İstanbul beklenen depremden nasıl etkilenecek?
Türkiye’nin bugüne kadar gördüğü en büyük doğal afet olarak tarihteki yerini alan 17 Ağustos depreminin yıldönümünde Sarıyer’de bir konferans düzenlendi. Etkinlikte konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da beklenen büyük depremin etkisi kötü zeminlerde daha yıkıcı olacak. 6 büyüklüğündeki bir deprem dahi büyük can kayıplarına yol açacak” dedi.
Türkiye, 17 Ağustos 1999’da son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Büyük acının üstünden tam 19 yıl geçti. Sarıyer Belediyesi yaşanan felaketin yıldönümü yaklaşırken Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde deprem uzmanlarının katılımıyla “Yaşamak ve Yaşatmak için 17 Ağustos’u Unutma” adlı bir konferans düzenledi. Türkiye’nin deprem gerçeğinin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük Marmara depreminin ciddi kayıplara yol açacağını söyleyerek, zeminin sağlam olmamasından dolayı alt yapının tamamen çökeceğini belirtti.
YENİ BİR DEPREME HAZIR MIYIZ?
17 Ağustos 1999’da Türkiye depreme hazırlıksız yakalandı. Yıllar geçmesine rağmen hala aynı soru soruluyor. ‘Yeni bir depreme hazır mıyız?’ İşte bu merak edilen soruyu cevaplamak üzere Sarıyer’de bir araya gelen deprem uzmanları, olası İstanbul depreminin sonuçları ne olur, Sarıyer depreme hazır mı, kentsel dönüşüm depreme hazır olmak için yeterli mi gibi konuları ele aldı. Konferansa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Osman Nuri Akpınar, Sarıyer Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü Birim Yetkilisi Şehir Plancısı Fahrunnisa Esentepe, Sarıyer Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Birim Yetkilisi Jeofizik Mühendisi Oktay Yavuz, Sarıyer Belediyesi İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi Psikolog Sevcan Şahin Ceylan katıldı.
SARIYER’DE ZEMİN SAĞLAM DEĞİL
Boğaz’ın güneyinde zeminin sağlam olduğunu fakat güneyde de deprem hattına yaklaşıldığını söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Sarıyer’in Depremselliği ve Kentsel Dönüşüm” adlı bir sunum yaptı. Beklenen depremde Sarıyer’in düşünülenden daha fazla hasar alacağına dikkat çeken Görür, “Zekeriyaköy ve Sarıyer bölgesindeki zemin çok iyi bir zemin değildir. Oldukça sorunlu bir bölgedir. Sarıyer’de gerçekleşebilecek 6 büyüklüğündeki bir deprem dahi büyük can kayıplarına yol açar. 8 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremde ise yollarda 10 santim derinliğinde çukurlar oluşacak, ağır eşya yerinden oynayacak, alt yapı tamamen çökecek, binaların sağlam kalma olasılığı yok denecek kadar azdır. Basit yapıdaki binalar tamamen çökecektir” diye konuştu.
BİNA YENİLEMEK YETMEZ!
Sadece yapı stoğunu yenileyerek bir kentin depreme güvenli hale getirilemeyeceğine de vurgu yapan Naci Görür; deprem odaklı kentsel dönüşümün tehlike analizi, risk analizi, risk azaltma ve afete hazırlık işleri tamamlandıktan sonra gerçekleştirileceğini söyledi.
ARAŞTIRMALAR HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Hükümetin kendilerine deprem araştırmaları sırasında herhangi bir destekte bulunmadığını aktaran Güngör, “Bütün proje ve araştırmaları kendi imkân ve çabalarımızla yaptık, herhangi bir şekilde maddi ve manevi bir destek almadık. Halbuki bu araştırmalar hayati önem taşıyor, hükümetin bu konuda daha duyarlı bir yaklaşım içerisinde olmasını beklerdik” dedi.