14 adımda ev ve işyerlerinde etkin güvenliğin ipuçları
Hırsızlardan korunmak için pek çok kişi kulaktan dolma yöntemlerle hareket ediyor. Bunların bir kısmı doğru olsa da, kimi farklı noktalara da dikkat etmek gerekiyor. Pronet’in Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ediz Habip, ev ve işyerlerinin güvenliği için uygulanabilecek etkin ve basit yöntemleri sıraladı. Habip, hırsızlığı engellemeye çalışırken, yangın, gaz kaçağı, su baskını, acil sağlık ve panik durumlarında içeriden dışarıya çıkışı engellememek için, tedbirlerin dengeli şekilde alınmasının önemine de dikkat çekti.
Ev ve işyerlerinde her gün yüzlerce hırsızlık vakasıyla karşılaşılıyor. Hırsızlar her geçen gün yeni yöntemlere başvuruyor. Türkiye’nin lider güvenlik şirketi Pronet’in Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ediz Habip kişilerin uygulayabilecekleri basit ve etkili yöntemlerle, hırsızlık mağduru olmayı önemli derecede engelleyebileceklerini söyledi. Hangi katta veya konumda olduğu fark etmeksizin, her ev ve işyerinin hırsızların hedefi olabileceğine dikkat çeken Habip, alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
– Hırsızlar için, yarım saatliğine gidilen bir komşu ziyareti bile yeterli olabilmekte. Bu nedenle, ev ya da işyerinizi kısa süreliğine terk edecek olsanız bile kapıyı mutlaka kilitleyin, varsa elektronik alarm sisteminizi de kurup evden öyle çıkın.
– Balkon ve teras kapılarının sağlam ve içeriden kilitlenebilecek özellikte olmasına önem gösterin.
– Demir parmaklık, panjur, kapıda zincir ve emniyet kilidi gibi mekanik ve geleneksel önlemleri, caydırıcı özelliği olan elektronik güvenlik sistemleriyle tamamlayın. Daha çok uğraşmaları gerekeceğini ve alarm sesi, ışık gibi uyaranlar nedeniyle dikkat çekeceklerini bildiklerinden, hırsızların bu sistemlerin kurulu olduğu evlere girme ihtimalleri daha düşüktür.
– Komşuluk ilişkilerine dayalı sosyal tedbirleri elden bırakmayın.
– Evde çalışan ve kapının anahtarının bir yedeğini bulunduran kişiler işten ayrıldığında kilitleri değiştirin.
– Tatile çıkarken güvendiğiniz bir komşunuza haber verin. Posta kutunuzun anahtarını ona teslim ederek fatura ve zarf birikmesini engelleyin.
– İç ve dış mekanlarda harekete duyarlı ışık kaynakları kullanın. Böylece biri eve girdiğinde yanan ışıklar, evde olmadığınızı bilen komşularınızın dikkatini çekecektir.
– Ev veya işyeri civarında dolaşan şüpheli kişiler görüldüğünde polise bilgi verin.
– Anahtarınızı paspas altı, saksı kenarı, elektrik ve su saati gibi akla gelebilecek yerlere saklamayın.
– Satın aldığınız bir ürünü ulaştırmak için eve gelen veya arıza için geldiğini belirten görevlilere mutlaka kimlik sorun.
– Evde kasanız varsa, burada yüklü miktarda para ve ziynet eşyası bulundurmayın. Banka kasalarını tercih edin.
– Yangın, gaz kaçağı, su baskını, acil sağlık durumları ve panik anları da güvenlik ihtiyacının bir parçasını oluşturuyor. Hırsızlara karşı koruma sağlayacağım derken, içeridekilerin dışarı çıkmalarını engellememek için dengeli önlemler alın ve panik durumları için kaçış planı belirleyin.
– Elektronik güvenlik sistemleri artık hırsızlığa ek olarak, bu farklı durumlara karşı da tam koruma sağlayan bütüncül çözümler sunuyor. Kişisel güvenlik senaryolarınıza göre sizi doğru şekilde yönlendirecek güvenilir markalardan destek alın.
– Güvenlik ipuçlarının aileniz ve çocuklarınız tarafından da uygulandığından emin olun.