Genç yeteneklerin sadece %3’ü BT alanında çalışmak istiyor
Bilgi Teknolojileri (BT) alanında yetenek ihtiyacı artarken, Türkiye bu alandaki yetenekleri içeride tutmakta güçlük çekiyor. Bu alanda okuyan yeteneklerin girişimciliğin yükselişine paralel kendi girişimlerine odaklanmaları, bu alandaki kıtlığı derinleştiriyor. Türkiye’nin en iyi şirketlerini genç yeteneklerle buluşturan toptalent.co’nun yayınladığı “En Çok Çalışılmak İstenen İş Alanları” başlıklı rapora göre genç yeteneklerin sadece %3’ü kurumsal bir şirkette ilk çalışılmak istenilen alan olarak BT alanını gösteriyor.
Aynı raporda, BT alanındaki yeteneklerin evden-mobil çalışmak gibi daha özgür kodlara sahip bireyler olmasının kurumsal şirketlerin bu yetenekleri kazanması daha da zorlaştırdığı ifade ediliyor. Tüm bunlar üst üste konulduğunda, İnsan Kaynakları ekiplerinin bu alana özel projelerle, alanda kıt olan yetenekleri çekmek için ekstra mesai yapmaları gerektiği ortaya çıkıyor.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin bu alanda çalışmak isteyen en iyi yetenekler için bir çekim merkezi haline geldiğine dikkat çeken toptalent.co, bunun bir süreç olduğunu hatırlatarak BT alanında faaliyet gösteren şirketlere şu önerileri sunuyor;
- Genç yeteneklerin motivasyonlarını doğru çözümleyip onlara uygun mesajlar yaratın.
- Özellikle genç yeteneklerin kariyer gelişimini destekleyen şirketlere yöneldiğini göz önünde bulundurun ve uygun kariyer programları/eğitim fırsatları sunmanın avantajlı olacağını unutmayın.
- Hackathon, coding gibi gençlerin birebir yeteneklerini sergiledikleri yarışmalarla yeteneklerin ilgilerini çekeceğiniz etkinlikler düzenleyin.
- Şirketinizi yazılım ve donanım alanında en son gelişmeleri takip eden, uygulayan, teknolojiyi yakın takip eden bir şirket olarak yapılandırın.
Bunlar dışında, yetenek çekmek konusunda iş alanından bağımsız olarak şirketlerin, yetenekler nezdinde 3 temel adımı takip etmeleri gerekiyor: İşveren Markası Bilinirliği Yaratmak, İstek Yaratmak, Harekete Geçirmek. Bu 3 adım için ise her şirketin “Şirketimi ideal çalışma yeri yapan şey nedir? Yetenek tanımımız nedir? Yetenekler neden başka şirketler yerine bizim şirketimizi seçmeliler?” sorularına oldukça net yanıt verebilmesi gerekiyor.Bundan sonra geriye “şirket gerçeğini” keşfetmek ve bunu “tüm yeteneklere” “en iyi şekilde aktarmak” kalıyor.