Brand Week Istanbul 2017 ‘basitlik’ vurgusuyla devam ediyor
Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen pazarlama, iletişim ve yaratıcılık liderlerinin buluşma noktası Brand Week Istanbul, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen ikinci gününde; Apple’ın ünlü kreatif direktörü Ken Segall, dünyanın en genç CEO’su Jenk Oz ve “2020 Vizyonu: Geleneksel Kuralları Unutun” başlıklı konuşmasıyla Facebook’un Global Pazarlama Direktörü Sarah Personette gibi birbirinden efsane isimleri konuk etti.
Ken Sagall ile “O kadar basit ki”
Apple’ın efsane “Farklı Düşün” (Think Different) kampanyasını yöneten, Steve Job ile 12 yıl birlikte çalışan, Apple ürünlerinin isimlerindeki “i” eklentisinin mucidi Ken Segall, Brand Week Istanbul’un ikinci gününde salonu dolduran binlerce kişiye aynı zamanda kitabının da adı olan “O kadar basit ki” temalı bir konuşma yaptı. Ken Segall, yoğun ilgi gören sunumunda basit olmanın sekiz önemli kuralını açıkladı.
Bu kurallar;
1. Gerçek olan daha basittir: Reklam gibi kokmadan ürününü anlatmak.
2. Seçim yapmak zordur: Çok fazla model değil, iyi ürün ve iyi anlatım.
3. Aşk basitlikten gelir: Bir sorun olduğunda aşk kartını oynayabilirsin.
4. Hareketli ol
5. Daha az şeyi daha iyi yap
6. Minimumda tutmak her zaman iyidir: Ekleyecek şey kalmayana kadar değil, çıkartacak şey kalmayana kadar ürün geliştirmek gerekir.
7. Basitlik havadadır: Yarattığın ürüne bir kültür kat.
8. Bu bir savaş: Tüm eforunu tek bir şeye odakla
M Jenerasyonu: Müslüman Gençler
Ortadoğu ve Müslüman genç nüfus uzmanlarından biri olan Sawsan Abdillahi, Brand Week Istanbul’daki konuşmasında “M Jenerasyonu” yani, dünya çapındaki genç Müslüman topluluğun yaklaşımlarından bahsetti. Sawsan Abdillahi, konuşmasına “Dünyada 1.6 milyar Müslüman yaşıyor. Bunların %33’ü 15 yaş altı ilken yüzde %66’sı 30 yaş altını oluşturuyor. Bu durum, dünyada birçok markanın ve ürünün bu pazarı hedeflemesine sebep oluyor.” sunumuna başladı. Abdillahi, daha sonra “Dünyada yaşayan genç Müslüman nüfusa gelince, aslında onlar sanılanın aksine dini kimlikleriyle tanımlanmak ve bilinmek istiyorlar. Fas, Mısır, Suudi Arabistan, B.A.E, Kuveyt, Ürdün, Filistin gibi ülkelerde yapılan araştırmaya göre Müslüman olarak tanınmak isteyen gençlerin oranı %80-%95 arasında değişiyor. Müslüman nüfusun %90’dan fazlası, tüketimlerini dini inançlarına göre yapıyor.” diyerek devam dikkat çekici bilgiler vermeye devam etti.
Brand Week Istanbul 2017’de, Müslüman pazar potansiyeli de ilgi gören konulardan biri oldu. Verilen bilgiye göre; “İslami Finans” 1.6 trilyon dolar, “Helal Gıda” 2 trilyon dolar, “Medya ve Eğlence” 301 milyar dolar, “Seyahat” 238 milyar dolar, “Helal İlaç” 103 milyar dolar, “M Modası” 484 milyar dolar, “Helal Kozmetik” 73 milyar dolar olduğu ifade edildi.
Dijital Para: BitCoin
Brand Week Istanbul’un ilgi çeken konularından bir tanesi de Aslı Şafak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen, Bloomberg HD’den Cüney Başaran, Açıl Sezen, Gökhan Şen’in katıldığı “Dijital Dönüşüm Ekonomisi” oturumu oldu.
Dijital paranın kripto para olarak tanımlandığı oturumda, dünya genelinde devletlere ve banka gibi kurumlara güvenin %38’lere kadar düştüğü ve bu düşüsün kripto parayı bir ihtiyaç olarak ortaya çıkardığı konuşuldu. Oturumda, “Kripto paranın ilk örneği olan BitCoin, bu duruma paralel olarak sahibsiz ve insanlar arasında kullanıldıkça değer kazanan bir araç olarak ortaya çıktı. Kripto para, henüz emekleme döneminde olsa da Estonya, Vietnam ve Arnavutluk gibi ülkeler kripto para basmaya başlandı. Bu durumun paranın ruhuna aykırı. Bunun sebebi, dijital paranın ortadan aracıyı yani hükümeti ve merkez bankasını çıkarıyor olması. Kripto parayı cazip kılan da zaten, sahibi olmayan, herkese açık ve kontrol edilemeyen bir para birimi olması. “ sözleriyle açıklanan dijital para BitCoin, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.