Yaşam enerjisinin parlayan yıldızı: Tai Chi
Düzenli yapılan Thai Chi ile yaşam kalitesini artırmak mümkün
Çin’de her gün milyonlarca kişinin düzenli olarak yaptığı Tai Chi’nin 3. Türkiye buluşması İzmir’de gerçekleştiriliyor.
Türk Çin Kültür Derneği, İnterna Türkiye Tai Chi ve Qigong Platformu iş birliğiyle 31 Mayıs – 3 Haziran 2018 tarihleri arasında İzmir’de 3. Tai Chi & Qigong Festivali düzenleniyor. 3 gece, 4 gün sürecek olan ve herhangi bir deneyim gerektirmeyen bu etkinlik deniz havasında, Tai Chi ve Qigong alanında onlarca farklı ustanın dersleri ve sunumlarıyla gerçekleşecek.
Düzenli yapılan Tai Chi, yaşam kalitesini artırıyor
Festivalde Çin yaşam enerjisi sanatlarının en önemlisi olan Tai Chi’nin eğitimlerine geniş yer verilecek. İçsel hareket sanatı olan Tai Chi, “Yüce nihai / Yüce kutuplar” anlamı taşıyor. Tai Chi’nin düşünsel kökleri ise Taocu kadim felsefesine dayanıyor. Tai Chi’nin yüzyıllar boyunca uygulanıyor olmasının üç temel amacı bulunuyor: Etkin sağlık sistemi, evrenle bütünleşme hedefindeki ruhsallık ve içsel savunma sanatı. Tai Chi günümüzde çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan bir terapi olarak öne çıkıyor ve tanıtımı yapılıyor. Tai Chi’nin faydaları ise fiziksel ve zihinsel. Tam bir gevşeme ve kaslarda olabildiğince yumuşaklıkla uygulanıyor. Farkındalığı artıran hareketli bir meditasyon yöntemi olan Tai Chi, düzenli yapıldığında vücutta daimi akupunktur etkisi yaparak bedenin sahip olduğu iyileştirme potansiyelini uyararak harekete geçiriyor ve uzun vadede yaşam kalitesini artırıyor.
Qigong, kişisel düzeyde bir disiplin
Tai Chi görünürlüğündeki sadelik, akıcılık ve basitliğin aksine öğrenilmesi sabır gerektiren, sadece soy ağacına sahip yetkin bir eğitmenin gözetimi altında çalışılarak öğrenilebilen bir sanat. Çok ileri yaşlarda bile Tai Chi çalışılabiliyor. Tai Chi aynı zamanda en üst seviyede Qigong çalışması olarak adlandırılabiliyor. Qigong, sükuneti, konsantre ve düzenli nefes alıp vermeyle bütünleştiren kişisel düzeyde bir disiplin. Her yaştan ve farklı sağlık seviyesindeki insanlar tarafından yetkin bir eğitmen gözetiminde uygulanabiliyor. Günümüzde ise binlerce farklı Qigong’un varlığı, hatta aynı isimde anılan ama temelde birbirinden farklılık gösteren birçok Qigong formunun olduğu biliniyor. Qigong formlarından bazıları sadece belirli çevrelerce çalışılırken bazıları ise geniş kitleler tarafından çalışılan popüler formlar olarak öne çıkıyor. En çok bilinen Qigong çalışmalarından bazıları şu şekilde: 5 Hayvan Qigong’u (Wu Qin Xi), Kas Tendon Değişimi Qigong’u (Yi Jin Jing), 8 Brokar (Ba Duan Jin), 6 Şifalı Ses (Liu Zi Jue), Tai Chi Qigong, Wudang Bahara Dönüş Qigong’u (Wudang Hui Chun Qigong), İpek Eğirme (Chan Si Jing) ve Ağaç Duruşları (Zhan Zhuang)
Qigong ve Tai Chi çalışmaları için bol bir kıyafet ile bir çift düz ve yumuşak ayakkabı yeterli kabul ediliyor. Festival kapsamında Çeşitli Tai Chi enstrümanları tanıtılacak ve çin çayı seremonisi, Çin Astrolojisi, Jian Zi (Tüylü Top) ile Çin Kaligrafisi gibi kültürel etkinlikler de sergilenecek.
Festival 31 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında
Festival, Interna Platformu üyesi 20’ye yakın deneyimli paylaşımcının yer alacağı onlarca uygulamalı ders, atölye, sunum, etkinlik, gösteri ve soru-cevap oturumlarından oluşacak. Etkinlikte dersler günün çok erken saatlerinde başlayıp geç vakte kadar devam edecek. Katılımcılar neredeyse aralıksız sürecek etkinliklerden dilediğine katılabilecek.