olduğunun altını bir kez daha çiziyorum” dedi.
Başkan Durbakayım, İNDER olarak 2019’da yeni bir proje üretim sistemin hayata geçmesi için çalışmalar yapılacağını kaydetti. Yeni hayata geçecek projelerin devamlılığını garantiye alacak ve son tüketici açısından mağduriyetleri ortadan kaldıracak yeni bir sistemin çatısını oluşturmak için yasal düzenlemeler için ilgili kurumlara rapor hazırlandığını ifade eden Nazmi Durbakayım “Bu kapsamda projelerin uluslar arası piyasalarda SPV (Special Purpose Vehicle) adı verilen iş ortaklığı veya ortak girişim benzeri “işe özel geçici şirketler’ altında geliştirilmesini öneriyoruz. Bu sistemde arsa sahipleri de bu şirketlere hissedar olacak ve proje finansmanının teminatı olarak da SPV şirketinin hisseleri finans şirketlerine (bankalara) rehin edilecek” açıklamasında bulundu.
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, konferansta yaptığı konuşmada, “2050’de 9,8 milyarlık dünya nüfusunun üçte ikisi kentlerde yaşayacak. 11 yıl sonra İstanbul 43 dünya mega kentinden biri olarak 17 milyon nüfusa ulaşacak. Konut sektörü Türkiye’de büyümeye ve ekonominin kaldıracı olmaya devam edecek. Bu noktada sektörde işbirliğine ihtiyaç var. Gayrimenkul sertifikaları iş hacmiyle doğru orantılı olmalıdır. Fonların aktif hale gelmesi ve sektör oyuncularının işbirlikleri ile yatırım fonlarının oluşturulması gerekir. İnşaat sektöründe geleceğin trendlerini akıllı bina ve yapay zekanın belirleyeceğini belirtti” dedi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Muharras Aza Hasan Rahvalı, “Konutta Arz, Talep ve Proje Finansmanı” konulu oturumda sektörel değerlendirmede bulundu.
Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, İnşaat ve Konut Konferansı’nda Nef Global ile gayrimenkulde bir dünya markası olma hedefine adım adım yaklaştıklarını ifade etti. Erden Timur, ‘’Nef İsmini koyarken global bir marka olmayı düşünerek her dilde kolay telaffuz edilecek bir isim seçtik. Gayemiz bu sektörün uluslararası bir markası yok, biz buna talip olabilir miyiz idi. Bürokratik süreçlerin uzunluğu ve zorluğu nedeniyle yurtdışında tek başına proje geliştirebilmek zor bunu biliyorduk. Baktığınızda dünyada proje geliştiriciler hep yerel firmalar. Amerika’nın en büyük markası sadece 4 ya da 5 eyalette proje geliştiriyor. Sektörümüz sanayi devrimi yaşamadığı ve kul işi bir sektör olduğu için ölçeklendirilemiyor. Ama biz bir ilki gerçekleştirelim istedik. Hedefimiz 2023’te 10 ayrı dünya metropolünde olmak ‘’ açıklamasında bulundu.
Konferansın Ana Sponsoru olarak bir sunum gerçekleştiren Fıratpen Profil Pazarlama Müdürü Dr. Mehtap Uluceviz, 7. İnşaat ve Konut Konferansı’nın gelecekteki işbirliklerine zemin hazırlayacağına inandığını vurgulayarak başladığı sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektöründeki gelişmeleri yakından izleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık daha yüksek yalıtımlı, daha geniş açıklıklarda fonksiyon üreten ürünler talep görüyor. Mimari çizimler bu yönde gelişiyor. Evdeki yaşam alanları her türlü projede dış mekanla daha entegre. Biz de bunun bilinciyle yüksek katlı yapılarda dahi rüzgar yüküne karşı gerekli atalet değerlerini sağlayabilecek, enerji tasarrufu yüksek, geniş açıklıkları rahatlıkla geçmemizi sağlayacak tasarıma sahip seriler üretiyoruz. Bu sebeple de projelerde tercih sebebi oluyoruz. Proje teknik ekibimizde yer alan mühendis kadromuzla, her şartnameye uygun serilerimizle, pencere laboratuvarımızla, pencere üretim kalitesi yüksek bayilerimizle ve satış sonrası hizmetlerimizle sektörümüzün çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.”
