1915 Çanakkale Köprüsü ‘tarih tüpü’yle ölümsüzleşti
Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temeli bugün düzenlenen törenle atıldı…
Yine 2016 yılında açılan, 1.408 metrelik ayak açıklığına sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise listenin dokuzuncu sırasında bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1.090 metre ile yirmidördüncü, Şehitler Köprüsü ise (Boğaziçi ) 1.074 metrelik ayak açıklığı ile yirmisekizinci sırada yer alıyor.
Avrupa ve Asya kıtalarını dördüncü kez birleştirecek Çanakkale 1915 Köprüsü’nün tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Köprünün toplam uzunluğu ise 3 bin 860 metre olacak. Köprü üzerinde 2×3 taşıt şeridi bulunacak.
Ayakları deniz içine inşaat edilecek 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğü ise 900 metre uzunluğunda olacak. Proje kapsamında Çanakkale 1915 Köprüsü’nün yanı sıra yapılacak 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üstgeçit yapılacak.
ZAFERİN YILDÖNÜMÜNDE TEMELİ ATILIYOR
Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temeli 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü olan bugün atılıyor. Asya kıtasındaki Lapseki İlçesi Şekerkaya mevkiide düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katılacak.
1915 Çanakkale Köprüsü ‘tarih tüpü’yle ölümsüzleşti
Yapı Merkezi liderliğindeki Daelim – Limak – SK E&C Ortak Girişim Grubu tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelindeki betonun içine tarih tüpü yerleştirildi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün koordinatlarını belirleyen nirengi noktası temelinde yer alan tarih tüpünün amacı yıllar sonra bölgede kazı yapacak arkeologlar tarafından eserin bilgilerine ulaşılması…
Yapı Merkezi liderliğinde Daelim (Kore) – Limak – SK E&C (Kore) Ortak Girişim Grubu’nun inşa edeceği 1915 Çanakkale Köprüsü tarih tüpü ile ölümsüzleşiyor. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreninde, köprünün koordinatlarını belirleyen nirengi noktası temeline ‘tarih tüpü’ bırakıldı. Tarih tüpünün amacı yıllar sonra bölgede kazı yapacak arkeologlar tarafından eserin bilgilerine ulaşılması olacak.
Dünya barışına dikkat çekmek için yapıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünde düzenlenen törende, “tarih tüpü”, Başbakan Yıldırım tarafından köprünün temeline bırakıldı. Tarih tüpü, 2 bin 23 metre ayak açıklığıyla dünyanın en uzunu olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için dünya barışına dikkati çekmek amacıyla hazırlandı. Söz konusu uygulama, Yapı Merkezi Kurucuları Ersin Arıoğlu ve Köksal Anadol tarafından gelenek haline getirilmişti.
Tarih tüpünde ne yazıyor?
Yapı Merkezi Kurumsal İletişim Koordinatörü Oğuz Ayırga tarih tüpünde şu ifadelerin yer aldığını söyledi:
“İkibinonyedi yılının 18 Mart Cumartesi Günü Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın T.C. Cumhurbaşkanı, Binali Yıldırım’ın T.C. Başbakanı, Ahmet Arslan’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Orhan Tavlı’nın Çanakkale Valisi, Suat Hayri Aka’nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı, İsmail Kartal’ın Karayolları Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi temel atma töreninde bu olayı belgelemek için hazırlanan iş bu belge geleneksel tarih tüpüne konularak, nirengi noktası betonunun içine yerleştirilmiştir. Ülkemize ve Çanakkaleliler’e hayırlı olsun. Barışa adandı.”