DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tarihi İznik kenti 3D animasyon ile yeniden hayat bulacak

    Tarihi İznik kenti 3D animasyon ile yeniden hayat bulacak
    19.07.2018
    A+
    A-

    Çeşitli eğitim, bilim, kültür ve sanat projelerine destek olan İstanbul Rotary Kulübü bu kez bir reksonstrüksiyon projesini sahiplenerek İznik üzerinde yapılan akademik araştırmalara yeni bir ufuk açıyor ve önemli bir kültür mirasının bugüne taşınmasına katkı sağlıyor.

    Yaklaşık 1 yıllık bir çalışmayla tamamlanan “İznik / NikaeaProjesi”, İznik kentinin 13. yüzyıldaki tarihi dokusunu, mimari ve arkeoloji öğelerini bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak canlandırıyor. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya danışmanlığında yürütülen proje, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ne giren İznik’in önemli bir dönemine ışık tutarak, kalıcı listeye geçişine destek sağlamayı hedefliyor. Proje, İstanbul Rotary Kulübü’nün web sitesinde kullanıcılara açılıyor.

    “İznik / NikaeaProjesi, tarihi M.Ö. 4`üncü yüzyıla kadar uzanan kentin fetih öncesine odaklanıyor. Döneme ait bilgi, belge ve kalıntılardan yola çıkılarak oluşturulan üç boyutlu animasyon projesi, kentin fetih sonrasına kıyasla daha az bilinen 13. yüzyıldaki görünümünü, bilgisayar ortamında yeniden inşaa ediyor. Doç. Dr. Haluk Çetinkayadanışmanlığında yürütülen ve uygulaması Tayfun Öner tarafından gerçekleştirilen “İznik / NikaeaProjesi, kentin tarihi yapıları ile olası görünümlerini bilimsel veri ve kaynaklara dayanarak görünür hale getiriyor. Araştırmalar sırasında başvurdukları en önemli kaynakların seyyah çizimleri olduğunu belirten Çetinkaya, bu projeyle İznik’in tarihteki binaları ve görünümü hakkında toplumun her kesimine bilgi sunacak şekilde bir bilgi kaynağı oluşturuduğunu vurguluyor. Çetinkaya, “İznik / NikaeaProjesi” ile, İznik kentinin 13. yy öncesi görünümünün, başta şehir kapıları olmak üzere, surlar, mezarlık alanları, ibadet yapıları ve diğer önemli anıt yapılar gözetilerek, yeniden canlandırıldığını belirtiyor.

    İstanbul Rotary Kulübü 2017-18 Dönem Başkanı Nedim Ölçer, hayata geçirilen projenin İznik’in tarihinde önemli bir döneme ışık tuttuğunu belirtiyor ve şu dileklerde bulunuyor: “İstanbul Rotary Kulübü olarak kültür, sanat ve eğitim alanlarında değerli pek çok projeye destek vermeye devam ediyoruz. Hayata geçmesinde katkılarımız bulunan bu projenin, çok değerli kültür varlığımız İznik’in UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kesin olarak girmesini sağlayacak, bilimsel temele ve teknolojiye dayalı bir stratejik destek olduğunu düşünüyoruz. Projenin İznik’e ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.