‘Potlaç’ kadın emeği pazarı Moda’da başlıyor
Kadıköy Belediyesi’nin kadınlar arasındaki dayanışma ve üretim ağını güçlendirmek üzere kurduğu kadın emeği pazarı ‘Potlaç’ Moda’da açılıyor. Kadınların el emeklerini sergileyecekleri stantların yanı sıra LBTİ ve sivil toplum kuruluşunun da stantlarının yer alacağı Moda açık hava stantlarında takıdan örgüye, seramikten ahşaba kadar birbirinden farklı ürünlere ulaşmak mümkün.
DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK 80 TEZGAH KURULACAK
Potlaç projesi kapsamında kadınların birbirleriyle dayanışarak ürettikleri ürünler, Moda’da kurulan stantlarda 25 Mayıs’tan itibaren her cuma, cumartesi ve pazar günü 11:00-22:00 saatleri arasında Moda Aile Çay Bahçesi’nin arka tarafında alıcı bulacak. Kadın, LBTİ ve kadın örgütlerinin omuz omuza ürünlerini sergileyecekleri Moda’da takı, örgü, tığ, dikiş, keçe, süsleme, boyama, çanta yapımı, bez bebek, oyuncak, kanaviçe, seramik, tahta işleri, cam, resim ve benzeri alanlarda üretilen birbirinden renkli ürünler görücüye çıkacak. Her hafta açılacak 39 stant dönüşümlü olarak yaklaşık 80 kadın ve kadın örgütü tarafından kullanılacak. Potlaç Moda Satış Alanı Kasım ayına kadar açık olacak.
KADIN ÖRGÜTLERİ DE MODA’DA
Potlaç Moda Satış Alanı bireylerin ürünlerini sergiledikleri bir yerden ziyade, kadınların birlikte hareket ettikleri, ürettikleri bir dayanışma ağının parçası. LBTİ bireylerin ve ilgili sivil toplum örgütlerinin de kendilerine alan bulabildikleri Moda’daki stantlarda KADAV – Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Sardunya El Emeğini Değerlendirme Derneği, Mor Çatı, Mor Dayanışma, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Spod, FeminAmfi, Yoğurtçu Kadın Forumu, Barış İçin Kadın Girişimi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Sınır Tanımayan Kadınlar, Kampus Cadıları, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Göçmen Kadınlar, Kader Kısmet Atölyesi, Yeryüzü Kadınları Dernek Girişimi, İstanbul Feminist Kolektif, Halkevci Kadınlar, Genç Hayat Vakfı, Hanımgiller gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu yer alacak.
850 KADIN ÜRETİYOR
Kadıköy Belediyesi’nin organize ettiği kadın emeği pazarı ‘Potlaç’ın adı, Kızılderililerin değiş-tokuş bayramlarından geliyor. Potlaç tek başına değil kolektif olma, rekabet değil dayanışma, üretmekten ve alışverişten öğrenme, birbirini tanıma ve birbiriyle bağlar kurmayı hedefliyor. Kadıköy Belediyesi, 2015 yılında Kadıköylü kadınlara/LBTİ’lere ve kadın/LBTİ örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirdiği Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı sonucunda gelen talepler doğrultusunda “Kadıköylü kadınlar için gelir yaratılması” hedefi belirledi. Bu hedefi gerçekleştirebilmek amacıyla Potlaç projesi başlatıldı. Şu anda Potlaç ağında 850 kadın bulunuyor.