Grundfos, M.E.B. ile “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” imzaladı
Dünya için sürdürülebilir su çözümleri geliştiren teknoloji kuruluşu Grundfos mesleki eğitime desteğini, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı işbirliği protokolü ile bir adım daha ileri taşıdı. Grundfos, mesleki eğitime verdiği desteği güçlendirmek için 12 Temmuz 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile bir protokole imza attı.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Grundfos Pompa Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi arasında yapılan “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü”, M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nde M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay ve Grundfos Türkiye Genel Müdürü Burak Gürkan tarafından imzalandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Grundfos Türkiye Genel Müdürü Burak Gürkan, “Bu protokole imza atmak için maceramızın nereden başladığından bahsetmek isterim. Her şey birkaç ay önce bize Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindenulaşan bir öğretmenimizle başladı. Yeni müfredat çerçevesinde ihtiyacı olan teknik eğitim, bilgi ve ekipman için bizimle iletişime geçen bu değerli öğretmenimiz, Grundfos’un özellikle pompa ve tesisat çözümleri ile ilgili olarak yardımını rica etti. Biz de kendisine büyük bir mutlulukla yardımcı olduk. Bunun ardından sadece bu okul değil, onun ötesinde tüm Türkiye’de neler yapabiliriz diye araştırma yapmaya başladık. Araştırmalarımızın neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Osman Nuri Gülay Bey ile iletişime geçtik, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi adına bir işbirliği yaptık ve en nihayetinde protokolümüz imza aşamasına geldi” dedi. Protokolün amacı hakkında bilgi veren Gürkan, “Bu protokolün amacı; Grundfos’un geliştirdiği enerji verimli teknoloji ve bilgi kaynaklarıyla Milli Eğitim Bakanlığımızın başlattığı yeni program ve müfredat çerçevesinde, tesisat ve iklimlendirme ile ilgili eğitim ihtiyacını gidermek, dünyadaki yeni çözümleri ve teknolojileri Türkiye’deki öğrencilerimize anlatabilmek. Ayrıca teknolojik anlamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaçlarını, Grundfos’un teknolojisi, pompa ve pompa sistemleri konusundaki engin tecrübeleri ile zenginleştirip Türkiye’de mesleki ve teknik eğitime destek olabilmek. Bu protokol kapsamında Grundfos; öğrencilere burs vermekten okullara laboratuvar yardımı yapmaya, mezun olduktan sonra öğrencilerimize referans olup sektörde iş bulmalarına yardımcı olmaya kadar geniş bir yelpazede destekte bulunacak. Buna ek olarak kendi bünyemizde bulunan ve sektörümüzün gelişmesi için yıllardır eğitim veren Grundfos Akademi’de öğrenci ve öğretmenlerimize günümüz pompa, tesisat ve iklimlendirme çözümleri hakkında eğitim vereceğiz. Sektördeki mühendis, tekniker, teknisyen tüm çalışanların teknik yeterliliklerine katkı sağlamak, bilgi birikimini paylaşmak Grundfos’un hedeflerinden biridir.
Bunun bizim için özellikle önemli olmasının sebebi; Türkiye ne yazık ki enerjide dışa bağımlı bir ülke. Ülkemizde enerji verimli çözümler ne kadar yaygın olarak kullanılırsa tesisat ve iklimlendirmede kullandığımız enerji ve dışa bağımlılığımız azalacak ve elbette dünyadaki karbon ayak izimizi de azaltıp çevreye daha faydalı olacağız.
Grundfos, global organizasyonunda da onlarca yıldır tüm dünyada sosyal sorumluluk projelerine önem veren bir firma, dolayısıyla ülkemizde de bu tarz sosyal sorumluluk projelerimiz devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız bu işbirliği bizim için ayrıca çok değerli, çünkü Grundfos, Türkiye’de 20. yılını bitirdi. Dolayısıyla 20. yılımızı böyle anlamlı bir projeyle daha taçlandırdığımız için gururluyuz” diye konuştu.
M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay ise şunları söyledi: “Grundfos ile imzaladığımız bu protokolle ilgili olarak Sayın Burak Gürkan Bey’e ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu protokolle hedefimiz, üreten bir Türkiye yaratmak. Ülkemizin kendi teknolojisini kendisi üreten bir ülke olması ve bu ürettiği teknolojiyi dünyaya sunmasını amaçlıyoruz. Ülke olarak döviz girdimizi artırıp döviz çıktımızı azaltmamız gerekiyor. Bu konuda hem sektöre hem bize çok iş düşüyor. Biz sektörle birlikte ne kadar nitelikli iş gücü yetiştirip bu gücü sanayiye sunarsak üretimimiz de o kadar kaliteli olur ve üretimdeki bu kalite, markalaşmayı da beraberinde getirir. Ne yazık ki ülkemizin bir markası yok, bunu yaratmamız gerekiyor. Markalaşmayı temel hedef alarak bu işbirliğini inşa ettik. 6764 sayılı yasa, nitelikli iş gücü yetiştirme konusunda hem Bakanlığa hem de sektöre büyük destek sunuyor. Biz bulunduğumuz genel müdürlüğü bir şirket gibi yönetiyoruz. Genel Müdürlüğümüz sektöründür. Onlar varsa biz varız. Biz 54 alan, 200 dalda eğitim veriyoruz. İşte bu tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı, bu alan ve dallardan biri. Tüm alanları da bu şekilde güçlendirip okullarımıza sektörü dahil ederek eğitimi geliştireceğiz. Okullarımızı sektörle birlikte yönetmek istiyoruz. Sektör kendi alanlarıyla ilgili okullara laboratuvarlar donatsın ve öğrencilerin bu değerli meslekleri tercih etmeleri için burslar vererek onları teşvik etsin istiyoruz. Öğretmenlerimize yurt içi ve yurt dışında staj imkânı sunacağız, sektörün yeni teknolojilerini tanıyacak ve bu bilgileri öğrencilerine aktaracaklar. Bu şekilde ortak bir hareketle hem meslek liselerini cazip hale getirecek, hem okullarımızı sektörle yönetecek, hem de buradan mezun olacak çocuklarımıza da kendi sektörlerinde istihdam sağlayacak şekilde kaliteyi artıracak çok güzel ve anlamlı bir çalışma içine girdik. Bu çalışmalarımızın meyvelerini de çok yakın zamanda toplayacağımıza inanıyorum.” M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün bir devlet kuruluşu gibi görülmemesi gerektiğinin altını çizen Gülay, “Genel Müdürlüğümüz mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için sektörlerimizle birlikte çalışıyor. Burası sizin yeriniz. Görüşlerinize, talep ve dileklerinize kapımız sonuna kadar açık. Grundfos ve Burak Gürkan Bey’e mesleki ve teknik eğitime destekleri için teşekkür ediyor, protokolümüzün hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.