FuzulEV Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, gayrimenkul sektörünün halen devam eden yüksek potansiyelini, 2019 yılında inşaat ve gayrimenkul sektöründeki beklentileri değerlendirdiği konuşmasında Türkiye’de yüksek seviyedeki sosyal konut açığı ve finansal açıdan konut fiyatlarının mevcut kredi, faiz, peşinat üçgeninde ulaşılamaz seviyede olması ve alternatif konut finansman modeli olan FPK’nın sosyal konut açığını kapatmadaki rolüne dikkat çekti. FPK sisteminin ekonomiye yarattığı katma değer ve sosyal sorumluluk yönü Akbal’ın değerlendireceği bir diğer başlık oldu.
24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Aziz Yeniay,“Gayrimenkulde Yabancı Yatırımlar, Vatandaşlık Hakkı ve Sektörün Finans Teminindeki Gayrimenkul Yatırım Fonunun Rolü ve Önemi” konusunda açıklamalarda bulundu.
Thyssenkrupp Asansör Satış Direktörü Burak Polatoğlu, Konferansta yaptığı açıklamada “Thyssenkrupp Asansör olarak, 1800’lü yılların ikinci yarısına dayanan tarihi ile inşaat sektörünün dünya çapındaki en önemli paydaşları arasında bulunduğunu, kentsel yaşam alanlarının planlamasına yönelik sundukları yeniliklerinin ve ödüllü çözümlerinin her gün milyonlarca insanın hayatına dokunduğunu belirtti. İhtiyaçlara yönelik olarak özelleştirilebilen esnek çözümlerin, binalardaki kullanılabilir alanların artırılmasına yardımcı olurken, yaşanabilirliği de üst seviyeye taşıyor. Tümü sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda geliştirilen yürüyen merdiven ve asansörlerin, şehirlerimizde güvenli ve konforlu bir geleceğin inşa edilmesinde çok önemli bir role sahip” açıklamasında bulundu.
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Öztemel, öncelikli olarak toplumsal dönüşüm, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 gibi kavramların neler ifade ettiği ve toplumsal dönüşümü tetikleyecek ne tür unsurlara odaklandıklarını, daha sonra bu dönüşümün toplum üzerindeki etkileri ve özellikle şehirlerde ve yaşam alanlarında ne tür değişimleri tetiklediklerine yönelik bilgiler verdi. Akıllı şehirler konusunda ve bu kapsamda nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiğine yönelik bilgileri katılımcılar ile paylaştı. Şehirlerin zekileştirilmesinin doğuracağı pozitif etkilere işaret edilerek bu konuda azami fayda temin etmenin yolları üzerine bir değerlendirmede bulundu.
Gayrimenkul sektöründe uzun yıllar müfettişlik ve bölge müdürlüğü yapan, gayrimenkul mevzuatı ve elektronik uygulamalarda birçok çalışması ve yayını olan Dr. Nihat Kandaloğlu, konferansta “3D Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı İstanbul Projeleri” konulu konuşmasında; “Gayrimenkul fuarcılığı dünyada yıllardan beri uygulanan bir pazarlama yöntemi. Yaşadığımız dünyaya ise dijital dönüşüm damgasını vuruyor. Dijital dönüşümde elektronik ortama geçmesi gereken ilk sektör gayrimenkul fuarcılığıdır. Çünkü fuarlarda gerçek bina ve gerçek şehirle ilgili kısıtlı bilgi algılanıyor ve gerek müşteriler ve gerekse satıcılar bir çok masraf yaparak ürünlerini tanıtmak için sadece tek bir mekanda buluşmaktadır.“ dedi.
Guangdong İnşaat ve Yapı Malzemeleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Lan Fang, Çin ve Türk İnşaat Sektörü İpekyolu Kuşağı Yatırım Alternatifleri ve İşbirliği Modellemesi hakkında açıklamalarda
bulundu.