Doğru ekmek tüketmek, kalp hastalıkları riskini azaltıyor
Günümüzde en önemli hastalıkların başında gelen kalp hastalıkları beslenmeyle doğrudan ilişkili. Doğru ekmek tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığını vurgulayan uzmanlar, doğru ekmek olarak tam tane tahıllı ekmeği öneriyor.
12 – 15 Nisan 2018 tarihinde Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nde düzenlenen 7. Ulusal Sağlıklı Beslenme Sempozyumu’nda Uno Ekmek’in sponsorluğunda gerçekleştirilen “Sürdürüdürlebilir Sağlıkta Ekmeğin Önemi” konulu oturumda konuşan Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Başkanı Doç Dr. Esra Güneş, kalp sağlığı ve beslenme arasındaki bağın çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, doğru ekmek tüketiminin insan sağlığı üzerinde ki etkisinin büyük olduğunu belirtti.
Doğru ekmek tüketiminin kalp hastalıkları risklerini azalttığını ayrıca bir çok sağlık faydası olduğunu belirten Doç. Dr. Esra Güneş; “Son yıllarda farklı ekmek türlerinin sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili bir çok çalışmaya rastlanmaktadır. Farklı ekmek türlerinin yapılarında bulunan makro ve mikro besin öğelerinin miktarlarındaki ve pişirilme yöntemleri arasındaki farklılıklar, sağlık üzerindeki etkileri yönünden değişiklik göstermektedir.
Yapılan araştırmalar, kepek, unsu öz ve ruşeym kısımlarının hepsinin bir arada ayrıştırılmadan kullanıldığı, tam tane tahılların doğasından gelen zengin besin içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Tam tane tahıllar, önemli miktarda B grubu vitaminleri içermektedir. Özellikle buğday folik asit kaynağıdır. Buğdayın E vitamini içeriği yaklaşık 25 mcg/g’dır. Bunun yanında tahıllar yaklaşık olarak %1,5-2,5 oranında mineral içermektedir ve yapılarında en fazla bulunan mineral fosfordur. Bu zengin besin değerleri sağlığı da bir çok yönden olumlu etkilemektedir.”
Günde 3 dilim tam tane tahıllı ekmek diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 30 azaltır !
Tam tane tahılın diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 30 azalttığından bahseden Doç. Dr. Esra Güneş; “Tam taneli gıdaların tüketilmesi ile total fitosteroller artar. Bu da kolestrol düşürücü etkiye sahiptir. Bu sayede kalp ve damar hastalıkları risklerinin düşmesini sağlamaktadır. ” dedi
Sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak ortalama 90 grama karşılık gelen, günde 3 dilim tam taneli ekmek veya türevi tüketmenin gerekliliğine vurgu yapan Doç Dr. Esra Güneş, bu beslenme düzenini uygulayanlarda diyabet ve koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 30 daha az olduğunu gösteren dünya çapında çok sayıda katılımcı ile yapılmış araştırmalar olduğunu belirtti.
Ayrıca Güneş; “Beyin ve kalp sağlığını destekleyen, diyabeti önlemeye yardımcı beslenme düzenlerine baktığımızda, bunların ekmek ve tahılları temel alan Akdeniz modeline benzeyen içeriklerde olduğunu görürüz. Kuru baklagiller de bu düzene dahildir. Bu nedenle buğday ve tahılları beslenme düzeninden çıkarma fikri bilimsel literatüre aykırıdır” dedi.
Gluten tüketmemek diyabet ve kalp hastalıkları risklerini arttırıyor!
Glutenle ilgili hastalıkları olmayan sağlıklı bireylerin, gluteni öğünden çıkartmalarının diyabet ve kalp hastalıkları risklerini arttırdığını vurgulayan Doç Dr. Esra Güneş,” sağlıklı bireylerin, ekmekin içerisinde bir protein olan gluteni beslenme programlarından çıkartmaları bazı sağlık problemleriyle karşılaşmalarına sebep olmaktadır. Harvard Üniversitesi’nde yapılan 30 yıl izlemli bir araştırmada, sağlıklı kişilerde gluten tüketimi azaldıkça tip 2 diyabet hastalığı riskinin % 13 arttığı bulunmuştur. 25 yıl takipli farklı bir araştırmada beslenme alışkanlıklarını glutensiz yiyeceklerle değiştiren kişilerin kalp hastalıkları risklerinin arttığı gözlenmiştir. “ dedi.