Nusret Kayhan Apaydın: İnşaatçılar ekimden itibaren pozitif gelişmeleri görmeye başlayacak
Ortadoğu Grup İnşaat Grup Başkanı Nusret Kayhan Apaydın, ilk üç ayın yeni sisteme yönelik çalışmalarla geçeceğini ancak ekimden itibaren ekonomide ve inşaat sektöründe pozitif gelişmelerin görünür hale geleceğini söyledi.
Türkiye’nin yılın ikinci altı ayına çok önemli bir gelişme olan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’ ile giriş yaptığını hatırlatan Ortadoğu Grup İnşaat Grup Başkanı Nusret Kayhan Apaydın, ikinci yarı ilk üç ayın yeni sisteme yönelik çalışmalarla geçeceğini ancak ekim ayından itibaren pozitif gelişmelerin görünür hale geleceğini söyledi.
Ekonominin ve inşaat sektörünün ilk altı ayını değerlendirerek öngörülerini açıklayan Apaydın “Son birkaç yıldır sektördeki gelişmeler düşük tempoda gerçekleşti. Ancak, özellikle mayıs ve haziran aylarında kamu bankalarının konut kredisi faizini yüzde 0,98’e çekmesi satışlarımızda canlanmaya yol açtı. Bizim de sunduğumuz kampanyalarla ilk altı ayın kapanışı yüz güldürücü oldu.
İkinci altı aya ise çok önemli bir gelişmeyle, yeni ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’ ile giriş yaptık. Yeni dönemde gerek para ve malipolitikalarda atılacak rasyonel adımlar gerekse orta ve uzun vadede gerçekleştirilecek yapısal reformlarla, ekonominin hızlı bir şekilde toparlanacağına ve diğer gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif olarak ayrışacağına inanıyorum. İlk üç ayın sistem kurma süreci olarak geçeceğini, ekim ayından itibaren ise hem genel ekonomide hem de inşaat sektöründe pozitif gelişmelerin görünür hale geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Yıllık 1 milyon konutun üretilmesi ihtiyaçtır”
İnşaat sektörünün 200 civarında farklı alt sektöre iş alanı açtığına ve GSMH’nın doğrudan yüzde 9’unu dolaylı olarak da yüzde 30’unu oluşturduğuna dikkat çeken Apaydın, ülkenin organik büyümesi her yıl ortalama 600 bin yeni konutun üretilmesi gereğini doğurduğunu belirtti.
Apaydın “Özellikle deprem riski nedeniyle kentsel dönüşüme tabi tutulması gereken konut sayısının 6-7 milyon civarında olduğu ve bunların da aslında en kısa sürede dönüştürülmesi zorunluluğu düşünüldüğünde inşaat sektöründeki gelişim ihtiyacı çok üst düzeyde mevcuttur. Kentsel dönüşümün 15 yılda tamamlanacağı düşünülürse her yıl ortalama 400 bin adet konut da bu anlamda üretilmelidir. Yani normal şartlarda her yıl yaklaşık 1 milyon adet konutun üretilmesi ülkemiz için reel bir ihtiyaçtır ve bu potansiyel dünyada pek az ülkede bulunabilir” dedi.
“Faizler kalıcı olarak yüzde 1’i altına çekilmeli”
Sektörün hedeflerine hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için bir takım iyileştirilmelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Apaydın şu önerilerde bulundu: “Özellikle iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bürokratik onay ve izin süreçlerinin hızlandırılması, kentsel dönüşüm sorunsalının mutlaka bir makro plan çerçevesinde ele alınması, yapı izin ve ruhsat alımlarının kolaylaştırılması ve maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi, alt yapı yatırımlarının tamamlanması ve yabancılara gayrimenkul satışlarındaki teşvik uygulamaları gibi bir dizi konuda iyileştirilmeler yapılması çok yararlı olacaktır.
Ayrıca bir diğer çok önemli husus, son dönemde aşırı artan konut kredisi faiz oranları ve bankaların kredi verirken çok seçici davranmasıdır. Bu durum sektördeki satışları oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Konut kredisi faiz oranları kalıcı olarak psikolojik eşik olan yüzde 1’in altına çekilebilmelidir. KDV oranlarındaki iyileşme kalıcı kılınmalı ve KDV iadesi süreci hızlandırılmalıdır. Tüm bunların yanı sıra sektördeki oyuncuların mevcut piyasa koşullarını iyi analiz ederek akıllı ve kaliteli projeler üretmeleri, müşterilerin beklentilerine uygun fiyat ve ödeme modelleri sunmaları sektörün gelişimi için olmazsa olmazlar arasındadır.