DOLAR 38,3207
EURO 43,6411
ALTIN 4096,763
BIST 9490,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hakan Şişik: Kentsel dönüşümde bakanlık yönlendirici olmalı

    Hakan Şişik: Kentsel dönüşümde bakanlık yönlendirici olmalı
    24.04.2025
    A+
    A-

    Yapılması gereken bakanlığın çalışması altında bölgeler belirlenmeli, kamu özel iş birliği ile bu bölgelere yönelmek gerekiyor. Biz sadece müstakil bina yapmak yerine bakanlığın bize gösterdiği yerlerde inşaat yapabiliriz. Şehrin bina yoğunluğunun bina stoğunun eski olduğu anlarda inşaata yoğunlaşılmalı. Şehir dışında planlanan binaların önüne kesip bütün uğraşımızı şu an şehir merkezindeki binalara vermeliyiz. Yarısı Bizden gibi kampanyalar var ama bu iş kesinlikle siyaset dışı tutulup Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi, 39 belediye ve STK’larla bir masa etrafında birleşilip projeler yürütülmeli ve şehrin bir master planı çıkarılmalı. Avrupa bu sorunların olmamasının en önemli nedeni 100 yıllık master planlarının olması. Sürekli imar planı değiştirmemeliyiz. Binaları sadece depreme göre değil, iklim değişikliklerine göre de yapmalıyız. Çünkü kentsel dönüşüm bina yenilemekten ziyade bir bütün olarak ele alınmalı.

    Bitişik nizam olan alanlarda vatandaşın binayı yenileme imkanı yoksa planlama safhasında belirli enstrümanları kullanmalıyız. Minimal emsal artışları olabilir. 5 kat izin varsa onu bir kat daha izin verilebilir. Bina bazında değil o adanın olduğu alanlarda olabilir. Örneğin; 50 bin metrekare ise 60 bin kareye çıkarılıp dönüşümün önü açılıp özel sektöre de pay verebilirsiniz. Fatih, Beyoğlu’nun arkası, Avcılar, Bakırköy gibi alanlarda. Örneğin; Kadıköy Acıbadem’de sorun böyle aşıldı. Kente fazla yoğunluk vermeyip minimum artışlarla sorun aşılabilir.

    15 bin dönem adayı düşündüğünüz zaman buraya gerekirse 2 kat verilebilir oturum azaltılabilir, araç yollarını genişletebilirsiniz. Ne yazık ki her yere Central park yapacak kamusal alanımız yok ama adalarda her sokağın ihtiyacını karşılayabilecek yeşil alanlar yaratılabilir. Bizim bu sorunları aşıp binaları bir an önce nasıl yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. Çünkü iklim sorunu da binaları tehdit ediyor. Bakanlığın da bu konuda çalışmaları var ama önce imar planlarında çözüm üretilmeli.

    ANADOLU YAKASI İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ DERNEĞİ (AYİDER) BAŞKANI HAKAN ŞİŞİK

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.