DOLAR 34,5362
EURO 36,1799
ALTIN 2965,308
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu: Dijital Mecralar Yükselişte

    2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu: Dijital Mecralar Yükselişte
    24.03.2018
    A+
    A-

    Reklamcılar Derneği ve Deloitte işbirliğiyle hazırlanan 2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu açıklandı. Raporda toplam medya yatırımlarının bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artış gösterdiği görülürken, 8,02 milyar TL olarak gerçekleşen medya yatırımlarında en büyük payı televizyonun alması dikkat çekti.
    Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Bağcıoğlu, rapor sonuçlarıyla ilgili şöyle konuştu: “Medya yatırımları öngörülerimize paralel olarak bir önceki yıla göre yüzde 6,3’lük bir artış gösterdi. 2018 yılı için ise yüzde 7 ila yüzde 10 arasında bir büyüme kaydedileceğini öngörüyoruz.”
    2017’de Türkiye’deki Toplam Medya ve Reklam Yatırımları: 10,793 Milyar TL
    Raporda, Reklamcılar Derneği üyesi medya planlama ve satın alma kuruluşlarının sağladığı verilerle oluşturulan medya yatırımlarının 2017 yılında 8,02 milyar TL (2,203 milyar dolar) olarak gerçekleştiği belirtildi. Bunun yanı sıra toplam yatırımların yüzde 25’ini oluşturan reklam yatırımlarının ise 2,673 milyar TL (734 milyon dolar) olduğu görüldü. Reklam yatırımlarının; yaratıcı işler, yapım, baskı, BTL, sponsorluk ve reklam veren hizmet bedellerini içerdiğini de ekleyelim. Ortaya çıkan bu tabloda toplam medya ve reklam yatırımları 10,693 milyar TL (2,938 milyar dolar) olarak kaydedildi.
    Türkiye’de Dijital Mecralar Yükselişte, Pastadaki En Büyük Pay TV’nin
    Rapora göre yüzde 47,8 ile medya yatırımlarında en büyük payı bir kez daha televizyon kuruluşları aldı. Yine de dijital mecralardaki yükseliş dikkat çekti. Dijital mecraların pastadaki payı yüzde 25,9’a yükselirken, üçüncü sırada yüzde 12 ile yazılı basının yer aldığını belirtelim. Televizyonlara yapılan medya yatırımı 3,834 milyar TL olarak gerçekleşirken, dijital mecralara 2,078 milyar TL’lik yatırım yapıldı.
    Dijital mecralara yapılan medya yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 19,7 yükseldi. TV kuruluşları için ise söz konusu oranın yüzde 4,2 olduğu görüldü. Yazılı basın mecralarına yapılan medya yatırımları yüzde 9,9 gerileyerek 963 bin TL oldu. Bu noktada toplantıda reklam verenlerin bütçesinin azalmasıyla birlikte yaptıkları reklam yatırımlarını ölçümlenebilir mecralara aktarmaya başladıkları da konuşuldu. Raporda yazılı basın dışındaki geleneksel mecralarda ise büyümenin devam ettiği görülüyor. Açık hava medya yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artış göstererek 805 bin TL’ye ulaştı. Radyolara yapılan medya yatırımları yüzde 5,5’lik bir artışla 255 bin TL oldu. Sinemalara yapılan medya yatırımları yüzde 5,3 yükseliş gösterdi ve 85 bin TL olarak gerçekleşti. Açıkhava medya yatırımları pastasındaki payı yüzde 10 iken, radyo yüzde 3,3, sinema ise yüzde 1,1’lik bölümü oluşturdu.
    Küresel Medya Yatırımlarında Dijitalin Büyümesi Hızlanıyor
    2017 yılı itibariyle dijital medya yatırımlarının ilk defa diğer tüm mecraların önüne geçmesi bekleniyor. Böylece en büyük paya sahip mecranın dijital olması ön görülüyor. Zira 2017 yılında dünya genelinde yüzde 4 büyüdüğü tahmin edilen toplam medya yatırımlarının yüzde 37’si dijital mecralara yapılmış durumda. Dijital mecraların, büyüme payını ağırlıklı olarak yazılı basın ve TV’den aldığını da ekleyelim.

    Türkiye, Medya Yatırımlarında En Büyük 26. Pazar
    Raporda; yıllık medya yatırım büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde olan 42 ülkedeki toplam yatırım hacminin 529 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu rakamın ise dünya genelindeki toplam yatırımların yaklaşık yüzde 95’ini temsil ettiği ifade ediliyor. Rapora göre; 2017 yılı itibariyle bu ülkelerdeki medya yatırımları bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 3,9 seviyesinde büyüme gösterdi.
    Rapor sonuçları Türkiye’nin, medya yatırımları büyüklüğü açısından dünyanın 26. büyük pazarını oluşturduğunu gösteriyor. Türkiye’nin toplam hacim içinde payı yüzde 0,4 seviyesinde. Her ne kadar Türkiye’de medya yatırımları dünya ortalamasına göre daha hızlı bir büyüme kaydetmiş olsa da GSYH içindeki oranının yalnızca binde 0,26 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Rapora göre; söz konusu oran, ilk 42 pazar içindeki en düşük seviyeyi temsil ediyor. Bu durum Türkiye’nin medya yatırımlarının yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna da işaret ediyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.