DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ÇATIDER: Kazaların yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor

    ÇATIDER: Kazaların yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor
    04.05.2018
    A+
    A-

    Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, iş kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından kaynakladığını, inşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında “yüksekten düşme” vakalarının yer aldığını belirterek, “Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve yasal tedbirler kadar eğitim de çok önemli çünkü yasal düzenlemeler tek başına sorunu çözemez” dedi.

    ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, inşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan çatı sektöründe de iş sağlığı ve güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:

    “Çatılarda çalışacak kişilerin yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı. Bu sayede çatı ustalarının yeni teknolojilere uyum sağlamaları, mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmeleri sağlanacaktır. İş kazaları konusunda alınan yasal tedbirler kadar eğitim de çok önemli. Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve yasal tedbirler kadar eğitim de çok önemli çünkü yasal düzenlemeler tek başına sorunu çözemez. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumaları ya da en basitinden bir ağ gerilmesi bile düşmeleri önemli bir oranda engelleyebilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerekiyor. İş kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor. Yapılan yasal düzenlemeyle, aralarında inşaat ve yalıtım sektörünün de bulunduğu 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanların, ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerekiyor.”

    Yüksekten düşme vakaları, ilk sırada yer alıyor

    Baştanoğlu, inşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında “yüksekten düşme” vakalarının yer aldığını, malzeme düşmesi ve malzeme sıçramasının ise çok yaşanan diğer kazalar olduğunu söyledi. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü söyleyen Baştanoğlu, “2013 yılı itibarıyla yürürlüğe giren 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyor” diye konuştu.

    Baştanoğlu, iş sağlığı ve güvenliği açısından örnek bir uygulamada olması gerekenleri şöyle hatırlattı:

    • İşyerinde iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri bulunmalı,
    • İşyerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulmalı,
    • İşyerlerinde risk değerlendirmesi yapılmış ve güncelleniyor olmalı,
    • Çalışanlar işe başlamadan önce sağlık taramasından geçmeli,
    • Tehlikeli ve çok   tehlikeli sınıfta yer alan çatı işlerinde çalışacaklar yaptıkları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almalı,
    • İşyerleri acil durumlara karşı hazırlık koruma ve pasif (toplu koruma) emniyet tedbirleri alınmalı,
    • Çalışanların işlerine uygun emniyet donanımları bulunmalı olmalı, acil durum planı hazırlanmalı,
    • Çalışan alanlarda aktif kişisel uygun emniyet donanımları bulunmalı.

     

    İş güvenliği konusunda bilinç oluşturmaya çalışıyoruz!

    Baştanoğlu, ÇATIDER’in bu konuda önemli çalışmalara imza attığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Türkiye’de ilk kez düzenlenen Genç Çatıcılar yarışması ile ‘Türkiye’de bina çatılarının doğru malzemelerle, yetkin uygulamacılarla, standartlara ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak oluşturulmasına dikkat çekmek’, ‘alanında başarılı ve ihtisas sahibi uygulamacıların ödüllendirilmesi yoluyla iyi uygulamaları özendirmek ve yaygınlaştırmak’ ve ‘uygulamacı, işveren ve son kullanıcıları bilinçlendirerek, sektöre çok yönlü katkı sağlamayı’ amaçlıyoruz. Çatı sektörünün en büyük kuruluşu olarak, sektörün gelişmesi ve eğitimli iş gücümüzün artmasına yönelik çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitelerde öğrencilere teknik eğitim, ustalara mesleki eğitim ve çatıcılık eğitimi veren öğretmenlerimize güncel uygulamalar hakkında bilgi veriyoruz. ÇATIDER’in de üye olduğu Uluslararası Çatıcılık Federasyonu’nun (International Federation For The Roofing Trade-IFD) ile ilişkilerimizi güçlendirerek son teknolojinin yanısıra eğitim sistemleri ve birçok konuda sektörümüze bilgi aktarımı yaparak, güncel gelişmeleri sektör paydaşlarımıza aktarıyoruz. ÇATIDER, inşaat sektöründe bir ilk olan e-öğrenme projesi ‘Yapı Okulu’ ile sektöre donanımlı yeni çalışanlar kazandırıyor. Yapı Okulu aynı zamanda yapı sektörünün tüm bileşenlerine kendi sektörel okullarını açma fırsatı da sunuyor. İsteyen sektörler Yapı Okulu bünyesinde kendi alanlarında uzaktan mesleki eğitim verebilecek. ÇATIDER ayrıca ‘Ustalar Kulübü’ kurulması kararı alarak, firma kulüpleriyle koordineli olarak çalışmalara başladı. Öğrenci ve ustalarla etkinliklerde bilgi ve beceri artırmaya yönelik çalışmalar sürdürülüyor.”

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.