DOLAR 34,553
EURO 35,9911
ALTIN 2985,052
BIST 9506,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    3 soruda büyük lider olmanın sırları

    3 soruda büyük lider olmanın sırları
    03.05.2019
    A+
    A-

    CitiPR kurucusu ve akademisyen Derya Aslan, 20. yılını kutlayan Ulusal Denizkızı Kongresi’nde ‘Liderlik Perspektifinde İletişim ve Yeni Medya’yı anlattı. Büyük bir lider olmayı 3 soru kapsamında açıklayan Aslan, “21. yüzyılın lideri, gerçekten geçmişi okuyup o bilgilerle geleceği vizyonuyla görebilen, bu vizyon içinde okuyan, gezen, takip eden ve farklı insanları da her rengiyle kabullenebilen, ekibine alabilen ve geleceği bu şekilde planlayıp dizayn edebilen kişilerdir” dedi.

    Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) tarafından 1999 yılından beri aralıksız olarak gerçekleştirilen ‘Ulusal Denizkızı Kongresi’nin 20’ncisi bu yıl Antalya Alanya’da bulunan Alan Xafira Deluxe Resort & SPA Otel’de gerçekleşti. Türkiye’de denizciliğin geleceğinin tartışıldığı kongrede üniversite, yüksekokul, lise ve dengi okulların denizcilikle ilgili farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerin yanı sıra sektör profesyonelleri ve akademisyenler bir araya geldi.  CitiPR’ın kurucusu ve Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Derya Aslan da kongrede ‘Liderlik Perspektifinde İletişim ve Yeni Medya’ adlı konuşmasında 21. yüzyılda lider olmayı nelerin sağladığını anlattı.

    Kendinizi, yarının bilinmeyenlerine hazırlayın

    Akademisyen Rosalinda Torres’in daha hızlı bilgi akışı ve yeniliklerle daha küresel, dijitalle etkileşen ve şeffaf olan çeşitli karmaşık matrisler olmadan büyük işlerin yapılmadığı 21. yüzyıl dünyasında geleneksel gelişim uygulamalarına dayanmanın kişinin liderlik gelişimini önleyeceğini söylediğini anlatan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Liderliği 3 soru ile tanımlayalım. 1- İş modeliniz veya hayatınızdaki bir sonraki değişimi tahmin etmek için nereye bakıyorsunuz? Cevabı takviminizde ve şu soruların cevaplarında yer alıyor: Kiminle vakit geçiriyorsunuz? Nereye seyahat ediyorsunuz? Ne okuyorsunuz? Potansiyel kopuklukları anlamak için nasıl değerlendirme yapıyorsunuz? 2- Tamamen hazırlıklı ve tedarikli olmak için bir şeyler yapmak üzere hemen nasıl karar veriyorsunuz? Açıkçası büyük liderler başını öne eğmez. Onlar sadece tepki vermekle kalmayıp kuytu yerleri görür ve geleceğe şekil verirler. Kişisel ve mesleki paydaş ağınızdaki farklılık ölçütü nedir? Yani kendinizden çok farklı insanlarla iletişim kurma kapasiteniz nedir? Bu farklılıklar biyolojik, fiziksel, fonksiyonel, politik, kültürel ve sosyo ekonomik olabilir. Bütün bu farklılıklara rağmen sizinle iletişim kurar ve ortak bir amacı başarıya ulaştırmak için sizinle iş birliği yapacak kadar size güvenirler. Gerçek liderlik, fikrinizi naif, düşüncesiz ya da tamamen aptalca olduğunu söyleyen insanlara karşı duygusal bir dayanıklılık geliştirebildiğiniz zaman mümkün. Gerçek liderlik, size katılacak kişiler ağınızda olan kişiler değil, farklı düşünen kişiler ile mümkün. Dünün rahat öngörülebilirliği değil, bugünün gerçekleri ve aynı zamanda yarının bilinmeyen tüm olasılıkları için kendini hazırlayan insandır. Büyük liderler daha farklı iletişim ağlarına sahip olmanın daha yüksek seviyedeki yapıları ve çözümleri tanımlamanın kaynağı olduğunu anlarlar. Çünkü sizin düşündüğünüzden çok daha farklı düşünen insanlara sahipsinizdir. Son olarak 3’üncü sorumuz, geçmişte size başarı getiren bir uygulamadan vazgeçecek kadar cesaretli misiniz? Büyük liderlerin farklı olmaya cesaretleri vardır. Onlar gerçekten risk almak konusunda konuşmazlar. Risk alırlar.”

    Kendi derslerinde de sık sık bu sözleri paylaştığını belirten Aslan, “21. yüzyılın lideri, gerçekten geçmişi okuyup o bilgilerle geleceği vizyonuyla görebilen, bu vizyon içinde okuyan, gezen, takip eden ve farklı insanları da her rengiyle kabullenebilen, ekibine alabilen ve geleceği bu şekilde planlayıp dizayn edebilen kişilerdir” dedi.

    Liderlik bir dayanıklılık testidir

    Denizde lider olmak için insan psikolojisini bilmenin önemine değinen  uzun yol kaptanı Behzat Esinduy ‘Aileden uzakta olmanın verdiği stresi hissettirmeden, bunlardan etkilenmeden liderlik yapmaya çalıştığınızda nelere dikkat etmek, nasıl olmak gerekir?’ sorusuna Aslan, şu yanıtı verdi: “Liderliğin en büyük özelliklerinden biri dayanıklılık ve dayanıklılığınızı geliştirebilmektir. Herhangi bir stres ya da sıkıntılı zamandan eskisinden de güçlü çıkabiliyorsanız bu dayanıklılığınızı artırıyor. Buna en güzel örneklerden biri Acar Baltaş’ın ‘Bir Yolculuk Olarak Liderlik’ adlı kitabında Güney Kutbu’nu keşfe çıkmış iki liderin öyküsüdür. 1911’de İngiliz Robert F. Scott ile Norveçli Roald Amundsen arasında, Güney Kutbu’na varmak için yapılan yarış, ‘iyi liderlik’ ile ‘kötü liderlik’ arasında kıyaslama yapmak için çok iyi bir fırsattır. Neden birinin başarılı diğerinin başarısız olduğunu anlatan hikâyeler var. Denizde bir başınalık, ekip ruhu ve geminin gideceği hedefe bütün fırtınalara ve zorluklara rağmen ulaştırılması amaçlandığı için karadaki liderliğe de denizdeki liderlik teşkil ediyor. Geleceği tasarlamak, yolculuğu tasarlamak, bir strateji belirlemek, bu stratejiyi uygularken dayanıklılık göstermek ve ekibinde kendi görüşünden farklı insanları da bulundurmak hem karada hem denizde hem de geleceğin dünyasında liderlik özelliklerinin temelini oluşturuyor bence.”

    Akademisyenler ve dernek yöneticileri buluştu

    Aslan’ın yanı sıra kongreye DÖDER Başkanı Fuat Var, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Başkan Yardımcısı Koray Karagöz, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Özkök, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt de katılarak bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.