DOLAR 34,5484
EURO 36,0063
ALTIN 3005,166
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası WAF Awards 2017’de finalist oldu

    38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası WAF Awards 2017’de finalist oldu
    11.07.2017
    A+
    A-

    Slash Architects ve Arkizon Architects ortak tasarımı 38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası, mimarlık dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan World Architecture Festival (WAF) Awards’da, ‘’Üretim, Enerji & Geri Dönüşüm’’ kategorisinde finale kalarak başarılarına bir yenisini daha ekledi…

    Slash Architects ve Arkizon Architects’in işbirliğiyle tasarlanan 38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası, bu yıl onuncu kez organize edilen World Architecture Festival’de finale kalarak uluslararası anlamda yeni bir başarıya imza attı. 15-17 Kasım 2017 tarihleri arasında Berlin’de gerçekleşecek World Architecture Festival (WAF) bünyesinde organize edilen mimarlık ödüllerinde finale kalma başarısı gösteren 38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası, ‘‘üretim, enerji ve geri dönüşüm’’ kategorisinde yarışacak.

    Berlin Arena’da gerçekleşecek olan WAF Awards’da mimari tasarımlar; yapı, proje ve peyzaj kategorileri altında 30 alt kategoride yarışacaklar. 17 Kasım’da düzenlenecek olan ve mimarlık dünyasının önde gelen isimlerinin jüri üyeliği yaptığı final gecesinde yılın yapısı, yılın projesi, yılın peyzajı ve yılın küçük ölçekli yapısı ödülleri sahiplerini bulacak.

    Yapının formu ve işleyişi dışında, kullanılan malzemelerin WAF Awards’a layık görülmeleri üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Slash Architects ve Arkizon Architects: “Yapının, yanı başında yer alan çiftlikten gelen sütleri peynire dönüştürmesi başlı başına yerel hayvancılığa katkıda bulunan ve organik bir düşüncenin ürünü. Buna ek olarak mimaride kullanılan patlatma taşlar, çevredeki arsanın bizzat kendinde bulunan ham haldeki kayaların kestirilmesi ile elde edildi. Yapıda kullanılan tüm malzemelerin seçiminde gözettiğimiz yaşanmış ekolojik malzeme tercihlerinin bu kategoride bizi başarıya ulaştıracağına inanıyoruz.”

    2017 yılında iF Design Award ve Architizer A+ Award ödüllerine de layık görülen ve adını Afyon’un Tazlar Köyü’nde bulunan arsanın koordinatlarından alan 38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası, çağdaş mimarisi ve sıra dışı formuyla alışılmış endüstri yapılarından ayrışırken diğer yandan süt ürünlerinin işlenişine ve peynir üretim sürecine ziyaretçilerini de dahil ederek, tıpkı bir müze gibi görsel ve tadım üzerine deneyimler yaşatıyor.

    Eliptik formu sayesinde hem iç hem dış olarak algılanabilecek bir iç avlu oluşturan, bu avluyu da ziyaretçilerin ve personelin tüm üretimi 360° gözlemleyebileceği deneysel bir alana dönüştüren 38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası’nın iç cephesi ekran niteliğinde kurgulanarak üretim bandının dışarıdan izlenebilmesi sağlanmış. Fabrika yapısı; anıtsal formu, davetkar saçağı ve sunduğu avlulu tipoloji ile kendini bir çeşit peynir müzesine dönüştürerek tüm işlevlerini dairesel bir formda tamamlıyor.

    Malzeme seçimlerinde genel olarak yerelliği ve gelenekselliği referans alan ikonik yapıda, detaylar ve birleşimlerde tercih edilen korten, yapının çağdaş ve endüstriyel kimliğini vurgulamış. Brüt beton, doğal taş, şeffaf cam ve korten malzemeler, birbirleriyle kurdukları ilişkilerle zengin detaylar sunarken, patlatılmış kesimi ile tercih edilen yerel andezit taşının, yapının dairesel formunun etrafında dönmesiyle mimari öğelerin birleşimlerindeki güncel tavır, yapıyı çağdaş ile modern arasında bir yerde konumlandırmış.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.