Türkiye’nin “Ter Kokusu ile İmtihanı”na Orhan Gencebay dokunuşu
Havaların ısınmasıyla birlikte toplumsal bir sorun olan ter kokusu tüm keskinliğiyle tekrar gündemimizde. Bir arada yaşayan her kesimden insanın ortak problemi ter kokusu, insanlar arasına fiziksel ve duygusal mesafeler koyan, konuşulması en zor konulardan biri.
Dünyanın 1 numaralı deodorant markası Rexona, “daha temiz daha ferah bir dünya için” ter kokusu ile mücadelesini, Orhan Gencebay sözcülüğünde gerçekleştirdiği kampanya ile sürdürüyor.
Orhan Gencebay otobüse bindi, barış için, insanlık için, kardeşlik için, burunların selameti için, ter kokusundan şikayet edenlerin tercümanı oldu Orhan Gencebay filmde, bindiği otobüste ter kokusu ile tüm yolcuları rahatsız eden gencin yanına gidiyor, ikonik parçası Batsın Bu Dünya’dan esinlenerek “Daha güzel, daha adil, sevgi dolu bir dünya için.. Barış için, insanlık için, kardeşlik için… Burunların selameti için…” terk kokan genci deodorant kullanması için uyarıyor.
Rexona, ter kokusu sorunundan yola çıkarak yaptığı araştırmada, Türkiye’nin “Ter Kokusu ile İmtihanı”nı mercek altına aldı ve çarpıcı sonuçlar elde etti.
Her 10 kişiden 9’u ter kokusuna maruz kalıyor Estima Araştırma Şirketi’nin ülke genelinde 12 şehirde, 18-55 yaş arasında ABC1C2 sosyo ekonomik gruplardaki kişiler arasında yaptığı araştırmaya göre, günlük hayatımızda her 10 kişiden 9’u ter kokusuna maruz kalıyor.
Ter kokusu, konuşulması en zor konulardan biri Toplumun genelini etkileyerek insanların arasına fiziksel ve duygusal mesafeler koyan ter kokusu, konuşulması en zor konuların başında geliyor. Araştırmada yakın arkadaşınız ter koksa ne yaparsınız? sorusuna yoğunlukla 45-55 yaş arası %62 “dostane bir şekilde uyarırım” diye cevap verirken, %34 sessizliğini bozmuyor.
Orhan Gencebay “Tek kokusu için sizi kim uyarsa alınmazsınız?” sorusunun cevabı oldu Araştırmada toplumun her kesiminden insanları babacan tavrıyla kucaklayan, koruyucu ve kollayıcı üslubuyla Orhan Baba olarak gönüllere taht kurmuş Orhan Gencebay, “Tek kokusu için sizi kim uyarsa alınmazsınız” sorusunun cevabı oldu.
Türk insanının günlük hayatında yaklaşık 1,5 saati toplu taşıma araçlarında geçiyor. Düzenli olarak ter kokusuna maruz kalanlar, en çok %77 ile toplu taşıma araçlarında ter kokusundan muzdarip oluyor. Bu kişilerin %54’ü ter kokusunun toplu taşıma tercihlerine etki ettiğini, %32’si ise koku sebebiyle toplu taşıma aracı kullanmadığını söylüyor. Toplu taşımayı %26 ile ofiste/iş yerinde diyenler takip ediyor.
Neden terliyoruz? Hayatın gün içinde değişen ritmine göre kalp atışlarımız hızlanır ve yavaşlar, buna bağlı olarak vücut ısımız sürekli değişir. Vücudumuzdaki bu ısı değişikliği hangi mevsimde olursak olalım, günün her anında terleme ile sonuçlanır. Toplu taşıma araçlarında, spor yaparken, ofiste, iş yoğunluğunda, heyecanlanınca, stresli anlarımızda, hatta acılı bir yemek yerken bile terleriz. Vücudun normal bir reaksiyonu olan terleme, önlem alınmadığı durumda ter kokusu ile sonuçlanıyor.
Ter kokusuna karşı çözüm ne olmalı? Katılımcılar, ter kokusu için ilk çözümün %52 ile “kişisel bakım konusunda bilgilenmek” olduğunu söylerken, “deodorantı kişisel bakım rutinine sokmak” önerisi ise %36 ile 2. sırada yer alıyor.
Unilever Kişisel Bakımdan Sorumlu Pazarlama Direktörü Alper Eroğlu; “Rexona olarak tüketicimizle kurduğumuz iletişimde her zaman hareketi sahiplendik. Hepimiz toplu taşımada, sporda, hayatın içinde sürekli hareket halindeyiz. Bu kadar hareketli ortamda terlemek kaçınılmaz. Her zaman tüketicilerimizi terlemenin doğallığından çekinmeden, hareket özgürlüğünden ödün vermeden, ama kötü kokmamayı seçmeye, güvende hissetmeye yönlendirdik. Ter kokusu gibi konuşulması zor olan hassas bir konuda verilecek mesajı, Orhan Gencebay gibi samimi, koruyucu, kollayıcı ve çok sevilen bir sanatçı tarafından esprili bir şekilde vermek hepimizi çok heyecanlandırdı. Burunların selameti için ter kokmamak konusunda toplumumuzu bilinçlendirebildiysek ne mutlu bize” dedi.